George Orwel patří mezi nejhlubokomyslnější společenské kritiky moderní doby. Většina jeho výroků, starých přes půl století, ukazuje, jak moc dobře si uvědomoval okolní svět a uměl predikovat budoucnost. [quote align="center" color="#999999"] 1) „V naší době se nemůže nikdo držet dál od politiky. Všechno je o politice a politika sama je jen snůškou lží, hlouposti, nenávisti, schizofrenie a vyhýbání se problémům.“


I když má v současnosti spoustu lidí tendenci tzv. „strčit hlavu do písku“, když přijde řeč na politiku, nikdy se jí nemůžeme zcela vyhnout. Pokud je někdo ve vyhýbání se politice úspěšný a vůbec se jí neúčastní, i tak mu jednou zaklepe na dveře.

2) „Veškerá válečná propaganda, všechen ten křik, lži a nenávist přicházejí od lidí, kteří nebojují.“

J akmile začnou vzduchem létat kulky, ti, co vyhlásili válku, si budou někde v bezpečí mnout ruce z toho, jak jim rostou účty.

3) „Na cizí zemi se útočí pouze tehdy, když si bohatá vrstva myslí, že z toho bude profitovat.“

I když může být těžké si to přiznat, je to pravda. Momentálně se stačí třeba podívat na to, kdo nejvíce vydělává na válkách vedených USA.

4) „Objektivní pravda se ze světa vytrácí. To lži se vepíšou do historie.“

Mám jednu iráckou knihu, která přičítá vítězství Saddamovi Husseinovi nad USA v r. 1991, dále mám knihy ze třech států, a v každé z nich se píše, že právě jejich národ vzlétl jako první. Historie je sepsána vítězem a vítěze se nikdo neptá, jestli říká pravdu.

5) „V době všeobecného klamu říkat pravdu znamená revoluční čin.“

Během budoucí revoluce se nebude bojovat kulkami a výbušninami, ale malými bity dat, které budou po celém světě uvádět na pravou míru falešné příběhy vlád, které jsou podstrkovány občanům.

6) „Žurnalistika je tištěnou verzí toho, co někdo jiný nechce vytisknout: všechno je o PR.“

Zpozorni; pokud článek nikoho nenaštve, není to nic jiného než PR. Většina toho, co dnes čteme v novinách je víc než oficiální reklama na produkt, službu či přesvědčení.

7) „V reálnem životě je to vždycky kovadlina, co rozbije kladivo…“

V každém konfliktu není vítězem ta strana, která dokáže způsobit nejvíce škody, ale ta, která dokáže škody co nejdéle odrážet. Historie je plná takových situací, kdy vojsko vyhrálo bitvu, ale válku již nikoliv.

8) „Nacionalista nejen že nekritizuje krutost spáchanou jeho vlastní stranou, ale má obrovskou kapacitu si těchto věcí ani nevšímat.“

Haditha. Panjwai. MaywandDistrict. Mahmudiyah. Tyto jména Vám s nějvyšší pravděpodobností nic neříkají, ale většina čtenářů si snad vybaví brutalitu spáchanou v Benghazi. Hlavním rozdílem je to, že první čtyři jména těch, kteří stáli za těmito incidenty, nosili americkou vlajku.

9) „Porušení svobody projevu či psaní, byť jen v izolaci, se kumulují a v celkovém efektu vedou k despektu lidských práv.“

Každý den se objeví nová forma cenzury nebo sebecenzury. Než si lidé uvědomí, že mají právo na to vyjádřit svůj nesouhlas, už může být příliš pozdě.

10) „Pokud chcete obrázek o budoucnosti, představte si botu přitisknutou na obličej člověka – už navždycky.“

Jakmile jsou lidé naočkováni nacionalistickými idejemi, a i když je na místě jakási forma ochrany, nikdy už nemůžou znovu získat svobodu. Nejen že se vypaří naděje, ale i snaha se osvobodit. Lidé skutečně začnou milovat Big Brothera. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  eyeopening.info