Tyto fotky vydané 6. června 2015 oficiální syrskou tiskovou agenturou SANA ukazují militanty přiznávající, že vojenského výcviku se jim dostalo od Spojených států, Kataru a Saúdské Arábie v Turecku. Četní ze zahraničí podporovaní Takfirističtí teroristé, které zajala Syrské armáda, přiznali, že je v Turecku vycvičily Spojené státy, Saúdská Arábie a Katar. Tito takfirističtí militanti chycení nedávno v severozápadním syrském městě Aleppo se v interview v neděli vysílaných syrskou státní televizí přiznali, že je na tureckém území vycvičil vojenský personál z USA, Saúdské Arábie a Kataru.


Jeden z těchto teroristů identifikovaný jako Ahamd Mustafa Mastari řekl, že on spolu s dalšími členy teroristické skupiny byl do Aleppa vyslán poté, co se mu dostalo 30 denního vojenského výcviku v Turecku.

Řekl, že je zahraniční personál nejdříve po 45 dnů cvičil ve městě Salqin v syrské provincii Idleb, než je cvičili v Turecku.

„Byl v silách o asi 250 lidech, které útočily na Jam’yat al-Zahraa v Aleppu, ale ta operace se nezdařila a armáda nás zajala,“ řekl Mastari.

Další terorista zvaný Mohammad Aqel Akk řekl, že skupina teroristů včetně něj byla cvičena po 45 dnů v Salqinu s dodatkem, že je později k dokončení jejich výcviku poslali do Turecka.

Neopomněl říct, že v Turecku každý z cvičených dostal kromě výcviku ještě 200 USD.

„Pak jsme se vrátili do Aleppa a provedli jsme ohromný útok na pozice armády v Aleppu, ale operace se nezdařila a chytili nás,“ dodal.

Qasem Abdullah, terorista, kterého Syrská armáda chytila v Aleppu, řekl, že se mu dostalo pětiměsíčního výcviku v Turecku, kde dostával asi 80 USD měsíčně. Dodal, že byl ve skupině 50 střelců, kteří se v Aleppu zúčastnili neúspěšného útoku.

„Řada z nás včetně mě byla při útoku zraněna a rozhodli jsme se vzdát se armádě,“ řekl.

Turecko je jedním z hlavních sponzorů takfiristických militantů proti syrskému presidentovi Bashar al-Assadovi s tím, že zprávy ukazují, že Ankara militanty operující v Sýrii aktivně cvičí a vyzbrojuje, jakož i zařizuje volné průchody nastávajících cizích teroristů do této země, která je od roku 2011 zachvácená smrtonosnou krizí.

Washington je spolu se svými Západními a arabskými spojenci mezi hlavními sponzory takfiristických extremistů operujících v Sýrii.

USA podepsaly s Tureckem v únoru dohodu o výcviku a vyzbrojování militantů v Sýrii.

25. května řekl turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu, že militanti se v rámci spojeného programu Ankary s Washingtonem cvičí a vybavují ve středotureckém městě Kirsehir.

Tato mise, která oficiálně začala v červnu, zařídí během tří let výcvik více než 15 000 ze zahraničí podporovaných militantů vycvičených na turecké půdě. Údajně je v Turecku k výcviku těchto militantů více než 120 amerických vojáků.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: presstv.com