Bylo to malajské letadlo, vezlo malajské pasažéry, řídili ho malajští piloti, ovšem poté, co byl let Malaysia Airlines MH17 v červenci 2014 sestřelen nad Ukrajinou, tak se Malajsii systematicky brání v účasti na vyšetřování, takže důkazy, vyšetřování a jeho výsledky i způsoby, jakým se vede, jsou ponechány převážně jen na bloku přívrženců NATO. Přestože Malajsie sehrála i několik ústředních rolí během důležitých okamžiků po této katastrofě, tak to vypadá, že čím by se vyšetřování mohlo více přiblížit pravdě, tím více vytlačují Malajsii dál jak od důkazů, tak od jakéhokoliv vlivu na pravděpodobné závěry vyšetřování. S tím, jak je dotyčné letadlo malajské, tak by mělo být partnerství při vyšetřování uděleno Malajsii.


Její vyloučení z vyšetřování vypadá jako projev toho, že objektivita vyšetřování byla narušena, a že závěry, které vzniknou, budou politicky motivované.

 

Složení členů do společného vyšetřovacího týmu zapojených a z něj vyloučených budí překvapení

To, že vedoucím vyšetřovatelem je Holandsko, vychází z logiky, že let vylétl z Holandska a většina cestujících byli Holanďané, a to sestavilo Společný vyšetřovací tým (JIT). Při jeho vytvoření vypadalo jako jasné, že se do něj zapojí i Malajsie, uvážíme-li, že ta při katastrofě ztratila druhý největší počet občanů a i letoun sám byl v Malajsii registrovaný. Místo toho to skončilo tak, že JIT sestává z Belgie, Ukrajiny a Austrálie s konkrétním vyloučením Malajsie.

To Malajsii jednak překvapilo, a pak také proti vyloučení z JIT protestovala, přičemž opakovaně vyjádřila přání být do vyšetřování přímo zapojena.

Noviny Malaysia’s Star pak referovaly: „Malajský velvyslanec v Holandsku Datuk Dr. Fauziah Mohd Taib řekl, že Malajsie nebyla oficiálně přizvána do společného Holandskem vedeného vyšetřovacího týmu (JIT), který provádí trestní vyšetřování.“ Také referovaly, že: „Ministr dopravy Datuk Seri Liow Tiong Lai nedávno řekl, že Malajsie velice jasně vyjádřila svůj postoj, že musí být součástí týmu trestního vyšetřování a informovala holandské úřady o svých záměrech.“

Malaysian Insider pak citoval malajského experta Dr. Chandru Muzaffara, který věří, že rozhodnutí o vyloučení jeho země z vyšetřování je politicky motivované, zaměřené proti členům, kteří by mohli naléhat na věcnost a objektivitu místo dělání závěrů předem, a místo překrucování výsledků vyšetřování tak, aby k takovýmto závěrům dospělo. Dr. Muzaffar si zvláště myslí, že vyšetřování je záměrně vedené zaujatě jako útok na Rusko.

Zvláště problematické je zapojení Ukrajiny do vyšetřování. Kdyby MH17 havaroval na Ukrajině za jiných okolností, tak by byla role Ukrajiny vítaná. Bylo však zjevně sestřeleno konkrétně v konfliktu, do něhož je Kyjev sám zapojen. Když obě strany tohoto konfliktu mají proti-letecké zbraně a Kyjev sám potvrdil vlastnictví zbraní schopných dosáhnout letové výšky MH17 v době údajného zásahu, tak je Kyjev v tomto vyšetřování možný podezřelý. Zapojení Kyjeva do JIT představuje konflikt zájmů monumentálních rozměrů.

Představte si, že by někde podezřelý vedl vyšetřování zločinu, který by sám mohl spáchat. To jsou potom možnosti zakrývání, zaujatosti, překrucování, manipulací a jiného znehodnocování jak důkazů, tak výsledků vyšetřování nekonečné.

