S tím, jak se Řecko potácí na hraně insolvence a nuceného vyplundrování penzijních fondů a většiny dalších veřejných fondů, když ho čeká další měsíc krutých splátek MMF, které přiměly i ECB, aby spekulovala o tom, že by Řecko mělo zavést paralelní „stvrzenkovou“ měnu, tak se pro Řecko zčista jasna objevil bílý rytíř, a to takový, co může nabídnout 5 miliard € naléhavě nezbytných peněz. A tím bílým rytířem není nikdo jiný než Vladimir Putin. „Jen proto, že je Řecko přetížené dluhu, to ještě neznamená, že má svázané ruce a nohy, a že nemá nezávislou zahraniční politiku,“ řekl před tím Putin.


Podle Spiegelu citujícího vedoucí osobnost ve vládnoucí straně Syriza se Řecko už v úterý chystá podepsat s Ruskem plynovou dohodu, která by mohla do řecké prázdné peněženky přivést 5 miliard €.

Tento krok by teď podle vedoucího řeckého činitele pro tuto dluhy postiženou zemi mohl „obrátit vlnu“.

Reuters dodává, že řecky ministerský předseda Alexis Tsipras během návštěvě v Moskvě počátkem tohoto měsíce vyjádřil zájem o účast na plynovodu, který do Evropy přes Turecko do Řecka přivede ruský plyn.

[quote align="center" color="#999999"]

Podle navržené dohody by Řecko dostalo peníze z Ruska dopředu na základě očekávaných budoucích zisků spojených s tímto plynovodem. Řecký ministr energetiky minulý týden řekl, že Atény by to mohly Moskvě splatit až po roce 2019, kdy se čeká, že plynovod začne fungovat.

Řečtí vládní činitelé nejsou bezprostředně k dispozici, aby reportáž Spiegelu komentovali.[/quote]

Samozřejmě, že když jde o Řecko, tak je pravděpodobnost skutečného splacení nepatrná: konec konců pravděpodobnost řeckého bankrotu se astronomická, a 5 miliard € změní jen málo mechaniku udržitelnosti řeckého dluhu. A to Putin velice dobře ví.

Avšak ruský vůdce nejedná z dobrého srdce, nýbrž rozbíhá další dobře vypočítaný manévr, a to takový, v němž zabije dva ptáky jedním kamenem:

  • · Po smrti Jižního proudu, při němž EU dotlačila Bulharsko k odmítnutí průchodu ruského plynovodu do Evropy, potřebovalo Rusko alternativní trasu úplně obcházející Ukrajinu (a Bulharsko), což je cosi, k čemu by podle kremelských plánů mělo dojít v průběhu příštích 3 let. A s tím, jak je Maďarsko a Srbsko natěšené na tranzit ruského plynu do rakouského středoevropského uzlu, bylo Řecko chybějícím článkem pro pozemní tranzit. Rusko s touto dohodou získá zelenou k rozšíření Modrého proudu po celé trase do Rakouska a udrží si dominanci nad evropským energetickým trhem, přičemž Ukrajinu ponechá v úplném vyjednávacím vakuu.

  • Možná, že úplně stejně důležité je na této náhlé ruské svolnosti stát se štědrým mecenášem, co se přiřítil, aby zachránil Řecko, i to, že následně dojde k odcizení Eurozóny a k dalšímu stvrzení už tak příznivého veřejného mínění. Jen pro připomínku před několika týdny jsme ukázali, že Rusko má už teď u řeckého obyvatelstva vyšší rating souhlasu než Eurozóna. Tímto způsobem si Rusko právě vydobylo kritického spojence za velice nízkou cenu pouhých 5 miliard €, aniž by muselo restrukturovat celou řeckou finanční rozvahu, pokud by Řecko opustilo euro a bylo vlákáno do Eurasijské ekonomické unie. Což rovněž znamená, že všechny budoucí pokusy uvalit další sankce na Rusko díky řeckému vetu selžou.

A to Rusko není jediné, kdo se snaží urvat si kořist z kolabující Eurozóny: I Peking se už snažil investovat do řeckých infrastruktur a koupit krátkodobé vládní dluhy až za 100 milionů €, jako o tom minulý týden referoval Telegraph.

Po tomto, co by mohlo klidně být i dalším Putinovým mistrovským tahem, je teď otázkou, co udělá Evropa, když Putin v průběhu jediného roku nejenže „anektoval“ Krym, ale do své sféry vlivu úplně přetáhl Řecko.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz