Od pozdních teenagerských let studuji konspirační teorie, ale čím víc stárnu, tím jsem k nim podezřívavější. Nyní mi připadá, že většina tradičních konspiračních teorií, týkajících se Bilderbergu, iluminátů, Protokolů sionských mudrců, americké Rady pro zahraniční vztahy anebo Trilaterální komise, je jen zástěrkou, která nás má svést z cesty. Skutečný komplot si v sobě osnujeme každý sám. Rozhodneme-li se, že budeme věřit věcem, jež jsou nám vštěpovány, tak či onak se staneme jejich součástí.

Nikdy jsem nevěnoval velkou pozornost různým konspiračním teoriím o 11. září – až když na mě kamarád před pár lety začal naléhat, abych si přečetl knihu Nový Pearl Harbor od Davida Griffina. Několik týdnů jsem ji nechával ležet a žádný velký přínos od ní neočekával. Jakmile jsem ale číst začal, týden jsem nemohl spát. Myšlenka, že by moje (americká) vláda mohla být nějak zapojena do tak opovrženíhodného činu, mnou skutečně otřásla.

Ale stejně jako mně už příliš nezajímají výše zmíněné konspirační teorie, nezaměstnává už mou mysl tolik ani možnost spiknutí kolem 11. září. Přemýšlím spíše o tom, co přijde dál. Jak jsem napsal pro Aktuálně.cz, tabu nad diskuzemi o možném spiknutí 11. září se pomalu prolamuje. Dokonce i televizní stanice Fox News a CNN dovolí, aby se o něm naživo debatovalo ve vysílání.

Co by se stalo, kdyby New York Times (podobně jako v případě afér Pentagon Papers a Watergate) uveřejnily titulní článek o tom, k čemu 11. září 2001 doopravdy došlo? Přežily by Spojené státy ? Přežila by naše západní civilizace?

Erik Best

[/quote]

  • Další články autora jsou k dispozici  ZDE.

Článek původně vyšel v anglickém znění v placeném zpravodaji Friday Edition. Pro bezplatný odběr Final Wordu v češtině emailem vyplňte prosím svoji adresu ZDE .