A aby se ten už tak zářivý příklad konfliktu zájmů ještě více stvrdil, tak byla nedávno odhalena údajná „tajná dohoda“ uzavřená JIT, podle níž má kterýkoliv člen zakázáno uvolnit důkazy. S tím, že jsou všichni členové JIT pro-NATO a rozhodně naježení proti Moskvě, by takováto „dohoda“ mohla zabránit odhalování kriticky důležitých důkazů, čímž by v podstatě překrucovala závěry, k nimž vyšetřovatelé dospějí, aby byly konkrétně zaměřené k pomoci jejich širší politické agendě ve Východní Evropě. Kdyby byla členem JIT i Malajsie, tak by se tím schopnost zadržovat důkazy u ostatních členů značně snížila, a je nejspíš pravděpodobné, že takto bizarní dohoda by byla nemyslitelná, nerealizovatelná a asi i nepředstavitelná.

 

Vyloučení Malajsie je předzvěstí politicky motivovaného závěru

S tím, jak je probíhající konflikt na Ukrajině vnímán jako zástupná válka mezi NATO a Moskvou, je členství NATO podporovaného kyjevského režimu, který je sám podezřelý, v JIT, a dvou členu NATO (Belgie a Holandska) spolu s Austrálií, která kvůli tomuto konfliktu schválila proti Rusku sankce, učebnicovým příkladem konfliktu zájmů.

Ty národy a mezinárodní organizace, které volají po vyšetření a spravedlnosti, ignorují však jasný problém plynoucí ze zapojení účastníka konfliktu ve vyšetřování klíčového incidentu, ze kterého by mohl mít přímý prospěch pro svou agendu, tím ukazují, že takovéto volání po spravedlnosti je neupřímné, a že to, co se ve skutečnosti děje, není vyšetřování, nýbrž politicky motivovaný hon na čarodějnice zaměřený na službu postranním motivům.

Na Malajsii se obecně nepohlíží jako na zaníceného spojence Moskvy, není ale ani loajálním klientským státem Washingtonu, Londýna či Bruselu. Malajsie projevila v mnoha záležitostech takovou nezávislost své zahraniční politiky, až tím znepokojila tzv. mezinárodní řád, který udržuje Západ. A malajská vnitřní politika se už dlouho potýká s podloudným vměšováním přes washingtonské favority, k nimž patří Anwar Ibrahim a jeho politická frakce Pakatan Rakyat.

Její zapojení do vyšetřování by mu poskytlo tolik potřebnou nestrannou protiváhu k jinak čistě jen pro-NATO zaměřeným členům JIT.

Pro nezaujatého pozorovatele není současné vyšetřování vedené členy NATO a Kyjevem, tj. možným podezřelým, v ničem odlišné od toho, že by to vedla Doněcká lidová republika a Rusko. Jen málokdo by považoval Doněckem nebo Ruskem vedené vyšetřování za nestranné, a tak by jen málokdo měl pohlížet na NATO vedené vyšetřování jako nestranné. Kdyby do tohoto procesu byla zapojena Malajsie, tak by šlo argumentovat, že se vede skutečné vyšetřování, místo vedení jen komplexní propagandistické kampaně.

Vyloučení Malajsie je pro oběti katastrofy MH17 znepokojivý signál, který znamená, že skuteční pachatelé nebudou nikdy známi. Otevřeně politicky motivovaná povaha tohoto vyšetřování na jednu stranu pomůže přiživit propagandistickou válku NATO, ale na druhé straně přiživí i pochybnosti milionů lidí po celém světě o pravdě o událostech, k nimž došlo na obloze nad východní Ukrajinou tohoto dne. Jako mnohé další události v lidské historii k tomu došlo uprostřed politického zápasu s vysokými sázkami, takže sestřelení MH17 bude zahaleno záhadností, záhadností přetaženou přes pravdu o nezodpovědném vedení NATO, a o těch ve Washingtonu, v Londýně a v Bruselu, kteří až do těchto dnů na Ukrajině podněcují konflikt.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: globalresearch.ca, reformy.cz