V úterý večer jsme se ptali, co by se stalo, kdyby se vynořující trhy přidaly k Číně se zahazováním US pokladničních poukázek. Už měsíce jsme dokumentovali, jak PBoC likviduje své ohromné zásoby US vládních dluhopisů. Např. v červenci jsme si všimli, že Čína se přes Belgii zbavila rekordních 143 miliard $ v US pokladničních poukázkách během tří měsíců, z čehož Goldman náhle ztratil řeč. Sledovali jsme to všechno až do tohoto týdne s postřehem, že díky nového režimu směnných kurzů (který by měl teoreticky mimochodem vyžadovat více intervencí), Čína nejspíš někam na objednávku během pouhých posledních dvou týdnů prodala 100 miliard $ US vládních dluhopisů v otevřených opcích na kurz, aby stabilizovala yuan.


Prostě řečeno, Čína jako součást devalvace a následného pokusu udržet řečenou devalvaci na uzdě uklízí od pokladničních poukázek v epických proporcích.

Ale i když byla pro čtenáře Zero Hedge kočka už venku z pytle a i když v tomto mixu barvitých metafor džin unikal pro Čínu z lahve od poloviny srpna, díky neustálému odmítání nechat yuan plout a nechat být, tak bude muset pokračovat rozprodej US dluhů po stamiliardách, kdy světu převážně jen pomalu dochází, co čínské intervence na měnových trzích opravdu do středu znamenaly, když tu se staly dvě věci: I) Bloomberg s odkazem na tabuli fixních příjmů v New Yorku uvedl, že „podstatný prodejní tlak“ dlouhodobě působící na US dluhopisy vyvěrá od někoho na „Dálném východě“, a II) Bill Gross se v tweetu zeptal, zda náhodou Čína nerozprodává pokladniční poukázky.

Ve čtvrtek jsme s jistotou dostali potvrzení toho, co jsme už měsíce podrobně sledovali. Zde je to od Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Čína tento měsíc podle lidí obeznámených s touto záležitostí zkrátila své držby US pokladničních poukázek následně po šokové devalvaci přede dvěma týdny.

Kanály pro takové transakce tvoří jak přímé prodeje Číny, tak přes agenty v Belgii a ve Švýcarsku, řekl jeden člověk, který se odmítl identifikovat, jelikož tato informace není veřejná. Čína o těchto prodejích komunikovala s US úřady, řekla další osoba. Neodhalili rozsah tohoto výprodeje.

Poslední dostupná data o Pokladničních poukázkách a odhady stratégů naznačují, že Čína kontroluje 1,48 bilionu $ US vládního dluhu, uvádí data kompilovaná Bloomberg. Do toho patří asi 200 miliard $ držených přes Belgii, o nichž Nomura Holdings Inc. říká, že jsou schraňovány v čínských svěřeneckých účtech.

Obrázek – čínské držby US dluhopisů v letech 1996-2014

PBOC za poslední dva týdny prodala nejméně 106 miliard $ rezervních aktiv včetně pokladničních poukázek, tvrdí odhady ze Societe Generale SA. Toto číslo je založeno na bankovních kalkulacích, kolik likvidity bude doplněno do čínského finančního systému přes čtvrteční snížení úrokových sazeb a požadavků na povinné krytí rezervami u půjčovatelů. Předpoklad je, že centrální banka má v úmyslu doplnit fondy, které vyčerpala, když nakupovala yuany, aby stabilizovala měnu.[/quote]

Takže teď byl na to, co už nejméně šest měsíců nápadně prosvítá, bylo přidáno oficiální mainstreamové razítko na faktech založeného potvrzení, takže byla rozsvícena zelená pro ohromné spekulace nad tím, co to přesně znamená pro US monetární politiku. Tady je zase Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

To, že Čína rozprodává Pokladniční „není překvapením, ale dost možná něčím, co lidé ještě plně neocenili,“ řekl Owen Callan, v Dublinu sídlící stratég fixních příjmů u Cantor Fitzgerald LP. „Trochu by to změnilo náhled na Pokladniční, kdyby se to začalo oceňovat správně v dost podstatných likvidacích jejich rezerv během asi tak dalších šesti měsíců, jelikož mohou zvládat yuan na jakékoliv úrovni, kterou si zamanou.“

„Prodejem Pokladničních kvůli obraně renminbi brání, aby požadované výnosy z Pokladničních padaly níže, i přes fakt, že jsme zažili prudký propad akciového trhu,“ řekl ve středu Bloomberg Television David Woo, šéf výzkumu globálních úroků a měn u Bank of America Corp. „Čína přesměrovala dopad na globální trhy přes US sazby.“[/quote]

Jak jsme to diskutovali ve středu večer, my díky revizi rozsáhlé akademické literatury provedené Cit máme představu o tom, co znamená zahraniční měnová likvidace rezerv pro US dluhopisy (UST). „Za předpokladu, že vynořující se trh a rozvojové země, které drží 5491 miliard $, sníží během jednoho roku držbu o 10% – tj. v objemu 3.07% US HDP, tak to znamená vzestup sazeb požadovaných výnosů na 10 leté Pokladniční dluhopisy o mamutích 108bp,“ uvedla Citi ve zprávě datované z počátku tohoto týdne.

Jinými slovy, každých 500 miliard $ likvidovaných čínskými měnovými rezervami, přinese zvýšený tlak na 10Y v hodnotě 108bps. Mějte na paměti, že díky hrozbě nadcházejícího vzestupu sazeb Fedu a dalších faktorů včetně propadu cen komodit a idiosynkratického politického rizika jsou měny vynořujících se trhů ve volném pádu, což znamená, že to není jen Čína, kdo provádí proces likvidace aktiv v US dolarech.

No, teď už čínské šílenství likvidace US dluhopisů dosáhlo tempa, které už nejde smést pod koberec nebo shazovat jako nepodstatné, a teď když Bill Dudley oficiálně otevřel dveře k „dodatečnému kvantitativnímu ulehčování (tisku peněz),“ tak to vypadá, že jediným způsobem, jak zabránit Číně a vynořujícím se trhům v té likvidaci, jak ji formulovala Citi, je „zadusit US trh s bydlením,“ a vyvinout nějakou sílu přes kanál přenosu US dluhopisů, tím bude pro FOMC pustit se do tisku peněz QE4.

Poznámka pro české čtenáře: Výše požadovaných výnosů z 10 letých vládních dluhopisů (US 10Y Yield) je v US nejdůležitější ekonomický ukazatel, podle kterého se řídí vše ostatní. Jeho vzestup znamená pokles ekonomického růstu, pokles investic, vzestup všech úroků a nedostupnost úvěrů atp.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com