Ač Ukrajina už dávno přestala být zákazníkem Gazpromu (z jednoduchého důvodu, protože si nemůže dovolit zaplatit ani za minulé nákupy plynu, natož pak za ty budoucí, a dlouhá zima začne jen za 3 měsíce, tak se Kyjev modlí, aby mu jeho fungl noví Západní „spojenci“ dali půjčky, které potřebuje, aby si nakoupil plyn z evropských zdrojů), když většina plynu z ruských zdrojů do Evropy jde pořád ještě tranzitem přes Ukrajinu. Vůbec nepřekvapuje, že Ukrajina správně chápe, že tohle je poslední trumfová karta, kterou při jakémkoliv vyjednávání ať už se Západem, nebo s Východem, ještě má.


Tato trumfová karta vstoupila do hry před chvílí, když ukrajinský ministerský předseda, který nedávno rezignoval, a jehož rezignace nebyla přijata, řekl, že Ukrajina uvažuje o zákazu tranzitu veškerých ruských „energetických zdrojů“, tj. plynu pro Evropu.

RT:

[quote align="center" color="#999999"]

Ukrajina je připravena uvalit sankce na jakýkoliv tranzit přes svoje území, včetně přeletu letadel a dodávek plynu pro Evropu, řekl v pátek ministerský předseda Arsenij Jaceňjuk. Ukrajinský parlamentu bude o těchto sankcích hlasovat v úterý. Kyjev má rovněž připraven seznam 172 ruských občanů a 65 společností, převážně ruských, na které uvalí sankce za „sponzorování terorismu, podporu anexe Krymu a porušení územní celistvosti Ukrajiny,“ řekl Jaceňjuk při pátečním briefingu.

K navrženým sankcím patří zmrazení aktiv, zákazy určitého podnikání, zákazy privatizace státního majetku, odmítnutí vydat licence a úplný nebo částečný zákaz jak létání, tak přepravy plynu .

„My prostě nemáme žádnou jinou volbu,“ řekl ministerský předseda s dodatkem, že Ukrajina použije část $17 miliardové pomoci od MMF k získání energetické nezávislosti a může se o pomoc obrátit i na Světovou banku.

Ukrajina chce „šlápnout na brzdu“ se svou závislostí na ruském plynu, svém hlavním zdroji energie k vytápění domovů a budov, ale chápe, že to nebude „snadný“ proces, řekl reportérům Jaceňjuk.

Ministerský předseda odhaduje, že Ukrajina by mohla v důsledku uvalení sektorových sankcí proti Rusku svému největšímu obchodnímu partnerovi po Evropské unii utrpět ztrátu $7 miliard.

„Není žádných pochyb, že Rusko bude na Ukrajině pokračovat ve svém kurzu, s nímž začalo před desetiletím, se zákazy ukrajinského zboží, omezením spolupráce, nátlakem a vydíráním,“ řekl Jaceňjuk.

Ukrajinská vláda v pondělí řekla, že plánuje zrcadlení Západních sankcí se zacílením na ruský finanční, energetický a vojenský sektor.

Ukrajina dováží téměř 50 procent svého zemního plynu z Ruska, což v roce 2013 celkem obnášelo 27,7 miliardy kubických metrů zemního plynu.

Pokud by to bylo odsouhlaseno, tak by zastavení ruského tranzitu plynu postihlo Evropu, jelikož tento kontinent bere 15 procent svých energetických potřeb z Ruska. V červnu Gazprom, ruská národní plynová společnost oznámila, že zastavuje dodávky na Ukrajinu, ale bude nadále posílat 180 miliard kubických metrů plynu do Evropy.[/quote]

Takže v souhrnu, Ukrajina si zboří vlastní ekonomiku, uvalí na sebe $7 miliardové škody, jen aby naštvala Gazprom a vynutila si touto pákou od Evropy eskalaci konfliktu, protože bez ruského plynu je Evropa bezmocná.

Kdo v tomto zvítězí? Jasně to nebude Ukrajinský lid, který nejenže zažívá rostoucí inflaci, jelikož Kyjev nebude mít jinou možnost než si tu ztrátu $7 miliard umazat inflací pomocí „tisknutí“, ani nemluvě o studené zimě, která je čeká. Odpovědí je: Bude to Burisma Holdings, kde je ředitelem syn Joe Bidena, a která urychleně spustí průzkum břidlicového plynu jako „alternativy“ k ruskému plynu i přes námitky místních lidí – konec konců nemůže přeci promarnit žádnou dobrou krizi.

A kdo to všechno financuje? Proč se ptáš, milý americký daňový poplatníku, přece ty přes půjčky MMF, kterých bude použito k zaplacení vánočních bonusů mladého pana Bidena!

Jedinou otázkou je, zda Evropa bude pouze postávat a čekat, až jí 15% její energie náhle odstřihnou (nebo ne?).

Nebo, co s tím bude dělat Rusko. Avšak tady do hry vstupuje i další divoká karta: plynovod Jižní proud, který úplně obejde Ukrajinu, a vstoupí přes Bulharsko, Srbsko a Maďarsko do Rakouska.

  • TRANSNĚFT: MOŽNÝ UKRAJINSKÝ ZÁKAZ TRANZITU POŠKODÍ EU, UKRAJINA
  • TRANSNĚFT: RUSKO MÁ ALTERNATIVNÍ TRASY, KDYBY UKRAJINA UVALILA ZÁKAZ

V tom je však velká neznámá: bulharská vláda, která je na vážkách, zda podpořit Rusko nebo evropské byrokraty (když to nejsou korporace), kteří chtějí Jižní proud prozatím zastavit, jelikož by to znamenalo, že celá ta „investice“ do Ukrajiny bude k ničemu. Ač kdyby Ukrajina opravdu přistoupila k odříznutí ruského tranzitu plynu, tak Evropa nebude mít na výběr, jen dát posvěcení Jižnímu proudu. Během tohoto procesu se Ukrajina sama střelí do nohy a spáchá sebevraždu s posilovačem.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com