Vojenští příslušníci novinářům ukázali, v jakých podmínkách žijí účastníci operace Vojensko-kosmických sil Ruska a obsluha ruské vojenské základny v blízkosti Lázikíje. „Pro úspěšné plnění úkolů byly ruským vojenským příslušníkům vytvořeny všechny podmínky. V současné době je na letecké základně Chmejmim zařízen systém inženýrsko-letištního, letištně-technického a jiných druhů zabezpečení. V krátké době byly postaveny desítky objektů polní infrastruktury, mj. tankovací stanice pro techniku, skladiště materiálních prostředků a polní jídelny.


Vojenský personál je ubytován ve zvláštních zařízených modulech vybavených klimatizací", citují ruské noviny Komsomolskaja pravda mluvčího Ministerstva obrany Igora Klimova.

Základna je zřízena na nezastavěném místě u letiště Chmejmim.

Vojáci tu všude narážejí na velké množství prachu. V nejbližší době se očekávají v tomto regionu prašné bouře. „Prach je velmi jemný, světložlutý, proniká všude a dělá spoustu starostí technikům, kteří obsluhují velmi složité letecké zařízení", píše vydání.

„Druhým problémem byla voda. Obnovili jsme starou vodárenskou věž, instalovali filtry — a teď je možno tu vodu pít přímo z kohoutku. Na základnu však přivážejí pitnou vodu v láhvích, v jakémsi šíleném množství. Její spotřeba není nijak omezena", podotýkají novináři.

Jídelna se nachází ve velkém bílém stanu. Jídlo se vaří v několika polních kuchyních na mazut. Jsou také nové polní kuchyně na základě automobilů Ural, které byly ukázány nedávno v parku Patriot v moskevské oblasti. Funguje také vlastní pekárna, která peče až jednu tunu pečiva denně.

Vojákům tu nabízejí „dušené maso, kuřata, boršč, šči, saláty, lívance a buchty".

Potraviny se dovážejí z Ruska. „Oběd je standardní: polévka, pohanková kaše s vařeným kuřetem a čaj. Dva balíky jablečné šťávy a chléb upečený přede dvěma hodinami.

Můžete poobědvat i dvakrát, nikdo vám nic neřekne", píše Komsomolskaja pravda.

Vojáci a obsluha základny žijí ve zvláštních modulech-kontejnerech vybavených klimatizací. Kromě toho je na základně lázeň na dříví instalovaná v korbě Uralu.

Je také lázeň pro ženy. Personál základny podotýká, že místní obyvatelé jsou velmi přívětiví.