Legendární maďarsko-americký investor George Soros řekl Handelsblatt, že Evropská unie a euro-zóna by se mohly rozsypat, pokud se členské země nebudou schopny shodnout na jednotné reakci na ruskou agresi na Ukrajině. Evropská unie a euro by mohly ztroskotat, pokud se její členské země semknutě nepostaví proti Rusku, řekl v úterý v Düssseldorfu George Soros. Zdroj: Frank Beer pro Handelsblatt, George Soros jeden z nejbohatších lidí a neúnavný obránce demokracie ve Střední Evropě varoval, že Evropská unie, tj. hlavní opora poválečné stability, by se mohla rozklížit a rozpadnout, pokud se tento blok 28 zemí nebude schopen shodnout na společné reakci na ruskou agresi na Ukrajině.


Pan Soros promlouval v úterý v Düsseldorfu na večeři sponzorované Handelsblatt, tento 84 letý Maďaro-Američan, který přežil Holocaust a pak prchl před Sověty, řekl, že budoucnost evropské aliance rozprostírající se od Irska po Estonsko by mohla viset na vlásku.

Rusko letos zabralo Ukrajině Krymský poloostrov a vyzbrojuje a podporuje teď separatistické hnutí ve východní části této země, což je akce, která narazila na ekonomické sankce Spojených států a Evropské unie.

Tyto sankce postihly jak ruský, tak i evropský obchod, a vedly ke zvolnění ekonomického růstu na Kontinentě. V Německu teď už někteří vůdci byznysu i politiky volají po zrušení sankcí EU.

V jiných částech Evropy se hlasitěji ozývá volání po zvolnění vazeb s Ruskem.

„Já si myslím, že skutečnou otázkou je to, zda se Evropská unie kvůli Rusku rozsype,“ řekl pan Soros 400 lidí na večeři uspořádané v muzeu v Düsseldorfu německou skupinu finanční publicistiky. „Rusko EU ohrožuje… EU je už podlomená a nefunguje.“

Pan Soros, legendární investor a manažer spekulativních fondů, jehož jmění Forbes odhaduje na $24 miliard, varoval před rozpadem EU a rozpadem zóny s jednotnou měnou, k níž patří 18 zemí EU včetně Německa.

Pan Soros v interview s Gaborem Steingartem, vydavatelem Handelsblatt a synem maďarského emigranta v Německu, na Evropany naléhal, aby se svorně postavili proti Rusku, o němž řekl, že je nakloněno znovuvzkříšení své vojenské hegemonie nad částmi Kontinentu.

„Probuď se, Evropo,“ řekl pan Soros, který se právě vrátil z návštěvy Ukrajiny. „Evropská unie nemá jinou alternativu, jiná cesta vede ke stavu používání síly. Mluvím o Rusku (Vladimira) Putina. Důvod, proč mu to vychází, je selhání EU.“

Pan Soros, syn židovských rodičů z Budapešti, přežil nacistickou okupaci a odešel z maďarské metropole pod sovětskou kontrolou v 17 letech v roce 1947 do Británie, kde před emigrací do Spojených států studoval na London School of Economics.

Západní ekonomické sankce proti Rusku, které ruským podnikům omezují jejich možnosti získat financování na globálním trhu, jsou nutným zlem, řekl pan Soros. Velebil německou kancléřku Angelu Merkel za její podporu trestům od EU.

„Myslím si, že Angela Merkel se ukázala být pravou evropskou státnicí, když rozpoznala to nebezpečí představované Putinem,“ řekl pan Soros.

Sankce však pomáhají ruským zastáncům tvrdé linie blízkých presidentu Putinovi, aby konsolidovali svoji moc a vliv v Kremlu, což následně vyostřuje a přitvrzuje ruské reakce na Západní tresty, řekl. Někteří oligarchové jsou však ze zhoršení situace nešťastní a posílají své rodiny do zahraničí a připravují i své vlastní odchody, řekl.

Avšak v mnoha případech ty majetky, které po sobě zanechávají, zabírají ruští zastánci tvrdé linie, což zhoršuje spirálu rekriminace se Západem, řekl pan Soros.

„Sankce jsou sice zlem, jsou však nutným zlem, a mají v Rusku velice zlý účinek v tom, že aktivně posilují roli Putina,“ řekl pan Soros. „Dochází ke koncentraci jeho nejbližších spojenců.“ V Německu jsou pocity ze sankcí EU vůči Rusku rozporuplné.

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl, který před 25 lety dohlížel na znovusjednocení své země, a vyjednal stažení ruských vojsk, se ve své nové knize vydané tento měsíc pouští do paní Merkel a do evropských vůdců za politiky, o nichž říká, že izolují Rusko.

Pan Soros však řekl, že Evropa potřebuje zdvojnásobit tvrdost své linie proti Rusku, a řekl, že pochybení americký president Baracka Obamy, když nepřijal okamžitou ráznou odpověď na ruské uchvácení ukrajinského území pouze osmělilo Vladimira Putina, u něhož si lze představit, že přesměruje své snahy o rekonstrukce stavu z Ukrajiny na Baltické země, které teď už jsou členy EU.

Svoboda zní jako volně dostupné blaho, ale musíte být připraveni ji bránit,“ řekl pan Srosos. „Jestli se nevztyčíte k odporu, tak pak už se to rozhoří moc na to, aby to šlo zvládnout.“

Ti proevropští Ukrajinci „bojují za obranu Evropy, ale Evropané si to neuvědomují,“ řekl pan Soros. Když pan Soros přešel k ekonomickým otázkám, tak pokáral Německo, že dělá příliš málo pro obnovu stability eurozóny. Řekl, že mandát Evropské centrální banky (ECB) sídlící ve Frankfurtu k boji proti inflaci už není na místě, když už reálnou hrozbou není žádná inflace, nýbrž deflace.

ECB teď kontroluje Německo, největší ekonomika eurozóny a nejtvrdší vynucovatel požadavků na uskrovňování slabších zemím eura, jako je Řecko, Španělsko, Portugalsko a Itálie, řekl pan Soros. Když mluvilo o presidentu ECB Mario Draghim, tak řekl: „Draghi může dělat vše, co je (k záchraně eura) zapotřebí potud, pokud ho podpoří Anegela Merkel,“ tvrdil pan Soros. „ECB je nezávislá potud, pokud má podporu z Německa.“

Německé tvrdohlavé požadavky uskrovňování jsou pomýlené, řekl, a slouží jen ke zpomalenému zotavení eurozóny.

„Politika uskrovňování je za současných podmínek nepatřičná,“ řekl pan Soros. „Jsme sice v situaci deflace, ale politiky jsou zaměřené proti inflaci.“

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:   zerohedge.com , reformy.cz