Fámy o ruském prodeji svých zlatých rezerv, jak je teď jasné, byly značně přehnané, a nejenže Putin ho nerozprodával, nýbrž ruské zlaté rezervy v prosinci vyrostly na svou největší výši za šest měsíců na více než 46 miliard $ (skoro nejvyšší od dubna 2013). Vypadá to, že celý ten slogan, „Rusové rozprodávají“ byl o nižších cenách, které jim umožnily shromáždit fyzická aktiva, místo papírků, za nižší cenu. Na druhou stranu, je tu u Rusů ještě jeden pokračující trend – a tím je redukce jejich expozice US vládním dluhem. Už 20. měsíc v řadě padá ruská expozice US federálním státním dluhem, která klesá rok za rokem – jelikož jejich rozprodej roste.


Levně nakupovat…

Ruské zlaté rezervy v prosinci vyskočili nejvíce od dubna 2013…

Graf: MoM Change – meziměsíční změna; Russian Gold Reserves – ruské zlaté rezervy

A hodně rozprodávají…

Ruská držba US pokladničních poukázek (federálních dluhopisů) je 2. nejnižší od roku 2008…

Graf ruské držby US vládních dluhopisů, to červené rychlosti změn:

To by mohlo vypadat na největší výměnu, kterou zatím nikdo nevnímá, kdy se mění nadekretovaná aktiva za skutečná, tedy papíry za fyzické hodnoty, kdy k tomuto posuvu dochází v Číně a v Rusku.

Někteří povídali o „bezprecedentním“ odlivu kapitálu z Ruska, ale jak vysvětluje Dr. Konstantin Gurdžijev – Západní ‚analytici‘ zjevně na pár věcí zapomněli…

Ruská centrální banka vydala čísla o celkovém odlivu kapitálu za rok 2014, která podnítila radostné švitoření amerických činitelů a akademiků, kteří jásají nad úpadkem ruské ekonomiky.

Ta čísla jsou ošklivá: oficiální čistý odliv kapitálu se dostal na 151,5 miliard USD – zhruba 2,5 násobek tempa odlivu z roku 2013 – tj. 61 miliard USD. V prvním kvartále byl odtok 48,2 miliardy USD, ve druhém odtok poklesl na 22,4 miliard USD, ve třetím kvartále 2014 byl čistý odliv 7,7 miliardy USD a ve čtvrtém kvartále 2014 vyrostl odliv na 72,9 miliardy USD. Tudíž odliv za 4. kvartál 2014 v porovnání s tím vypadá, že byl větší než odtok za celý rok 2013.

Existuje však pár výhrad u významu těchto čísel, které mají Západní analytici ruské ekonomiky sklon ignorovat. Těmi jsou:

  • 19,8 miliardy USD odlivu ve 4. kvartálu 2014 bylo na vrub opatření zajištění nové likvidity ruskou Centrální bankou, která rozšířila nové úvěrové linky pro ruské banky. Jinými slovy to byly půjčky. Člověk může uvažovat o možnostech, že se jim buď nevrátí, nebo že budou splaceny. V prvním případě by to byl nezvratný odliv kapitálu, ve druhém se jim ten kapitál vrátí.
  • Čistý odliv kapitálu v 1. až 3. čtvrtletí 2014 bylo možno přičíst tomu, že banky splácely linky zahraničního financování v částce 16,1 miliardy USD (vzpomeňte si při tom, že sankce na banky přišly ve 2. a 3. kvartále 2014 – takže staré splácely a nové půjčky si nebraly). Můžete to nazvat buď odlivem peněz, nebo to můžete nazvat splacením dluhů. To první zní zlověstně, to druhé už tolik ne – splácení dluhů zlepšuje rozvahu. No tak, by to tudíž vůbec nemuselo být tak apokalyptické. Když si vezmeme data za 4. kvartál 2014 ne za celý, ale po měsících, tak některé z těch odlivů v bankovním sektoru v částce přinejmenším 11,8 miliardy USD. V tom je i nucené snížení bankovních rezerv o 27,9 miliardy v roce 2014. A to je zase možná špatně, možná dobře. Nebo to prostě má jen trochu víc nuancí než nám ty výkřiky v titulcích podbízí.
  • Snížení rezerv a splacení dluhů bylo v nebankovním sektoru ještě větší. Ve 4. kvartále 2014 samotném obnášelo plánované umoření dluhů 34,8 miliardy USD. Kromě toho nemáme ani ponětí, jestli nedošlo ještě k neplánovaným umořením dluhů.

Takže během samotného 3. a 4. kvartálu byly plánované splátky dluhů obnášející 45,321 miliard USD. Prostě řečeno pak 118 miliard USD čili 78 procent katastrofálního kapitálového odlivu z Ruska během roku 2014 bylo splacením dluhů v bankovním a korporátním sektoru. Ne, že by ‚prchali investoři‘ nebo došlo ‚k nájezdu‘ na bankovní vklady, nýbrž ještě k částečnému předčasnému splacení dluhů.

Takže se na to můžeme podívat z úplně jiného úhlu. Na cokoliv se díváte v evropské a USA politice během Globální finanční krize a následné Velké recese, tak je v tom jeden svorník všech těchto politik spočívající ve snížení bankovních rezerv – čili ve ‚splacení dluhů‘. Rusko samo o sobě k této politice nepřistoupilo, ale bylo k tomu nuceno sankcemi, které ruské banky a společnosti (i ty nezahrnuté do sankcí) odřízly od Západních úvěrových trhů. Jestli si ale myslíte, že výše uvedený proces je pro Ruskou ekonomiku nějaká Kremlem způsobená katastrofa, tak byste si opravdu měli položit otázku nebo dvě o domácích politikách snižování rezerv v US a v Evropě.

A když to uděláte, tak si připusťte další zamyšlení nad zbývajícími 33 miliardami USD odlivu. K tomu patří dolarizace účtů ruských domácností (konverze rublů na dolary nebo jiné měny), účinek směnného kurzu na držbu měn jiných měn než amerických dolarů, změny hodnoty zlatých rezerv atd.

Jak by někdo mohl říct, podívejte se na Řecko… Ano, pro Rusko je to situace ošemetná. Ano došlo u nich k nepříjemnému nucenému poklesu rezerv. Ano, odliv kapitálu byl značný. Ale to bylo i k lecčemus dobré, protože většina toho kapitálového odtoku, o kterém Západní analytici vykřikují, byla ta, které zlepšila ruskou bilanci a snížila vnější zadlužení. Takže to nemůže být tak zlé, ne? Protože, kdyby to bylo, tak co potom Řecko, Kypr, Španělsko, Itálie, Irsko, Portugalsko, Francie atd. s jejich likvidací rezerv…

* * *

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz