Kromě balistických raket s termonukleárními hlavicemi má Rusko má celou řadu systémů, které jsou srovnatelné s účinkem atomových zbraní, ale neznečišťují životní prostředí. Na podzim roku 2007 ruská televize ukázala záběry z testů nejsilnější ruské nejaderné bomby. Vývoj bomby podléhá tajemství a nemá žádné oficiální jméno, ale jen zkratku AVBPM – letecká vakuová bomba se zvýšeným výkonem.


Média označila novinku za „Otce všech bomb" v kontrastu s americkou bombou GPU-43 / B MOAB, která byla testována o čtyři roky dříve, a byla označena za „Matku všech bomb", napsala Rosijskaja gazeta.

Ruská bomba je mnohem lehčí a kompaktnější než americká, ale mnohem efektivnější. Prostřednictvím aplikace nanotechnologií je AVBPM čtyřikrát silnější než MOAB a může zasáhnout 20krát větší plochu: zničit až 180 městských bloků na rozdíl od 9 bloků bombou GPU-43. Ruská bomba má dvakrát větší poloměr ničení i teploty v epicentru. Svým výkonem je „Otec všech bomb" velmi blízko taktickým jaderným zbraním, ovšem vakuová munice nezanechává žádnou chemickou nebo radioaktivní kontaminaci.