Spolu s tím, jak Rusko oznamuje letošní rozšíření svého Námořnictva o 50 plavidel včetně dvou nových jaderných ponorek a letadlové lodi, tak to vypadá, že harašení zbraněmi NATO vyvolává reakce, hrozby a varování. Po ohlášení britských plánů na vyslání vojenských ‚poradců‘ na Ukrajinu (o nichž NATO konstatovalo, že jsou nepotvrzené), hlásí TASS, že ruský vyslanec u NATO Alexander Gruško varuje, že Rusko přijme všechna opatření proti možné hrozbě NATO na Ukrajině s dodatkem, že k ruské reakci mohou patřit i vojenská opatření.


Jak hlásí TASS:

[quote align="center" color="#999999"]

NATO ještě nepřijalo žádné rozhodnutí o vyslání britských či jakýchkoliv jiných instruktorů na Ukrajinu, řekl v pondělí ruský velvyslanec u Severoatlantické aliance Alexeander Gruško.

„NATO nepřijalo žádná rozhodnutí o vyslání instruktorů,“ řekl televiznímu kanálu Rossiya 24.

„NATO realizuje rozhodnutí, která byla přijata na politické úrovni na summitu ve Walesu v září 2014.“

Moskva přijme veškerá opatření včetně vojensko-technických, aby neutralizovala možnou hrozbu přítomnosti NATO na Ukrajině, dodal. [/quote]

* * *

A k tomuto dochází spolu s tím, jak Rusko dramaticky rozšiřuje své vojenské síly. Jak hlásí Moscow Times:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko letos obdrží 50 plavidel různých velikosti a tříd, citovala v pondělí říkat šéfa námořnictva admirála Viktora Čirova tisková agentura Interfax.

Tyto nové lodi jsou součástí programu přezbrojování začnuvšího za presidenta Vladimira Putina, jehož záměrem je poskytnout Rusku do roku 2050 námořnictvo schopné operací daleko od domova – což je schopnost, kterou po kolapsu Sovětského svazu ztratilo.

Dnešní ruské námořnictvo je převážně určené k roli pobřežní ochrany.

„Období stagnace vývoje našeho potenciálu mezi tím už dávno minulo,“ řekl Čirkov. [/quote]

* * *

 A tady je Západní obrana…

 * * *

Samozřejmě, že všechno tohle vojenské házení ramen přichází, zrovna když Rusko s Ukrajinou vedou v Bruselu nouzové rozhovory kvůli dodávkám plynu probíhající uprostřed hrozeb odříznutí dodávek kvůli neplacení. Jak hlásí AP:

[quote align="center" color="#999999"]

Ministři energetiky Ruska a Ukrajiny vedou nouzové rozhovory poté, co ruský dodavatel plynu řekl, že když nedostane nové platby, tak už v úterý této válkou rozervané zemi zavře dodávky.

Evropská unie, která tyto rozhovory v Bruselu zprostředkovává, doufá, že i přes tento spor udrží toky plynu, když importuje kolem 40 procent svého plynu z Ruska, a polovinu z toho přes konfliktem rozervanou Ukrajinu.

Kyjev s Moskvou za několik posledních let vybojovaly několik cenových válek o plyn a rostou obavy, že jakékoliv nové zavírání by zase mohlo postihnout evropské dodávky.

Finančně vyčerpaná Ukrajiny bojuje, aby získala čas, a minulý týden proved platbu 15 milionů $, Moskva ale říká, že to pokryje pouze hodnotu plynu za jeden den, takže nad úterkem visí potenciální uzávěr plynu.

Na rozhovory se svým ukrajinským protějškem Volodimirem Děmčišinem a šéfem energetiky Evropské unie Morošem Ševčovičem přijel ruský ministr energetiky Alexander Novak a uznává „potřebu obnovit dialog o energetice.“

Rusko řeklo, že Kyjevu zastaví dodávky, pokud si plyn, co chce používat, nepředplatí.

Mezi tím Ukrajina Rusko obvinila z neplnění svých smluvních závazků.

Spor komplikují dodávky na ukrajinský východ v držení rebelů, kde bylo v bojích mezi silami Kyjeva a Ruskem podporovanými rebely zabito skoro 5 800 lidí.

Kyjev minulý týden odřízl dodávky plynu do rebely držených oblastí, což Rusko podnítilo, aby tam začalo pumpovat plyn přímo.

Rusko řeklo, že by se tyto dodávky měly připočíst k plynovému exportu na Ukrajinu. [/quote]

* * *

„A co mírová dohoda?“

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz