Ve středu se nám dostalo švédského stolu s „novými“ důvěryhodnými informacemi o ruském dopravním letadle, které minulý týden spadlo nad Sinajským poloostrovem. Nejdříve přišel audiozáznam od egyptské pobočky ISIS opakující, že to oni to letadlo pravdu „sestřelili“. Následně ministerstvo vnitra ISIS v Raqqa (nebo možná Langley či Hollywood) vydalo video pěti chlapů  sedících na předním dvorku gratulujících svým egyptským „bratřím“ k úspěchu. 

Pak v Británii sídlící řízení letového provozu z Sharm el-Sheikh uvedlo, že to letadlo „mohlo docela dobře mít“ na palubě „výbušné zařízení“.

Nakonec US média zaplavily zprávy, že podle amerických „zpravodajských“ zdrojů za tu havárii nejspíš může ISIS.

V průběhu vyšetřování neustále vyvstávala otázka, zda by ti militanti mohli toto letadlo opravdu sestřelit. Obecně řečeno tvrzení, že by ISIS (nebo přinejmenším IS Sinaje) měl technologii a odbornost k sestřelení dopravního tryskáče letícího v 31 000 stopách „experti“ diskreditovali a podložili to i infračervenými satelitními snímky.

Není ale nic, co by CIA nemohla napravit.

S tím, jak je teď Pentagon nechystaný vyslat do Sýrie US pozemní vojska (a ta tam opravdu už mohou být a operovat přinejmenším někde u Latakie), tak Washington údajně posiluje zásobovací trasy k „umírněným“ antirežimním silám, jak na něj naléhají (hádejte kdo) Saúdové a Erdogan.

Je neuvěřitelné, že některé z těch dodávaných zbraní by mohly být z ramene odpalované přenosné protiletecké systémy, čili Manpady, schopné sestřelovat civilní letadla.

Ale nedělejte si starosti, bude se to dávat jen „vybraným rebelům“. Zde je více od WSJ:

[quote align="center" color="#999999"]

US a jejich regionální spojenci souhlasili se zvýšenými dodávkami zbraní a dalších zásilek na pomoc umírněným syrským rebelům, aby si udrželi území a narušovali intervenci Ruska a Íránu na straně syrského presidenta Bashara al-Assada, řekli US činitelé a jejich protějšky v regionu.

Dodávky od Ústřední zpravodajské agentury (CIA), Saúdské Arábie a od dalších spojeneckých špionážních služeb prohlubují boje mezi silami bojujícími v Sýrii, i přes veřejný slib presidenta Baracka Obamy, že nedovolí, aby se z toho konfliktu stala zástupná válka US-Rusko.

Saúdští činitelé nejenže tlačili na Bílý dům, aby udržoval kohoutek se zbraněmi otevřený, ale také administrativu varovali, aby necouvala z dlouhodobého požadavku, že pan Assad musí opustit úřad.

CIA se svými partnery během posledního měsíce zintenzivňujících se ruských náletů zvýšila příliv vojenských dodávek rebelům do severní Sýrie včetně v US vyráběných protitankových raket TOW, řekli tito činitelé. Tyto dodávky se budou v nadcházejících týdnech nadále zvyšovat, aby doplnily sklady vyprázdněné rozšiřující se vojenskou ofenzivou režimu.

Činitel Obamovy administrativy řekl, že k vytlačení pana Assada od moci je zapotřebí vojenského tlaku.

„Assad nebude pociťovat žádný tlak k ústupkům, když nebude žádná životaschopná opozice se schopností vyvíjet na jeho režim tlak prostřednictvím svých partnerů,“ řekl tento činitel.

Navíc ke zbraním, s jejichž dodávkami US souhlasily, obnovili saúdští a turečtí činitelé se svými americkými protějšky rozhovory o možnosti omezených dodávek z ramene odpalovaných přenosných protileteckých systémů čili Manpadů pro vybrané rebely. Tyto zbraně by mohly pomoci útočit na režimní letadla, zvláště ta, co mohou za vrhání barelových bomb, a mohly by rovněž pomoci udržet v odstupu i ruské letectvo.

Pan Obama dlouho takovéto návrhy zavrhoval s odkazem na riziko pro civilní letectví a obavy, že by mohly skončit v rukou teroristů. US spojenci, aby toto nebezpečí snížili, je navrhli dovybavit tzv. likvidačními spínači a specializovaným software, který operátorovi zabrání, aby tuto zbraň použil mimo vymezenou oblast, řekli činitelé z regionu obeznámení s touto možností.

US zpravodajské agentury mají ale starost, že do Sýrie se už mohlo propašovat pár starších Manpadů zásobovacími kanály, které CIA nekontroluje.[/quote]

Pokud vám to zní jako nepříčetné, tak je to tím, že to takové je. I s tím, jak US zpravodajství (o kterém můžeme pouze předpokládat, že pochází od CIA) naznačuje, že IS Sinaje nejspíš zničilo ruský dopravní letoun s 224 lidmi na palubě, tak ta samá CIA spolupracuje se Saúdy na dodávkách zbraní schopných sestřelovat komerční letouny „vybraným rebelům“.

Aby Washington zajistil, že žádná neskončí tím, že odpálí 747 na obloze, tak ty zbraně „doplní speciálním“ softwarem, který zajistí, že jich půjde použít jen v určitých oblastech.

Nenechte se mýlit, je to za hranicí absurdnosti a už to hraničí i s bizarností. Už zjevně nestačí, že US dodávají protitankové střely rebelům střílejícím na ty samé Íránem podporované milice, které US nepřímo podporují za hranicí v Iráku, tak teď bude CIA se Saúdskou Arábií dávat těmto rebelům palebnou sílu k sestřelování letadel, což znamená, že ve scénáři „nejlepšího“ případu budou střílet na ruské bojové tryskáče a ve scénáři nejhoršího případu skončí tyto zbraně ve „špatných“ rukou a budou použity k sestřelování komerčních letů.

Je těžké si představit, jak může John Kerry účastnící se „mírových“ rozhovorů ve Vídni během povídání se Sergejem Lavrovem udržet vážnou tvář. Není to o tom říkat, že Rusko nenese za svou roli v tomto konfliktu žádnou odpovědnost (jistě, Moskva podporuje v Sýrii „legitimní“ vládu, ale i tak hází bomby na obydlené oblasti), ale US a Saúdové podporují skupiny sunnitských extremistů a povzbuzují je ke střelbě na ruské a íránské síly. Když tedy Obama tvrdí, že to není zástupná válka, tak je to absurdní.

Když to dáme všechno dohromady, tak to teď vypadá, že je možné, aby US I) posílaly rebelům, kteří střílí na íránské vojáky protitankové zbraně, II) umisťovaly pozemní vojska k Latakii, což znamená, že je téměř jisté, že se přímo střetnou s Hizballáhem, a III) dodávaly „vybraným“ militantům zbraně schopné sestřelovat komerční letadla dny poté, co na obloze nad Sinajským poloostrovem vybuchl ruský dopravní tryskáč.

A to vše v komplicitě se Saúdy a s Erdoganem, který právě v Turecku zmanipuloval volby tak, aby ve své zemi mohl přepsat ústavu.

A Západní média o tom referují s klidnou tváří, jako kdyby to dávalo nějaký smysl…

Zdroj: zerohedge.com