V dubnu 2012 jsme referovali, že vedoucí čínský analytik (a americký ex-patriot) profesor Michael Pettis v roce 2011 argumentoval, že čínské HDP by už mohlo být vyšší než americké, bude-li se počítat z parity kupní síly. A my jsme uvedli, že Arvind Subramanian – bývalý náměstek ředitele Výzkumného oddělení Mezinárodního měnového fondu, a nyní vedoucí člen kolegia Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomiku – říká, že Čína USA předběhla už v roce 2010. V dubnu referoval Financial Times:


USA stojí na prahu ztráty postavení největší světové ekonomiky a nejspíš spadne až za Čínu už letos, tj. dříve než všeobecně předpokládají vůdčí statistické agentury.

Teď už je to oficiální…

Jak uvádí Huffington Post:

Čínský hrubý domácí produkt má hodnotu $17,6 bilionu, pokud se upraví podle čínských relativně nízkých životních nákladů, v porovnání s $17,4 biliony pro USA, odhaduje Mezinárodní měnový fond v rámci svého posledního Výhledu světové ekonomiky. Takhle to vypadá ve formě grafu:

Všimněte, že ten graf jde za rok 2018. MMF očekává, že tento trend bude pokračovat napořád.

***

Tady je další způsob, jak se na to lze podívat – podíl Číny na globální ekonomice je teď mírně větší než americký, tj. 16,5 procenta oproti 16,3 procentům.

Je důležité si všimnout, že tato čísla jsou po úpravě podle relativních životních nákladů v obou zemích, tj. podle toho, čemu do ekonomie zahledění říkají „parita kupní síly.“ To je cosi, pomocí čeho zkouší ekonomové činit srovnání mezi zeměmi daleko spravedlivější. Při šíleně levném životě v Číně a šíleně drahém životě USA má bilion amerických dolarů daleko větší cenu v Číně než v USA.

A má to co dělat i s faktem, že Čína manipuluje se svou měnou, aby měla daleko menší hodnotu než dolar. Tahle věc Číně pomáhá udržovat na globálním trhu její produkci levnější než je americká produkce. Američtí politici pravidelně předstírají, že je to super-hněvá, ale nemají nic moc proti tomu, aby se to všechno takhle levně z Číny bralo. A rostoucí čínský sektor tovární výroby následně čínské ekonomice pomáhá rychle růst víc a víc.

Z hlediska pouhé dolarové velikosti – tj. nikoliv s úpravou podle životních nákladů – je americká ekonomika pořád ještě větší než čínská, s $17,4 biliony proti $10,4 bilionům.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: globalresearch.ca, reformy.cz