Nizozemská Bezpečnostní rada uvedla v předběžné zprávě o havárii malajsijského boeingu na východě Ukrajiny záznam rozhovorů posádky s ukrajinskou řídící věží a rovněž rozhovorů ukrajinské a ruské služby. V zprávě je uvedeno, že informace poskytla ukrajinská strana. Podle dokumentu ztratila po 17:20 moskevského času ruská a ukrajinská služba spojení s letadlem. V zprávě se uvádí, že posádka nehlásila nebezpečí a žádné problémy.


 

Nikoli nizozemský, ale můj osobní závěr: Letadlo bylo sestřeleno náhodou

Byla uveřejněna předběžná zpráva nizozemské Bezpečnostní rady o příčinách katastrofy malajsijského Boeingu 777 17. července nad východní Ukrajinou. Závěry jsou velmi skoupé, ale poskytují expertům důvod pro zamyšlení.

Tohle řekl v interview pro Hlas Ruska prezident Českého sdružení dopravních pilotů, velitel posádky Airbus A320 Českých aerolinií Stanislav Fiala:

[quote align="center" color="#999999"]

Nebyla dána odpověď na hlavní otázku: bylo letadlo sestřeleno střelou země-vzduch nebo nějak jinak. Předběžné závěry neposkytují důvod pro tvrzení, jakým způsobem byl boeing sestřelen, co způsobilo jeho pád. Přesné závěry nejsou a nechci na toto téma spekulovat. Nemohu říct, jestli bylo sestřeleno ze země nebo ze vzduchu. Nevím, jak dál půjde vyšetřování. Mám ale za to, že bude politicky motivované. Laikům se může zdát, že předběžné závěry jsou velmi skrovné, jenže pro mne jako pilota je velmi důležité, že letadlo bylo z technického hlediska v pořádku, že posádka neudělala žádnou chybu, že k tragédii došlo kvůli zásahu zvenčí.

V zprávě není bohužel uvedeno, o které vnější objekty jde. Nebyly nalezeny úlomky, jež by umožnily soudit o jejich původu, o tom, co se ve skutečnosti stalo. Mne ale těší, že předpoklady o bombě v letadle nebyly potvrzeny, taky jsem myslel, že tím to nebylo. A také, že letoun byl technicky bez závady. Aspoň tohle je jasné. Chtěl bych jako všichni co možná nejdřív se dozvědět o příčinách tragédie Boeingu 777 v nebi nad Ukrajinou. Avšak nikdy jsem se nezabýval vyšetřováním havárií, takže nevím přesně, kolik času to potřebuje. Moje věc je létání, jsem pilot…

[/quote]

Stanislav Fiala již 18 let pilotuje letouny Českých aerolinií. Nejednou přistál na letišti v Doněcku a letěl právě tím koridorem, kde byl sestřelen malajsijský boeing:

[quote align="center" color="#999999"]

Nemám žádné údaje, ale nějaký šestý cit mi napovídá, že letadlo nebylo sestřeleno úmyslně. Možná, že mířili na vojenský letoun, možná, prostě vystřelili náhodou. Vždyť způsobit takovou mezinárodní tragédii není jen zločin, ale prostě hloupost. Žádná politická dividenda to nikomu vynést nemohlo.

[/quote]
[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru