Spojené státy se snaží umístit v různých evropských zemích 800 tanků, píše švédský list Dagens Nyheter. Ten se mj. odkázal na rozhovor německé ministryně obrany Ursula von der Leyen pro německý tisk. Část z tohoto počtu se již účastní cvičení NATO v Estonsku a zůstanou tam na dobu neurčitou na zadržení „ruské agrese". Americké obrněné síly v blízké budoucnosti budou rozmístěny v Německu, stejně jako v pobaltských státech a dalších zemích východní Evropy. Mobilizace NATO je přímým důsledkem ruských akcí v ukrajinské krizi, píše Dagens Nyheter.


Ačkoliv v roce 2013 poslední americké tanky opustily Německo, nyní se zase vrací zpátky píše švédský tisk. O tom informovala v rozhovoru s německým tiskem ministryně obrany Ursula von der Leyen. Podle deníku Münchner Merkur se celkem jedná o 800 amerických tancích.

Některé z nich putovaly do Německa, například na výcvikovou základnu Grafenwöehr v Bavorsku. Zbytek bude distribuován v zemích východní Evropy, ale podle velitele amerických sil v Evropě Benena Hodgese je přesné umístění tanků stále předmětem diskusí. Kromě pobaltských států Litvě, Lotyšsku a Estonsku se americké tanky mohou umístit v Polsku, Rumunsku a Bulharsku. Podle velení americké armády, část z nich je už v Evropě, uvedl Dagens Nyheter.

V pobaltských státech v současnosti probíhají velká vojenská cvičení NATO s názvem Atlantické odhodlání. Zahrnují 3000 amerických vojáků a velké množství techniky. Podle dostupných údajů se nejméně dvacet amerických tanků M1A1 Abrams účastní manévrů na území Estonska. Po ukončení cvičení zůstanou na estonských základnách tak dlouho, dokud „bude nutnost zadržovat ruskou agresi," citují noviny americké vojenské velení.

Spojené státy výrazně snížily svoji vojenskou přítomnost v západní Evropě: nyní se v ní nachází zhruba 67.000 amerických vojáků ve srovnání s dvě stě tisíci na konci studené války. Nicméně, vzhledem k zhoršení vztahů s Ruskem, došlo k výraznému přeskupování sil USA ve Starém světě, dochází k závěru Dagens Nyheter.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: dn.se, pz.cz