Německá kancléřka Angela Merkel ve čtvrtek řekla, že Berlín má pořád v úmyslu dosáhnout politického rámce pro důkladnou obchodní dohodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy do konce letošního roku. Merkelová v projevu k parlamentu řekla, že Německo z tzv. Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP) sklidí nesmírný ekonomický prospěch. Merkelová dodala, že summit EU příští týden se nebude zabývat britskými přáními na reformu EU, nýbrž že ona požádá presidenta Evropské rady Donalda Tuska, aby zkoumal právě tato záležitost.


Její intervence přichází zrovna týden poté, co legislativa TTIP popisovaná kritiky jako „korporátní ušitá bouda“ narazila na masové protesty levicových poslanců Europarlamentu kombinovanými s podporou Euroskeptiků.

Včera vydala Nigel Farage z UKIP poslední dokument své strany tvrdící, že Británii bude, co se týče obchodu, daleko lépe mimo Evropskou unii.

Pan Farage zmínkám o TTIP věnoval dost času, když tvrdil, že za těch 17 let v Evropském parlamentu nikdy neměl tolika korespondence o jediné záležitosti během tak krátké doby.

Mezi tím velké americké korporace platí sponzorovaný obsah, který se má objevovat na evropských webových stránkách, jako je Politico.

General Electric sponzoroval článek, v němž stojí: „Je snad obchod US-EU přehlížen, jelikož obě strany hledají příležitosti ve vynořujících se ekonomikách?“ a v tom se uchyluje k tvrzení, že „výhled na úspěšné uzavření vyjednávání o dohodě TTIP by mohl mít prospěch z faktu, že v tomto okamžiku je pozornost Washingtonu odsud odvrácena k její více sexy Pacifické sestřenici (Dohodě o trans-pacifickém partnerství).

Dohody TPP a TTIP budí nesmírné obavy, že tyto by mohly dát korporacím nepatřičný vliv a velkým nadnárodním firmám dát přístup k regulačnímu rozhodování v Británii, Evropě a v Americe. Jsou tu rovněž obavy, že by korporace mohly žalovat vlády za změny zákonů, které by postihly jejich podnikání, a že Národní zdravotní službu by to mohlo v důsledku ‚otevřenějších‘ trhů otevřít k rozsáhlé privatizaci v americkém stylu

K této zprávě přispěla Reuters.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: breitbart.com