Víte, o koho na obrázku jde? Většina lidí o něm neslyšela, ale měla by. A jeho obličej nebo jméno by vám mělo evokovat stejné znechucení jako třeba Hitler nebo Mussolini. Tento muž má na svědomí smrt 10 milionů lidí v Kongu. Jde o krále Leopolda II. z Belgie. „Vlastnil“ Kongo během své vlády jako konstituční monarcha Belgie, a to po neúspěšných snahách zkolonizovat Asii a Afriku.

„Koupil“ si Kongo a zotročil místní lid. Jeho vláda byla posílena popravami, mučeními a soukromou armádou. Většina z nás se o tomto muži ve škole neučila, což nechápu proč. Nemluví se o něm v souvislosti s kolonializmem, imperialismem, otroctvím a genocidou, a to je chyba.

Když se učíme o Africe, učíme se o Egyptu, HIV, otroctví anebo hladovějících dětech. Nikdo nám však neříká o teroru, který zažila během Leopoldovy vlády, anebo o tom, co USA udělaly Iráku a Afganistánu.

Na Wikipedii existuje stránka s názvem Genocida napříč historií. Ta z Konga není zahrnuta. O Kongu se mluví, avšak v souvislosti s Druhou válkou v Kongu, kdy proti sobě stály dvě strany, které si navzájem i pojídaly. Už se ale nemluví o důvodech kanibalismu a celé války, a to zabráním území bílým mužem, který zabil 10 – 15 milionů lidí.

Vidíte! Když zabijete přes 10 milionů Afričanů, nikdo vás nenazývá „Hitlerem“. Neříkám, že Leopold byl jediným „zloduchem“. Jeho vládu podporovali generálové, vojáci i manažeři, kteří podpořili a posílili jeho zákon. Ani o těchto lidech se však nemluví. Tvůrci i oběti imperialismu jsou neviditelní.

Zdroj: trueactivist.com