Vladimir Putin osobně kontroluje otázku humanitární pomoci východu Ukrajiny. Situace v Doněcku a Luhansku je kritická: chybí voda, elektřina, léky, a docházejí potraviny. Kyjev mezitím přesvědčuje všechny o tom, že situace je pod kontrolou a pomoc není potřebná. Washington zase prohlašuje, že pokus Moskvy poslat do Donbasu humanitární náklad se bude hodnotit jako invaze. MZV RF přece jen doufá, že spojenci v trestné operaci povolí otevření humanitárního koridoru. Kyjev za podpory USA dělá všechno, aby se stal Donbas neosídleným. Doněck a Luhansk jsou neustále ostřelovány.


Vyřazují se komunikace: obyvatelé jsou zbaveni nejen elektřiny, ale také vody. Ke všem hrůzám Porošenkovým režimem rozpoutané války se přidala hrozba ekologické katastrofy. Armáda neustále ostřeluje velký chemický závod Stirol v Horlovce, kde jsou skladovány životu nebezpečné látky. Podle informace odborníků, v případě úniku z jakékoliv nádrže bude zamořeno okolí v průměru nejméně 300 kilometrů a, zasáhne to kromě Ukrajiny také území Běloruska a Ruska.

Moskva se pokouší přesvědčit Západ o tom, že je nutný humanitární koridor pro pomoc pokojnému obyvatelstvu jihovýchodu Ukrajiny. USA však vystupují proti ruské humanitární pomoci Ukrajině. Jak prohlásila zástupkyně USA v Bezpečnostní radě OSN Samantha Powerová, mají se tím zabývat mezinárodní humanitární organizace. A pokusy Ruska poskytnout pomoc obyvatelům ukrajinského jihovýchodu se budou podle slov Powerové hodnotit jako vpád na Ukrajinu. Kyjev ihned prohlásil, že ruští vojáci se pokusili nezákonně proniknout na ukrajinské území pod rouškou humanitárního konvoje. V Moskvě tato prohlášení vyvrátili. Rusko se však nevzdává naděje, že se mu podaří přemluvit západní partnery, řekl ministr zahraničních věcí Ruska Sergej Lavrov:

[quote align="center" color="#999999"]

V současné době se domlouváme jak s ukrajinskou stranou, tak i s Mezinárodním výborem Červeného kříže a s mezinárodními organizacemi v systému OSN o nutnosti neodkladné dodávky humanitární pomoci do Luhanské a Doněcké oblastí. Myslíme si, že tato otázka je naléhavá a neodkladná. Situaci kontroluje prezident Ruské federace. [/quote]

Obyvatelé Ukrajiny prchají mezitím z regionů, kde je z hlediska Kyjeva „všechno v pořádku“. Riskují přitom své životy: příslušníci Národní gardy ostřelují cesty k ruské hranici. Čtyři pohraniční přechody musely být znovu zavřeny. Práce ruských celníků v celnicích Novošachtinsk, Kujbyševo a Vološino byla zastavena v souvislosti s tím, že jejich ukrajinští kolegové jsou nečinní. A právě otevřenou celnici Matvějev Kurgan bylo třeba zase evakuovat: po celou noc v její blízkosti explodovaly granáty.Kyjevské úřady používají proti vlastnímu lidu nejen pum a granátů, ale také hrozné lží. Nával dezinformace v ukrajinských masmédiích nemá s žurnalistikou nic společného, tvrdí poslanec Nejvyšší rady Oleksandr Holub:

[quote align="center" color="#999999"]

Žurnalistika na Ukrajině skončila, její místo zaujala propaganda. Hlavní zásady žurnalistiky – objektivita a snaha předložit alternativní názory – v současné době už nejsou. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru