Jeden z příslušníků ukrajinského praporu Kyjevská Rus Dmitrij Šerbačuk vyprávěl v interview pro televizní kanál ICTV o tom, jak se vojáci ukrajinských ozbrojených sil snažili přežít v debalcevském kotli. Podle jeho slov ponechalo vojenské velení své vojáky v obklíčení donbaské domobrany na pospas osudu, bez prostředků k přežití. „V Debalcevu jsme byli v obklíčení asi 3 týdny. Dva z nich bez jakéhokoli velení. Cesta byla odříznuta od Loginova ve směru Debalcevo-Arťomovsk. Neměli jsme vodu, jídlo, prostě nic, pili jsme vodu z řeky“, vzpomíná příslušník praporu Kyjevská Rus, kterému se podařilo dostat se z kotle.


Kromě toho vyvrátil slova ukrajinských médií o „plánovaném odsunu vojsk“ z okolí Debalceva, ústup ukrajinských vojáků označil za plánovaný útěk a zdůraznil přitom, že ukrajinské vedení nijak na prosby o pomoc nereagovalo.

„To co říkají, že to byl plánovaný odchod, není pravda, byl to plánovaný útěk, abychom se nedostali do kotle jako v Ilovajsku. Věděli jsme, že trasa je uzavřená, velitelé zmizeli už před dvěma týdny a víc se neobjevili. Na poslední chvíli jsme přešli pod velení 128. praporu, mysleli jsme si, že budeme bojovat až do konce, ale i 128.prapor nás v podstatě zradil. Nejdřív jsme se začali chystat k odchodu, pak ale následovala střelba a všichni utíkali, kdo jak mohl. Přes řeky, pole, jezera a bažiny. Sněhu moc nebylo, museli jsme ho ale jíst, protože jinak jsme neměli vůbec nic k jídlu. Tak jsme jedli sníh“, řekl voják.

Když odpovídal na otázku novináře týkající se počtu mrtvých a raněných příslušníků ukrajinských ozbrojených sil, zmínil se Ščerbačuk, kterému se podařilo dostat se z kotle, o tělech ukrajinských vojáků, která dosud neodvezli z bojiště. „Kolem bylo sousta mrtvých a raněných, leželi všude, a nikdo o ně neměl zájem, protože cesta na Arťomovsk byla uzavřená. Lidé umírali nedaleko našeho hangáru, mrtvé jsme ukládali dovnitř. Opravdu nelžu, tato slova může potvrdit i můj kolega, tato slova může potvrdit 98% vojáků – těla ležela v hangáru, protože jsme je neměli kam dávat“, řekl příslušník praporu Kyjevská Rus.

Ukrajinští politici ale hodnotí operaci v Debalcevu a její výsledky jako jedny z nejúspěšnějších. Například lidová poslankyně zastupující Blok Petra Porošenka Irina Frizová je přesvědčena, že operace v Debalcevu vejde docela určitě do dějin jako úspěšná.

„Debalcevo není tragickou stránkou naši armády. Debalcevo vejde docela určitě do vojenských dějin Ukrajiny jako úspěšná operace ukrajinských ozbrojených sil“, prohlásila lidová poslankyně Nejvyšší rady.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru