Minulý týden nejvyšší spojenecký velitel NATO pro Evropu generál Philip Breedlove naznačil, že Rusko v podstatě nad Sýrií vyhlásilo bezletovou zónu. Toto tvrzení podpořil poněkud smělý krok Moskvy, v němž v podstatě dala US vedené koalici instrukce, aby svá letadla od minulé středy držela mimo syrskou oblohu. Vposledku si Kreml po dobu trvání ruské vojenské kampaně vyhlásil monopol na syrský vzdušný prostor, což znamená pro Washington trapas epických rozměrů a pro antirežimní síly operující v Sýrii oznámení, že ve městě je nový šerif.


No, nekoukejte se divně, ale navíc k de facto bezletové zóně to podle některých expertů vypadá, že Rusko je rozhodnuto použít své Černomořské flotily k vynucení blokády syrského pobřeží. Zde je to od Sputnik:

[quote align="center" color="#999999"]

Ruská Černomořská flotila by mohla být použita k blokádě syrského pobřeží a k dodávkám výzbroje stejně jako k možným palebným úderům, řekl šéf obranné komise ruské Státní dumy a bývalý velitel Černomořské flotily Vladimir Komojedov.

„Co se týče rozsáhlého využívání Černomořské flotily při této operaci, o tom si myslím, že k němu sice nedojde, ale co se týče blokády pobřeží, o té si myslím, že je dost možná. Zasazování palebných úderů ale nebylo vyloučeno, ty lodi jsou na to nachystány, teď by to ale nemělo smysl.

Teroristé jsou hluboko, kam dělostřelba nedosáhne," řekl Komojedov. Komojedov dodal, že velikost v této operaci použitého námořního uskupení bude záviset na intenzitě bojů.

Uvedl, že v současnosti je středomořská námořní flotila k operacím v dané oblasti dostatečná. Komojedov rovněž řekl, že určitě bude použito i podpůrných plavidel k operacím proti ISIL, aby nedodávala výzbroj a další vojenské a technické vybavení.[/quote]

Letecké bombardování mezi tím pokračuje v neztenčené míře, jelikož ruské válečné letouny údajně zničily „teroristickou základnu v lesích", kde byly umístěny tanky – ironicky sovětské výroby. Zde je to od RT:

[quote align="center" color="#999999"]

V posledních 24 hodinách provedlo Ruské letectvo 25 misí proti 9 instalacím Islamistického státu, když zneškodnilo skrytou teroristickou základnu vybavenou tanky, velitelským centrem a komunikačním uzlem, ohlásilo ministerstvo obrany.

Ruské bombardéry vzlétající z letecké základny Khmeimim vyřadili teroristickou základnu skrytou v lesích u města Idlib a vyřadili 30 vozidel, mezi nimiž bylo několik tanků T-55 sovětské výroby.

„Tuto základnu zasáhlo šest náletů a technika teroristů byla úplně zničena," řekl Konašenkov.[/quote]

A zde je video, které údajně ukazuje útok na tuto skrytou základnu ISIS: