Vladimir Putin zahájí 11. prosince státní návštěvu v Dillí. Indie, stejně jako Čína, je „druhým velkým mostem“ Moskvy do Asie. Ruský prezident neskrývá, že prostřednictvím Indie chce Rusko zakotvit se v úloze spolehlivého dodavatele energetických zdrojů do této části světa. Jako prezident navštívil Putin Indii pětkrát. S novým indickým premiérem Narendrou Modim se setkal dvakrát, ale mimo Indii. Nehledě na změnu vlády, nedošlo v rusko-indických vztazích k žádným negativním změnám. Naopak, Modi slíbil pokračování v kursu na sblížení s Moskvou ve všech sférách.


Vladimir Putin neskrývá, že návštěva má být věnována hlavně obchodu a hospodářství. Má být projednáno rozšíření obchodu vysoce technologickým zbožím, výstavba v Indii nových jaderných elektráren, dodávky léků, společná těžba v ropných ložiscích, včetně v Arktidě. A samozřejmě zvýšení dodávek ruských energetických zdrojů.

Ruští a indičtí experti již projednávají možnost prodloužení plynovodu Síla Sibiře, kterým bude Rusko dodávat zemní plyn Číně, do Indie. Samotný ruský prezident ale přiznal v interview pro indickou agenturu PTI, že cena dopravy plynu tímto plynovodem může být značně vyšší než cena dodávek zkapalněného plynu, takže zatím se dá vážně mluvit pouze o rozšíření exportu do Indie ruského zkapalněného plynu.

Indie není jen strategickým partnerem Moskvy, ale zemí, s kterou mí Rusko již dávno důvěrné a pevné vztahy, řekl Vladimir Putin:

[quote align="center" color="#999999"]

Během 65 let diplomatické spolupráce získaly naše vztahy povahu zvláštního privilegovaného partnerství. V roce 2011 činil vzájemný obchod téměř 9 miliard dolarů, letos dosáhl 10 miliard. A v nejbližších letech ho hodláme zdvojnásobit. [/quote]

Západ již samozřejmě tlačí na Indii, a bude tlačit dál. Bylo by ale velkým omylem domnívat se, že se Dillí vzdá Vladimira Putina ve prospěch Baracka Obamy. Napsal to 9. prosince v článku u příležitosti návštěvy ruského prezidenta bývalý indický ministr zahraničí Kanval Sibal. V Dillí, poznamenal Sibal, hodlají ještě jednou ukázat Vladimiru Putinovi, že Moskva není v izolaci, že má přátele, kteří si stejně jako dřív váží svého přátelství s Ruskem. Rusko vůbec není dnes úhlavním nepřítelem Západu a demokracie, jak to líčí v některých evropských metropolích a ve Washingtonu, míní Kanval Sibal:

[quote align="center" color="#999999"]

Zdá se mi, že v geopolitickém názoru na Rusko má Západ překvapivou krátkozrakost. Protože právě Rusko je životně důležitým faktorem vyváženosti mezinárodních vztahů. Proto my v Indii, a já osobně, se domníváme, že úloha Ruska je kriticky závažná pro zachování rovnováhy sil mezi velkými světovými státy. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru