Vojenské námořnictvo USA rozpracovává nový systém podvodních senzorů pro zachycení ruských ponorek, píše agentura Bloomberg.  Podle rozpočtové dokumentace Ministerstva obrany hodlají USA ukončit do poloviny r. 2016 rozpracování prototypu „podvodního senzorového systému" pro boj s rostoucími hrozbami ve světě. Za „bezprostřední a dlouhodobé riziko" pokládá Washington možnou přítomnost ruských ponorek v Atlantiku.


Pro tyto cíle hodlají USA rozmístit složitý pozorovací systém vyprojektovaný společností Lockheed Martin v Atlantickém oceáně. Podotýká se, že podobného vlečného systému se již používá v Tichém oceáně. V rozpočtu Ministerstva obrany USA jsou oba tyto systémy označeny jako „neodkladná operativní nutnost".

Bloomberg podotýká, že vlečný systém hydrofonů TL 29 a nový systém, který se teprve rozpracovává, užívají různých principů akustického zachycování.

Analytik Centra pro strategickou a rozpočtovou expertizu (Center for Strategic and Budgetary Assessments) Bryan Clark zdůrazňuje, že podobných systémů bude nejlépe využívat v tak důležitých zeměpisných bodech, jako je například Gibraltarský průliv, anebo úsek Atlantického oceánu mezi Grónskem a Islandem.

Bloomberg podotýká, že žádosti vojenského námořnictva byly předloženy Kongresu k projednání tři měsíce poté, co prezident RF Vladimir Putin schválil novou verzi Námořní doktríny Ruska.

Zdroj: sputniknews.com