Americký ministr zahraničí John Kerry přivedl evropské politology do značných rozpaků, když uveřejnil v německém listě Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Článek o situaci v soudobé Evropě a cestách urovnávání jejích krizí. Článek byl věnován pádu Berlínské zdi, ve skutečnosti se tam ale hovořilo spíš o Ukrajině a sankcích vůči Rusku.


V článku Nová studená válka? se hovoří o tom, že agresívní chování Ruska je nepřijatelné, Západ ale musí usilovat o obnovení konstruktivních vztahů s Moskvou. Když se ovšem bude chovat tak, jak je třeba. Když se tak chovat nebude, pak se budou sankce zpřísňovat.

Článek se v tisku objevil den po tom, co se americký ministr setkal se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem v rámci summitu APEC, který se pořádá v Pekingu ve dnech 10. – 11. listopadu. Šéf ruské diplomacie po této schůzce řekl, že přestože se postoj Moskvy a Washingtonu vůči Ukrajině stále neshoduje, není to důvod k zoufalství. Vztahy je třeba budovat na základě dialogu, nikoli sankcí, nátlaku a hrozeb:

[quote align="center" color="#999999"]

Když má Washington zájem o to, aby napomáhal urovnání situace a vytváření podmínek pro dialog mezi Kyjevem a vedoucími činiteli DLR a LLR, pak by to byl krok ve správném směru. Hlavní je nepřitakávat myšlenkám, které levitují v Kyjevě, třeba té, která naznačuje, že je třeba vrátit se k silovým metodám řešení krize. [/quote]

Kromě toho Kerry prohlašuje, že prioritou Washingtonu a EU je zachování poválečného světového řádu a řádu, který vznikl po pádu Berlínské zdi. Avšak mezi poválečným světovým řádem (po roce 1945) a tím, který vznikl po pádu Berlínské zdi, (listopad roku 1989) je obrovský rozdíl. A srovnávat je je dost podivné. Aby mohla být zachována rovnováha, musel by být obnoven Sovětský svaz a současně by muselo být složení NATO omezeno na 12 zemí.

Kerryho článek je v podstatě odpovědí na obavy evropského byznysu v souvislosti s příliš dlouho trvajícími protiruskými sankcemi. Je to ovšem odpověď dost nesrozumitelná.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru