Moskva teď oficiálně potvrdila, že ruská noha už v poli v Latakii spočinula a Kreml teď aktivně posiluje svou technickou a logistickou podporu Asadovu režimu, když jeden z bodů, které jsme lačně do čtenářů hustili, bylo to, že těm rebelům, „bojovníkům za svobodu“ a loupežníkům, zrovna tak jako černou vlajkou mávajícím džihádistům teď při zahánění vládních vojsk a přebírání kontroly nad zemí nastanou těžké časy. Konec konců bojovat s Asadovou prořídlou armádou (která v podstatě bojuje na třech frontách s jen omezenými zdroji) je jedna věc, ale bojovat s ruskými speciálními silami už úplně jiná, kvůli čemuž mají USA samozřejmě takové „obavy“ z ruské přítomnosti v Sýrii.


Prostě řečeno: pokud nebude Kreml chtít, aby Asad padl, tak Asad nejspíš nepadne, pokud ho budou ohrožovat jen různí neuspořádaní militanti a islamistické militantní skupiny. Tento kalkul se jasně změní, pokud náhle přijde US podporovaná koalice sestávající s Turecka, Saúdské Arábie, Francie, Británie, Jordánska a Kataru.

Maje toto na paměti si vezměme Reuters, která referuje, že Rusové by mohli do Asadových sil vdechnout nový život, když tyto údajně začaly používat nové zbraně a zahájily ofenzivní údery proti Raqqa (de facto metropoli ISIS). Zde se to líčí:

[quote align="center" color="#999999"]

Syrská vojska začala nedávno používat nové typy leteckých i pozemních zbraní dodaných Ruskem, řekl ve čtvrtek Reuters syrský vojenský zdroj zdůrazňující rostoucí ruskou podporu Damašku, která vyvolává ve Spojených státech poplach.

„Tyto zbraně jsou vysoce účinné a velmi přesné a cíle zasahují přesně,“ řekl tento zdroj v reakci na otázky ohledně ruské podpory. „Můžeme říci, že jde o všechny typy zbraní, letecké i pozemní.“

Tento zdroj řekl, že armáda se v posledních měsících vycvičila v používání těchto nových zbraní a nyní je nasazuje, přičemž odmítl poskytnout další podrobnosti kromě toho, že řekl, jsou to „nové typy“.

Syrský ministr zahraničí Walid al-Moualem ve čtvrtek řekl, že Rusko dodalo nové zbraně a vycvičilo syrská vojska jak jich používat, aniž by řekl kdy nebo jmenoval jakýkoliv konkrétní systém.

Státní televizi řekl, že vláda bude připravena jít ještě dále a požádat ruské síly, aby bojovaly po boku jejích vojsk, bude-li to zapotřebí – řekl ale, že takoví vojáci tam zatím nejsou.

Aktivisté uvedli, že syrské vojenské letouny provedly nejméně 12 náletů na Raqqa často popisovanou jako faktickou metropoli Islamistického státu. Nálety začaly kolem 11:30 h a přišly ve třech jednotlivých vlnách, které zasáhly osm cílů.

Tyto údery zasáhly do blízkosti nejméně čtyř kanceláří Islamistického státu včetně té, kterou používá samozvaná náboženská policie, řekl aktivista v Raqqa kontaktovaný přes internet a odmítl být z bezpečnostních důvodů jmenován.

Islamistický stát uvalil ve dvou částech tohoto města zákaz vycházení.[/quote]

Což vypadá, že naznačuje, že síly režimu jsou teď připraveny pustit se do boje s ISIS, což by mohlo znamenat, že už tak těkavá situace začne být ještě neurčitější, takže si myslíme, že tento čas poskytuje příležitost čtenářům připomenout, že máte-li těžkosti pořád sledovat, kdo bojuje s kým a proč, tak nejste sami.

Věřte nám to, že ta nesourodá sbírka zahraničních vojsk, džihádistů, rebelů, žoldnéřů a militantů má sama těžkosti udržovat si přehled o sobě samé a situaci dále komplikují neustále se proměňující aliance se vzájemně odlišnými cíli jejich účastníků a s vměšování zvnějšku.

K tomuto faktu přidejte navrch i USA, které v různých dobách vycvičily a nasadily různé improvizované kontingenty, z nichž všechny (no s výjimkou „čtyř či pěti“) byly buď zabity či zajaty či se jinak ztratily v poušti, a pak budete muset citovat nejmenovaného činitelé Pentagonu, který minulý měsíc mluvil s CBS, a řekl, že to je „podělaný bordel.“

Tento fakt ještě komplikují Rusové, kteří jsou už v poli a budují u Latakie předsunuté operační základny a turecká vojska, která když je přestane bavit honit Kurdy v horách Severního Iráku, tak se nejspíš ocitnou v operacích někde mezi Kobani a Aleppem. Co se týče US SpecOps (o kterých Pentagon přísahá, že nejsou zapojeny do bojů, kromě toho, co zjevně naznačil generál Lloyd Austin, když ve středu mluvil před senátní Komisí ozbrojených služeb), tak tu nejsou žádná sdělení o tom, kde a s kým bojují.

Takže spolu s tím, jak se zmatek a násilí zintenzivňuje, tak prezentujeme následující mapu od Reuters, která byla použita s nadějí, že by mohla být užitečná k vysvětlení, kdo kontroluje co a kde.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Jaké mocenské hry mají v oblibě rodinné klany novodobé historie? Co skrývají například Rothschildovi, jejichž finanční moc ovlivňuje dění napříč kontinenty? Kromě těchto otázek se zářijové číslo časopisu Vědomí zaměřilo i na jedinečný algoritmus popisující jakékoliv energie. Představí svým čtenářům pravidla fungování vesmíru, díky kterým je možné usnadnit si život. A v neposlední řadě poskytne informace o lucidním snění, prostřednictvím kterého jsme ve spánku schopni nalézt odpovědi nejen na své otázky. Ať už chcete měnit stav věcí vnitřních i vnějších, nebo požadujete tip na sedmý dostih v Belmontu, časopis Vědomí je vám k dispozici od 7. září.[/quote]