Vypadá to, že když USA mimoděk „závadně do Jemenu umístily“ zbraně za 500 milionů $, které padly přímo do rukou rebelů Houthi, tak si vytvořily velice věrohodného protivníka pro USA a Saúdy vedenou koalici spojenců. Protože i přes bombardovací kampaň Saúdy vedené koalice hlásí AP, že rebelové ve čtvrtek zabrali klíčové hlavní město provincie v převážně sunnitskými kmeny obývané oblasti, zatímco jejich patron Írán prohlašuje tu dvoutýdenní leteckou kampaň za „zločin“ a apeluje na mírové rozhovory. Podle mediálních zpráv Houthiové po dnech náletů a srážek s místními sunnitskými kmeny dobyli Ataq, hlavní město ropou bohaté jihovýchodní provincie Shabwa. Tento zábor znamená první hodně významné vítězství od počátku Saúdy vedeného bombardování.


[quote align="center" color="#999999"]

Zabrání Ataq rebely přišlo po dnech srážek s místními kmeny stejně jako po vyjednávání. Když loajalisté Houthiů a Salehů vstoupili do města, střetli se jen s nepatrným odporem, což vyvolává otázky o tom, zda lze na roztříštěné jemenské kmeny – třebas i v sunnitských oblastech – spoléhat jako na spolehlivé spojence.

Obyvatelé Ataq řekli, že rebelové a s nimi spojenečtí vojáci kolem města instalovali kontrolní stanoviště. Vládní úřady, obchody a školy jsou zavřené a vypadá to, že obyvatelé se zdráhají vycházet z domovů. „Ataq vypadá jak vojenská kasárna. Tank tuhle, obrněný vůz támhle a neustálé hlídky,“ řekl obyvatel Saleh al-Awlaki. „Považuji to za okupaci se vším všudy. A všechny okupace se musí odstranit všemi prostředky.“

Činitelé vojsk a kmenů řekli, že některé vůdčí osobnosti kmenů po dnech bojů vyjednaly vstup do města. Jeden činitel řekl, že sunnitské kmeny nechtěly dále bojovat, ani když jim pomáhaly koaliční nálety. Tento činitel mluvil v anonymitě, protože měl strach z odvety. I vojenští činitelé mluvili pod podmínkou anonymity, protože nebyli oprávněni reportéry informovat.

Mohamed Abkar, obyvatel Ataq, řekl, že místní ve středu vyloupili nehlídané sklady zbraní ve městě, ale že k žádné střelbě při vstupu rebelů do města nedošlo.[/quote]

Zabrání Ataq nebude poslední: koalice doufala, že rebely udrží mimo dosah jižního přístavního města Aden, které Hadi po letošním uprchnutí ze Sana, a než minulý měsíc uprchl ze země, vyhlásil za své provizorní hlavní město. Ale i tady rebelové spolu s loajalisty Salehů den za dnem během těžkých srážek postupují.

Mezi tím poslal i Írán dvě válečné lodi těsně k jemenskému pobřeží a do blízkosti dvou amerických letadlových lodí, jak včera ohlásil nejvyšší íránský vůdce ajatolláh Ali Chameneji, který na Saúdskou Arábii apeloval, aby zastavila nálety útočící na šiítské rebely v Jemenu, když tuto kampaň nazval „genocidou“ proti Jemenskému lidu.

V komentářích vystavených na své webové stránce Ajatolláh řekl, že „to je zločiny genocidy a je ze zákona stíhatelný.“ Uchýlil se k varování, že „Saúdové prohrají,“ a že „Jemenci se budou bránit a vyhrají.“ Dodal, že: „I pro USA to bude neúspěch a ztratí kvůli této záležitosti tvář.“

Ve věku sociálních médií se při vzývání i nejvyšší vůdce uchýlil na Twitter, aby trolloval, a to nejen u Saúdů, nýbrž na tomto médiu i v USA:

Před tím při projevu ve čtvrtek v Teheránu íránský president Hassan Rouhani naléhal na zastavení palby v Jemenu, aby se umožnily rozhovory k řešení této krize za široké účasti stran.

„Říkám zemím v regionu, přijměme ducha bratrství, respektujme jeden druhého a další národy. Národ se nevzdá jen kvůli bombardování,“ řekl Rouhani. „Nezabíjejte nevinné děti. Pojďme se zamýšlet nad koncem války, nad zastavením palby a nad humanitární asistencí trpícím lidem Jemenu.“

Řekl, že bombardovací kampaň je „špatně“ a srovnal ji se Sýrií a Irákem, kde se USA vedená koalice zaměřuje na militanty Islamistického státu.

„Ne někdy později, ale už brzy se poučíte, že i v Jemenu děláte chybu,“ řekl Rouhani, aniž by jmenoval jakoukoliv konkrétní zemi.

V normálním světě by USA jednoduše utrousily pár poznámek s cílem dát Írán do latě, a tím by to skončilo. Avšak současné prostředí situaci komplikuje, když Obamova administrativa zoufale chce udržet dobrou linii diskusí s Íránem tak, aby mohla „přinést“ historickou jadernou dohodu, ač USA prostě nemají žádnou vyjednávací páku, a Írán to ví. A v důsledku toho, když jinak podpoří rebely Houthiů tak, jak by to jindy neudělali, tak takovýmto postupem nepokoří jen bombardovací kampaň Saúdů, nýbrž i toho hlavního patrona této protiteroristické operace, USA samotné.