Zatímco se trh a americká média soustřeďují na schválení Cromnibusu a na to, zda se Wall Street zase jednou zbaví pár stovek bilionů derivátů na úkor amerických daňových poplatníků, tak obě komory Kongresu potichoučku jednohlasně schválily Zákon o podpoře ukrajinské svobody 2014, který zmocňuje k „poskytování smrtící pomoci Ukrajinským ozbrojeným silám“ stejně jako k rozsáhlým sankcím na ruský energetický sektor. Tato opatření opravňují k sankcím proti Rosoboroněxportu, tj. státní agentuře, která podporuje ruský obranný export a obchod se zbraněmi.


Rovněž bude vyžadovat sankce na OAO Gazprom (GAZP), největšího světového těžaře zemního plynu, pokud by snad tato státem kontrolovaná společnost zadržovala dodávky do jiných evropských národů (ano, USA se teď už pouští do podniku preventivních trestů a uvádí v platnost sankce na bázi „co kdyby“).

Ale zatímco by šlo debatovat o tom, zda dodatečné sankce budou mít velký dopad na ruskou ekonomiku, která je už postižena propadem rublu, tak jasná eskalace je v tom, že USA na rozdíl od minulosti, kdy se přinejmenším na papíře na Ukrajině omezovaly jen na nesmrtící pomoc, se teď nakonec připravují k vyslání zbraní a potenciálně i „vojenských poradců“. Říkáme „na papíře“, protože hacknuté americké dokumenty koncem listopadu odhalily rozsah americké tajné „smrtící pomoci“ Ukrajinské armádě. A jelikož už byla americká pod stolem poskytovaná pomoc pro ukrajinské nesolventní ozbrojené síly odhalena, tak už nemá moc cenu předstírat morální převahu (zvláště ve světle „dalších“ nedávných odhalení o zapojení USA a zvláště jejich zpravodajských služeb).

A stejně, jako se to dělo po celé trvání druhé Studené války, tak jakákoliv akce USA rychle narazí na zrovna tak provokativní reakci Ruska. V tomto případě řekl levičácký člen ruské Dumy, že rozhodnutí US Senátu o vyzbrojení Kyjevského režimu by mělo podnítit ruské ‚adekvátní reakce‘, jako je vyslání vojenských sil na ukrajinské území ještě před tím, než tato hrozba příliš vzroste.

Jinými slovy navíc k rozsypání globálních energetických trhů, které uvrhlo ropu vyvážející národy do stavu šoku, jaký je srovnatelný jen se šokem vlastníků amerických energetických obligací s Vysokým výnosem, tak se chystá na re-eskalaci Ukrajinský konflikt, na který jak algoritmy hodnocení tržních rizik, tak přes kopírák zhotovená Portfolia investičních manažerů už zapomněla, a to s tím, že Rusko pokud oficiálně pošle na ukrajinskou půdu vojska, tak se tím už chystá na reprízu Krymské anexe.

Od RT:

[quote align="center" color="#999999"]

„Rozhodnutí US Senátu je extrémně nebezpečné. Pokud jej podpoří i Sněmovna reprezentantů a podepíše president, tak musí Rusku odpovědět adekvátními opatřeními,“ řekl v pátek reportérům Michail Jemeljanov ze strany Spravedlivé Rusko.

„Je dost možné, že bychom se měli vrátit k rozhodnutí naší Horní komory a dát ruskému presidentovi příležitost na ukrajinském území použít preventivně vojenskou sílu. Neměli bychom čekat, až se Ukrajinci vyzbrojí a stanou se opravdu nebezpeční,“ konstatoval tento zákonodárce.

Jemeljanov rovněž uvedl, že podle jeho názoru rozhodnutí US Senátu o vyzbrojení Ukrajiny odhalilo, že Washington neměl vůbec žádný zájem na de-eskalaci Ukrajinského konfliktu. Pak řekl, že americké akce na něj udělaly dojem, že usilují o přetvoření Ukrajiny na něco na způsob „mezinárodního militanta k útokům na Ruskou federaci.“

„Ukrajina se do pár let přemění na zchudlou a hladovou zemi s proti-ruskou vládou, která bude učit obyvatelstvo nenávisti k Rusku. Budou po zuby ozbrojeni a ukrajinská a americkou zdráhavost uznat Ruskou federaci v současných hranicích bude vždy provokovat konflikty,“ řekl tento poslanec. [/quote]

Znamená to tedy, že to, co bylo vleklou zástupnou studenou občanskou válku na východní Ukrajině mezi NATO vyzbrojovanými ukrajinskými vojsky a Ruskem vyzbrojovanými Separatisty a místními milicemi, se chystá eskalovat na úvodní rozstřel k něčemu většímu? Pořád však existuje naděje, že všeobecné eskalaci lze zabránit. Od Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Tiskový tajemník Bílého domu Josh Earnest dnes řekl, že administrativa ještě neskončila s revizí formulací a že ještě není připravena zaujmout k této legislativě stanovisko. Řekl, že administrativa chce zajistit, že USA budou pracovat spolu se svými evropskými spojenci, a že jakékoliv sankce budou účinné a minimalizují se při nich škody pro americké a evropské společnosti.

„A to je delikátní práce,“ řekl Earnest. [/quote]

Říkali jsme něco o tom, že „existuje naděje?“ Tak na to zapomeňte.

Dobrou zprávou při tom je, že během příprav na zase další světovou válku USA „dokáží“ svou morální nadřazenost nahrazením ruské propagandy … svou vlastní propagandou!

Z posledního řádku Zákona o podpoře svobody Ukrajiny:

[quote align="center" color="#999999"]

„Instruuje předsedu rady guvernérů vysílání, aby Kongresu předložil plán na zvýšení rozsahu vysílání v ruském jazyce do zemí bývalého Sovětského svazu, aby se tak čelilo propagandě Ruské federace. Požaduje, aby prioritou takovéhoto plánu bylo vysílání na Ukrajinu, do Gruzie a Moldávie přes Hlas Ameriky a Rádio svobodná Evropa/ Rádio svoboda.“[/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz