Když Rand Paul oznamoval svůj záměr ucházet se o znovuzvolení do Senátu, tak vyhlásil, že usiluje o „méně válek“ a distancuje se od tradiční zahraničně politické platformy Republikánů s dodatkem, že jeho kolega John McCain touží USA vidět zapojené do války s dalšími 15 zeměmi. Když se Paul objevil na události sponzorované Wall Street Journal, tak se popsal jako „jednoho z nejvíce se zdráhajících ke vstupům do války“ v Senátu.


„Kdybych byl někdy vrchním velitelem, tak bych nechtěl zemi vést do války,“ řekl tento Republikán z Kentucky s dodatkem, že „to je až ta poslední možnost a to pouze, je-li země jednotná.“

„Věřím ale, že jich má být méně. Věřím, že jsme pořád všude. Takhle za chvíli svou zemi zbankrotujeme, a v tom, co děláme, jsou obrovská nebezpečí,“ rozváděl to Paul.

„Já jich chci méně. McCain jich chce více. Ten je chce s dalšími 15 zeměmi čili 15 dalších válek,“ řekl Paul.

„Existuje argumentace pro více a pro méně. Když se s tím dělal průzkum v Iowě, tak 45 procent souhlasilo s McCainem a 41 procent souhlasilo se mnou,“ uváděl Paul, citujíc nedávný průzkum Bloomberg/Des Moines Register, který kladl respondentům následující otázku.

V Republikánské straně jsou dvě hlavní zahraničně politická hlediska. Které je vám bližší – měly by USA být rychlejší s intervencemi do zámořských konfliktů, jak navrhuje John McCain, nebo by USA měly snížit současné vojenské nasazení k méně intervencionistické zahraniční politice, jak to navrhuje Rand Paul?

„To není zrovna malé hnutí, ani se to lidem, jako jsem já, neříká snadno, když my věříme v méně intervencí, že o nás říkají, že my jsme lidé, kteří nevěří v silnou národní obranu,“ řekl Paul. „To je ale karikatura, a proti tomu budu muset bojovat, uvidíme ale, co se stane.“

Paul se nezdržel komentářů týkajících se McCaina. Počátkem letošního roku Paul kritizoval McCaina za prosazování dalšího vyzbrojování syrských rebelů. Tento senátor z Kentucky uváděl, že McCain byl během své cesty do Sýrie focen s členy Svobodné syrské armády, tj. skupiny, o níž americké zpravodajství potvrzuje, že je prolezlá teroristy ISIS a spolčená s nimi.

McCainovy snahy popírat Paulovy komentáře a očerňovat ho mu vybuchly do tváře, když tento senátor mimoděk přiznal, že byl vyfocen s ISIS, když tvrdil, že Paul nemá právo nesouhlasit s americkou zahraniční politikou týkající se ISIS, protože on se nikdy s členy této teroristické skupiny na rozdíl od McCaina samotného nesetkal.

„Copak byl Rand Paul někdy v Sýrii? Setkal se někdy s ISIS? Setkal se vůbec někdy s někým z těchto lidí? Ne, ne, ne,“ řekl McCain.

 

McCain rovněž, aniž by poskytl jakýkoliv důkaz, tvrdil, že to přeci „není pravda“, že umírnění syrští rebelové se s ISIS dohodli na paktu o neútočení, což je informace, kterou Rand Paul zdůrazňoval hned, jak se o tento zpravodajský poznatek podělila UK skupina, a ten ukazoval, že tomu je opravdu tak.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: prisonplanet.com, reformy.cz