Bývalý prezident SSSR Michail Gorbačov vyprávěl v interview moderátorce televizního kanálu Russia Today Sofiko Ševardnadzeové o svém hodnocení současné situace ve světě, o postupu NATO na východ, o protiruských sankcích a o Krymu. Přinášíme zkrácenou verzi tohoto interview. [quote align="center" color="#999999"] Část 1


Proč má podle vašeho názoru NATO postupovat dále na východ?

Taková je jejich politická kultura. A také vojenská. John Kennedy, člověk, který měl zkušenosti z karibské krize, řekl: „Poslyšte, neměli bychom démonizovat Rusy. Jsou to stejní lidé jako my. Chtějí vychovávat děti, žít v míru, mít z toho radost, atd.“

Co ještě říkal John Kennedy? „Když si myslíte, že budoucí svět – to je Pax Americana, mýlíte se. Buď svět pro všechny, anebo nebude žádný“. Naprosto přesně. Tvrdě, krutě, ale právě tak, jak tomu je.

A teď to začalo tím, že Američané začali najednou předkládat nároky… Skončila studená válka, ukončili jsme ji spolu, a bylo to společné vítězství všech národů. A teď Američané říkají: „Jak to? Vyhráli jsme, zvítězili jsme ve studené válce. Byli jsme to přece my.“

No což, užívejte si, když chcete. Z toho ale vyplývá, že když Američané zvítězili, dospěli k následujícímu závěru: „Nemusíme nic měnit. Zvítězili jsme, celý svět je u našich nohou. Proč bychom měli něco měnit? Provádíme přece správnou politiku“. A konečně začali navrhovat novou supervelmoc, superříši. Amerika chce řídit světový ples.

Kolik jsme svého času vynaložili úsilí a zdrojů. A konečně jsme upevnili mír, začali jsme někam postupovat… a copak bylo to všechno marné?

Je možno se domlouvat, když je víra a vzájemná důvěra. Ta důvěra byla, a dařilo se nám to. A pak najednou ta říše. Američané se zabloudili. Všechny pokusy vytvořit jednostranný, monopolární svět – to jsou nesmysly.

Jste laureátem Nobelovy ceny míru. A Barack Obama je také laureátem Nobelovy ceny míru. Co si o tom myslíte? Je Obama vaším kolegou, jste takřka v jednom klubu?

Pro něho to byla jakoby záloha – v politice to také bývá. Jednou jsem měl přednášku v St. Louisi. Kdy jsem skončil, jeden mladík se mě zeptal: „Pane prezidente, co byste nám Američanům poradil?“ Ptám se: „Co máte na mysli?“ – „No přece vidíte, jak jsme na tom špatně. V Americe je stále hůř“. Říkám mu: „Víte, to je něco nového. Až dosud Amerika nám všem radila. I když se jí nikdo o to neprosil. Ne, nebudu vám dávat žádné rady. Vy, Američané, máte všechno nezbytné k tomu, abyste si to sami vyřídili.“

Tu povstal druhý mladík a říká: „Chci podpořit svého kolegu. Přece jen nám to řekněte. Vždyť jste to všechno prodělal. My také musíme něco dělat.“ Říkám: „No dobře, nebude vám diktovat ani rozvrh hodin, ani jídelníček. Prostě si myslím, že Amerika potřebuje svou vlastní přestavbu“. A těch 10 nebo 15 tisíc lidí, co byli v síni, povstali a vstoje mi tleskali“.

V jednom interview jste řekl, že se USA chovají jako světový četník. A myslí si, že jenom takto mohou ubránit mír. A kdo je jejich nepřítelem? Před kým se brání?

Myslím si, že nemají před kým se bránit, to je všechno vykonstruované. Potřebují nepřítele, aby se znovu vrátili ke staré politice nátlaku a velení. Bez toho přece nemohou. Proto je třeba Ameriku zastavit. Zastavit přátelsky a partnersky.

Myslím si, že musíme být realisté. Amerika je fenomén, s nímž se musí ve světě počítat, a má určitá práva na to, aby pronášela závažná slova a přijímala nějaká rozhodnutí v zájmu celého světa, vedení však může být dnes jenom partnerské a kolektivní. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru