Jak jsme zde už referovali, tak v patách ruskému rozhodnutí „v souladu s novou vojenskou doktrínou zvýšit počet svých bojových jednotek,“ zvláště se zaměřením na Krym, reagovalo NATO hrozbami a sliby více vojenských cvičení a hlídek. Estonský prezident Toomas Hendrik Ilves zjišťuje, že NATO sice používá jejich vzdušný prostor, ale povzneseně označuje jeho hlediska za „hysterická“, když volá po silnější přítomnosti NATO, neboť jak hřímá, „světový řád založený po Studené válce byl zničen,“ a udělal to Putin.

Jak hlásí Die Welt:

D: Někteří členové EU a NATO říkali, že Estonsko je ve své reakci na ruské provokace hysterické.

Ilves: To je typické pro lidi, kteří nechtějí vidět, co se opravdu děje. Světový řád, který byl založen po Studené válce, byl zničen. Charta OSN a Závěrečný akt z Helsinek byly pošlapány, zrovna tak jako Pařížská charta z roku 1990, která říká, že každá země si bude ohledně své národní bezpečnosti dělat svá vlastní rozhodnutí. Sama Moskva to podepsala. To, že Gruzínci chtěli v roce 2008 do NATO, bylo pro Rusko důvodem k válce. A tentokrát už je pro ně důvodem i něco tak drobného, jako Asociační dohoda s EU.

D: Mají Estonci důvod se bát?

Ilves: My – v EU a v NATO – nemáme žádný důvod se bát. Žijeme v situaci, v jaké bylo do roku 1989 Západní Německo, jsou v tom ale rizika, když si nebudeme dávat pozor na nebezpečné chování.

Jsem opravdu překvapen, že pisatelé úvah a další ve francouzských a německých médiích obviňují z napětí mezi Ruskem a Ukrajinou Asociační dohodu s EU. Není to o moc více než dohoda o volném obchodu a o výměně studentů. Není to žádná velká dohoda. Ale Putinovi přívrženci kritizují EU, že to byla chyba.

Něco vám řeknu: 8. květen 1945 byl definitivní odpovědí na anexi jiných území kvůli tomu, že tam žije národnostní menšina. Německo musí pochopit, že podle nás je tohle od Ruska pomýšlení na krev a půdu.

D: Cítíte se v Západní alianci jako outsider?

Ilves: Ne, to ne, ale cítíme, že na naše slova došlo. 20 let Východoevropanům říkali, uklidněte se, Rusko je přeci normální země. A teď teprve vidí, že jsme měli pravdu my. Před pár dny jsme dokonce už viděli první strategický bombardér Ruského letectva nad Baltickým mořem. A to existují i lidé, kteří o nás říkají, že jsme paranoidní. Země, které tohle říkají, že by si radši měly hledět svých vysokých deficitů a přehnaných nákladů na mzdy.

Ruské přepočítání v důsledcích těchto akcí je daleko větší, než se čekalo, ti si mysleli, že všechno vyřídí tak rychle, jako s Gruzií.

D: Vnímáte v Německu nějakou změnu myšlení?

Ilves: Německo si vždy hledalo výmluvy, aby se nedělalo nic: ve Druhé světové válce, v Gestapu, ve Stasi.

U NATO partnerů je to změna k lepšímu. Protože je to pro ně trapné. Protože na to nemají intelektuálně přesvědčivou odpověď. My ale nejsme malí blbí Východní podlidé. Takovýto povýšenecký přístup k Estoncům je odporný.