Světový židovský kongres, mezinárodní organizace, která reprezentuje židovské komunity a organizace ve 100 zemích celého světa, napsala Ukrajinské Pravoslavné církvi dopis vyjadřující hluboké znepokojení nad účastní této církve při neonacistických ceremoniích na Ukrajině. Dopis adresovaný patriarchovi Ukrajinské Pravoslavné církve Filaretovi ostře odsuzuje nedávný ceremoniál u Lvova k uctění 70. výročí vytvoření Haličské divize Waffen SS, v níž Ukrajinci bojovali na straně nacistického Německa. Z webu WJC:


[quote align="center" color="#999999"]

Koncem července byli vyfotografováni Ukrajinci odění do uniforem SS, jak kopou zákopy a střílí z pušek při rekonstrukci klíčové bitvy proti Sovětům během II. světové války. Ceremonii za padlé vojáky této nacistické jednotky vedl pravoslavný kněz žehnající svěcenou vodou několika mužům předvádějícím se hákovými kříži, kteří spouštěli rakev během rituálního opětovného pohřbívání.

President Světového židovského kongresu Lauder ve svém dopise vyjádřil naději, že Filaret použije své „morální autority, aby zabránil jakékoliv další rehabilitaci nacismu nebo SS, a že budete apelovat na duchovenstvo vaší církve, aby se neúčastnilo žádných dalších ceremonií nebo událostí, které glorifikují nebo legitimizují uniformu, která ztělesňuje zlo genocidy.“

Lauder se rovněž zmínil, že na tomto ceremoniálu opětovného pohřbení se zúčastnil Oleg Pankevič, zákonodárce za extrémně pravicovou stranu Svoboda.

„Jak víte, vůdci Svobody stejně jako jejich protějšky v Jobbik v Maďarsku a Zlatý úsvit v Řecku se často pouští do antisemitské rétoriky, což má zlověstné důsledky,“ napsal Lauder tomuto církevnímu vůdci.

Bohužel pro Světový židovský kongres – i zbytek světa – je teď Svoboda vůdčím hráčem ukrajinské politiky. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: globalresearch.ca, reformy.cz