Už jste nejspíš slyšeli o pokusu Evropy znovu nabýt určitou relevanci: tj. o návrhu na vytvoření „Armády Evropské unie“. Částečně to je pokus Evropanů předvést, že se s nimi musí počítat, že jsou schopni dělat něco i sami, a že nejsou úplně jen lokajem USA. Mohlo by to být i reakcí na potrhlá prohlášení generála Philipa Breedlove, velitele amerického evropského velitelství a nejvyššího spojeneckého evropského velitele (SACEUR), který si svými štvavými komentáři vysloužil už i plné odsouzení od Der Spiegel (a ozývají se dokonce fámy, že Evropané chtějí, aby Breedlove byl vyhozen).


Ať je tomu, jak chce, nápad na nějaký druh evropské armády není zrovna nový – už jsme tu měli Franko-německou brigádu a Eurocorps. To je všechno pěkné, ale jen na papíře. Realita je taková, že nikdo v Evropě nemá žádné peníze na placení budoucí armády EU. Co je ale ještě horší, že i uvnitř NATO je evropský příspěvek téměř nepodstatný. Nejdříve se podívejte na tento graf finančních příspěvků, jakými se v roce 2013 účastnili všichni členové NATO.

USA jasně platí lví podíl, a když přidáme jejich evropského pudla (Británii), tak se „anglo-podíl“ ukáže být ještě vyšším. To ale není všechno. Podívejme se na další dvě (a do značné míry jediné další) relevantní země, Německo a Francii. Nejenže jsou jejich finanční příspěvky velice malé, ale jejich národní armády jsou naprostý binec. Russia Insider nedávno vystavil úžasný přehled stavu německých ozbrojených sil, k němuž mohou pouze dodat ještě tento článek s názvem “L’armée française n’a plus un rond et le moral à zéro” (Francouzská vojska nedostanou ani penny a jejich morálka je pod bodem mrazu), který dospívá k podobným závěrům o francouzské armádě.

Mohli byste se zeptat, a co zbytek NATO?

To je ještě ubožejší parodie než Francie a Německo. Jediná skutečná vojska zbyla Turecku, které by nikdy nesouhlasilo s účastí v takových silách, a které by nejspíš ani tak nepozvali (existuje důvod, proč by Evropané nikdy „těm muslimům“ nedovolili ani úvodní vstup do EU!). A zbývá nám pár skoro dobrých letectev a námořnictev, ale žádné skutečné kombinované ozbrojené kapacity. Nakonec všichni Evropané byli vždy na USA závislí, co se týče zpravodajství, a zvláště bojišťního průzkumu. Takže i tahle letectva a námořnictva jsou ve skutečnosti úplně závislá na Strýčku Samovi.

Takže nám zbývají takoví středoevropští klauni jako Polsko a Litva. Abyste se realisticky podívali na to, čím by mohli opravdu „přispět“, tak se stačí jen zamyslet nad Gruzínskými vojsky v roce 2008, která byla plně vycvičená a plně vybavená těmi samými lidmi, kteří teď cvičí a vybavují Středoevropany.

Realita je taková, že nikdo v Evropě si nemůže dovolit nic kromě prázdných keců, že všechna evropská vojska jsou dobrá akorát tak na plně přesvědčivé harašení zbraně, jako se nedávno ukázalo v Norsku, nebo s námořnictvem NATO v Černém moři (kde kterékoliv plavidlo v Černém moři je pro Ruská vojska snadným cílem). A ač neodstraší nebo „nezastraší“ Rusko, které tam v první řadě nemá žádné nepřátelské úmysly, tak jen přispívají ke zhoršování vztahů, jak se to ukázalo na nedávném ruském rozhodnutí zrušit veškeré aktivity CFE.

Tahle poslední iniciativa má hodně daleko k něčemu na způsob evropského probuzení, a je to jen další důkaz naprosté absence státnictví nejen ve kterékoliv části prapodivné moci v Bruselu ale i v metropolích EU. Daleko přesvědčivějším projevem síly a důstojnosti by bylo, kdyby se prostě odvážili říci Strýčku Samovi „ne“, když se něčeho dožaduje. Ale tohle se přeci nijak brzy nestane.

The Saker

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: thesaker.is