To, že německá vláda schválila opatření povolující přístup amerických společností těžících břidlicový plyn na německý trh, je pouze krokem k Transatlantickému obchodnímu a investičnímu partnerství (TTIP) mezi USA a EU, což konec konců poškodí evropské hospodářství. V daném případě jedná německá kancléřka Angela Merkelová jako „hlavní agent USA" v EU, soudí americký politický komentátor Eric Zuesse.

Analytik se domnívá, že opatření schválená 1. dubna budou mít za následek, že americké společnosti se pokusí vytlačit Rusko z německého energetického trhu a v globálnější perspektivě pak bude mít za následek realizaci Transatlantického obchodního a investičního partnerství, čímž se rozumí, že evropské zákonodárství bude uvedeno do souladu s novými pravidly, která nejsou pro rozvoj evropského hospodářství výhodná.


Přitom Zuesse tvrdí, že německá vláda si je vědoma toho, že podobná opatření mohou mít za následek šíření nespokojenosti mezi obyvateli, a právě proto schválila návrh zákona v testovém režimu. Současně autor článku zdůrazňuje, že schválené teze připouštějí zahájení rozsáhlé těžby břidlicového plynu v Německu.

Expert rovněž zpochybnil tezi o tom, že v „přílišné závislosti na ruských energetických zdrojích se projevuje slabost Evropské unie".

[quote align="center" color="#999999"]

„Dokonce i Angela Merkelová před několika měsíci přiznala, že Rusko vždycky přesně plní své závazky vyplývající ze smluv o dodávkách plynu, a je tedy spolehlivým partnerem", píše Zuesse. [/quote]

Podle mínění amerického analytika bude mít pokus Německa vzdát se ruského plynu za následek pouze to, že se „zvětší propast v bohatství mezi EU a USA" a Merkelová přijetím podobných opatření ukázala, že „slouží zájmům USA" v Evropě.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com