Indie zrušila mezinárodní licenci Greenpeace pro její činnost a dala této skupině 30 dnů na uzavření činnosti s odůvodněním finančním podvodem a falsifikováním dat uvedl v pátek úřad dozoru nad životním prostředím. Vláda ministerského předsedy Narendy Modiho si posvítila na zahraniční charity už od loňského nástupu do úřadu, když některé obviňuje, že se pokouší na základě sociálních a environmentálních důvodů vykolejovat různé projekty. Loni Modiho vláda zrušila Greenpeace povolení dostávat zahraniční financování s tvrzením, že těchto peněz bylo zneužíváno k blokování průmyslových projektů.


V posledním správním rozhodnutí vydaném úřady v jihoindickém státě Tamil Nadu, kde je Greenpeace registrovaná, vláda uvádí, že zjistila, že tato organizace porušila ustanovení zákona zapojením do podvodné činnosti.

Greenpeace odmítá, že by se něčeho dopustila, a říká, že to uzavření je „neohrabaná taktika“ k umlčení disentu.

„Je to jen rozšířením té hluboké netolerance k odlišným názorům, která se zjevně v této vládě zahnízdila,“ uvedl v prohlášení dočasný výkonný ředitel Greenpeace Vinuta Gopal.

Vláda potvrdila, že tento příkaz k uzavření byl vydán ve středu, ale nijak to nerozváděla.

Greenpeace India vedla kampaně proti uhelným dolům v lesích, geneticky modifikovaným plodinám, jaderné energetice a správě toxických odpadů.

Federální vláda v posledních měsících utužila předpisy platné pro charity a zrušila registraci téměř 9 0000 skupinám za to, že nesprávně nahlásily podrobnosti o příspěvcích ze zámoří.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: reuters.com

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]