Jenom 25 vteřin vyčlenila Česká televize reportáži o demonstraci na Václavském náměstí v Praze, která se konala pod heslem NE sankcím, ANO míru. Demonstraci zorganizovalo hnutí Občanská iniciativa, která přes Internet rozšířila výzvu k tomu, aby se zájemci k akci přidali. Odezva přišla d stovek lidí, mezi kterými byli i známí politici a umělci. Přitom, oni ani náhodou nedemonstrovali podporu Rusku a nevyznávali lásku k jeho vedení. Dali však zcela jasně na srozuměnou, že protiruské sankce, které byly ČR vnuceny, nikam nevedou. Jsou nesmyslné, neefektivní a zhoubné pro celá odvětví české ekonomiky.


Senátor Jan Veleba, exprezident Obchodní komory ČR konkrétně řekl:

[quote align="center" color="#999999"]

Kvůli sankcím na křehkém evropském zemědělském trhu vzniká přesycení produkcí, což likviduje miliony farmářů. První protesty už začaly. Všechny země postihují ztráty kvůli odlivu ruských turistů. V ČR se počet turistů snížil dvakrát: oproti minulému roku, kdy v ČR bylo 800.000 turistů, jich letos bylo jenom 400.000. Češi s touto politikou, kterou nám vnucuje Brusel, nesouhlasí a aktivně vyjadřuje své NE v sociálních sítích. Neslyší je však velká většina našich médií, která podávají jednostranné informace a neslyší většinu politiků, kromě dvou: prezidenta a premiéra. [/quote]

„Čeho jsme sankcemi dosáhli?“, ptal se na Václavském náměstí bývalý český ministr zahraničních věcí Jan Kavan, který zároveň načrtl vyčerpávající obraz těchto „výsledků“. Klesl kurs rublu. Byl omezen přístup ruských společností na evropské finanční trhy a byl omezen vjezd některých ruských představitelů do Evropy. Ruské investice se současně přepnuly na podporu vlastní výroby, obzvláště pak té zemědělské. Posílila se spolupráce Ruska s Čínou. Do této země se zvýšil objem ruského exportu a otevřela se perspektiva dodávek velkých objemů ropy a zemního plynu, k čemuž dojde poté, co bude za dva roky postaven nový plynovod. Sankce poškodily ekonomiky všech zemí Evropské unie. Současně se posílilo mezinárodní napětí a dialog s Ruskem se ztížil. Rostou výdaje na armádu a na zbrojení. Vznikly rozpory uvnitř Viszegrádské skupiny i NATO. Přitom, žádného viditelného efektu sankce v Rusku nedosáhly. Naopak, popularita prezidenta Vladimíra Putina roste a v Rusku vůbec dosáhla historického maxima.

„A co tedy dělat?“ ptali se sami sebe účastníci pražské demonstrace. A docházeli k závěru: sankce je třeba zrušit a problémy je třeba řešit mírově.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru