V Moskvě byl zveřejněn žebříček mediální rusofobie – rating negativního obrazu Ruska v zahraničních médiích. Česká média se také vyznamenala a skončila v první desítce, mezi Polskem a Švýcarskem, sdělil v rozhovoru pro Hlas Ruska expert Igor Nikolajčuk. Prakticky všechna zahraniční média, vyjma Sýrie, nabízejí čtenářům materiály více či méně očerňující Rusko a jeho lídra, prezidenta Vladimira Putina. K takovému závěru přišli experti z Ruského institutu strategických výzkumů. Na základě analýzy světových sdělovacích prostředků vytvořili Rating negativního obrazu Ruska v zahraničních médiích.


Nejtvrdší protiruská informační kampaň je vedena překvapivě v Evropě, nikoli za oceánem. Podle zprávy se na první místě v počtu negativních materiálů umístilo Německo. Loni německá média zveřejnila bezmála 9 tisíc materiálů o Rusku, drtivá většina z nich byla neobjektivně kritická. Druhé místo obsadily Spojené státy. A zaslouženě. Na jeden neutrální materiál o Rusku hlídací psi světového četníka odpovídají šesti negativními. Na třetím místě se umístil náš jižní soused – Rakousko.

„Rakousko je německy mluvící země, bývalé centrum Rakouského císařství, které má velký zájem o Ukrajinu. Zejména proto, že Halič byla dříve součástí Rakouska-Uherska. Proto Rakousko pomáhá Německu v jeho pokusech získat kontrolu nad ukrajinskými elitami,“ vysvětluje starší vědecký pracovník Ruského institutu strategických výzkumů a autor žebříčku Igor Nikolajčuk.

A jak si vede Česká republika? Dostala se do první desítky mediálních rusofobů. Na svém sedmém místě sousedí s Polskem a Švýcarskem. Podle údajů institutu česká média patří do skupiny tzv. zlých trpaslíků – zemí, které nevytváří velký počet materiálů, ale přesto většina z nich má negativní obsah. V našich sdělovacích prostředcích na jednu neutrální zprávu o Rusku připadá bezmála 5 negativních materiálů.

Pro lepší představu – v roce 2014 se v českých médiích objevilo pouze 80 neutrálních materiálů o Rusku.

A kdo vede v antiruském žebříčku českých médií?  Experti z Ruského institutu strategických výzkumů na první místo umístil týdeník Respekt. Z hlediska počtu materiálů o Rusku první příčku obsadil internetový server Hospodářských novin IHNED.cz.

„Česko je rozděleno na dvě poloviny. Jak je známo, Česká republika byla dříve součástí Rakouska-Uherska, na druhou stranu Sovětský svaz pomohl získat Československu nezávislost. Proto jsou i média rozdělena na dvě poloviny. Ačkoli se v zemi objevuje hodně negativních článků, vzniká tam i nemálo pozitivních materiálů,“ ohodnotil obsah českých médií pro Hlas Ruska Igor Nikolajčuk.

Expert uvádí, že příčinou rusofobie v českém tisku je naše členství v Severoatlantické alianci a Evropské unii.

Na otázku: „kdo je Česko z hlediska žebříčku – nepřítel nebo přítel Ruska“ pan Nikolajčuk odpovídá:

„To je složitá otázka. Česká republika je nestandardní zemí a doposud o tom přemýšlíme. Ale vzhledem k počtu pozitivních publikací v Česku o Rusku je možné říci, že je přítelem číslo 1. Podotýkám, nikoli neutrálních zpráv, ale pozitivních. Je to jediná země, kromě Sýrie, kde existuje významný pozitivní proud. Zároveň tam ale existuje významný negativní proud. Česko je rozděleno. Jak se zdá, v zemi bojují proti sobě německý a slovanský svět. Proto se jedná o nestandardní zemi, která vytváří nestandardní výsledek,“ uvádí ruský specialista.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  czech.ruvr.ru