Vzpomeňte, co jsme dnes už řekli, že ta zástupná ukrajinská válka, zrovna tak jako ta syrská, která ji předcházela, „je jenom o energii.“ Vzpomeňte také na následující mapu ukazující ložiska ukrajinského břidlicového plynu a vzpomeňte, že Dněpro-doněcká pánev, která leží ve žhavé sporné východní zóně této země, a kde jak všichni už teď vědí, řádí krvavá občanská válka, je hlavním regionem produkce ropy a plynu na Ukrajině, na který připadá přibližně 90 procent ukrajinské produkce a podle EIA by mohla mít 42 tcf (bilionů kubických stop) – tj. 1,312 bilionů m3 – zdrojů technicky vytěžitelného břidlicového plynu z celkových 197 tcf (6,157 bilionů m3) břidlicového plynu na tomto místě obsaženého.


Nakonec si ještě vzpomeňte na náš květnový článek, že syn Joen Bidena (US vicepresidenta) Hunter, tehdy vstoupil do správní rady největšího ukrajinského producenta plynu Burisma Holdings. Z tohoto tiskového prohlášení:

[quote align="center" color="#999999"]

R. Hunter Biden bude mít na starosti vedení právního útvaru tohoto Holdingu a poskytování podpory této Společnosti u mezinárodních organizací. Při svém novém jmenování to okomentoval: „Burisma má historii inovátora a průmyslového vůdce na poli prostředků těžby zemního plynu, což znamená, že může být silným tahounem ukrajinské ekonomiky. Jako nový člen Správní rady věřím, že svou pomocí při konzultacích této Společnosti v záležitostech transparentnosti, korporátní správy a odpovědnosti, spolu s mezinárodní expanzí a dalšími prioritami přispěji k její ekonomice, a to ve prospěch lidu Ukrajiny.“

R. Hunter Biden je rovněž dobře známou veřejně činnou osobností. Je předsedou Výboru Světového potravinového programu USA spolu s největší světovou humanitární organizací Světovým potravinovým programem Spojených národů. Ze své funkce nabízí pomoc chudým v rozvojových zemích, bojuje s hladem a chudobou a pomáhá zajišťovat jídlo a vzdělání 300 milionům podvyživených dětí celého světa.

Pozadí společnosti:

Burisma Holdings je soukromě vlastněná ropná a plynová společnost s aktivy na Ukrajině a fungující na energetických trzích už od roku 2002. Tato společnost byla až dosud držitelem portfolia s povoleními k rozvoji těžebních polí v Dněpro-doněcké, Karpatské a Azovsko-kubáňské pánvi. V roce 2013 její výroba plynu neustále rostla a na konci roku dosáhla 11,6 tisíc BOE (ekvivalentů barelu – včetně plynu, kondenzátu a ropy), čili 1,8 milionu m3 zemního plynu. Tato společnost tyto objemy prodává na domácím trhu přes obchodníky, stejně jako přímo konečným zákazníkům.[/quote]

Teď si to všechno dejte dohromady a mělo by být dost jasné, co se bude dít dál.

* * *

Jste pořád ještě zmateni? Je to ale fakt velice jednoduché.

V kostce Ukrajina (nebo lépe řečeno její loutkáři) se rozhodla nepromarnit žádnou hezkou krizi (ať už zinscenovanou nebo ne) neboli i občanskou válku a zatímco kolem zuří boje, tak ukrajinští vojáci pomáhají instalovat zařízení k těžbě břidlicového plynu u východoukrajinského města Slavjansk, který byl po tři předchozí měsíce bombardován a rozstřelován dělostřelectvem, jak říkají místní obyvatelé citovaní Itar Tass. A důvod toho kvapného spěchu? Čekalo se, že takovýto proces zabere během mírových časů mnoho let, během nichž bude Evropa pod Putinovou energetickou diktaturou. Hoďte do toho ale nějakou tu občanskou válku a jen málokdo si všimne toho procesu, natož aby se o něj zajímal, o němž se očekávalo, že potrvá téměř desetiletí, jestli ne déle, kdy se bude vyjednávat o široce rozšířených námitkách místního obyvatelstva proti frackingu, a místo toho se to všechno hladce vyřídí za pár měsíců!

[quote align="center" color="#999999"]

„Civilisté chránění Ukrajinskou armádou připravují instalace vrtných věží. Přiváží se další zařízení,“ řekl s dodatkem, že budoucí oblasti těžby obkličují vojska.

Lidé ze Slavjanska, které leží v srdci pole břidličných plynů Juzovka, v minulosti pořádali četné protestní akce proti jeho rozvoji. Ti chtěli dokonce o tomto tématu uspořádat referendum. Zvláště velké starosti si dělají environmentalisté s hydrofrackingem, tj. s metodou používanou při těžbě břidlicového plynu, protože to znamená použití extrémně toxických chemických působků, které nejenže mohou otrávit podzemní vodu, ale také atmosféru. Experti však tvrdí, že ani jedna země na světě nevynalezla metodu využití škodlivých chemických látek v procesu rozvoje ložisek břidličných plynů.

Země jako Česká republika, Holandsko a Francie se zatím plánů na rozvoj ložisek zemního plynu na svém území vzdaly.

A ne jen ony, ale země s rozhodující důležitostí Německo, které přede dvěma týdny oznámilo, že na příštích sedm let zastaví vrtání břidlicového plynu kvůli obavám ze znečištění podzemní vody.[/quote]

Což jasně z Ukrajiny potenciálně udělá poslední místo s velkými ložisky břidličného plynu, ale bez zákazu vrtání, což je velice cenné pro ty, kdo chtějí rozvíjet velké zdroje břidličného plynu takové, které ještě více sníží evropskou závislost na ruském plynu, ovšem takové, jejichž budoucnost závisí na jedné jednoduché otázce: kdo kontroluje Východní Ukrajinu?

Protože jaký je lepší způsob k urychlení „příštích kroků“ než začít vrtat plyn uprostřed Doněcké republiky spolu s tím, jak se ve všech směrech vede občanská válka, a když se veřejné mínění rozhodně posouvá proti místním „separatistům“ kvůli tragédii MH-17.

A pointa: kdo rozvine toto plynové pole v součinnosti s Shellem (ve společném vlastnictví Holandska a Británie, dvou zemí, kterým se po katastrofě MH-17 Putin hnusí nejvíce), a Shell v květnu 2012 oznámil tendr na práva k rozvoji ložiska břidličného plynu Juzovka?

Ukrajinský holding ropné a plynové produkce Burisma má rovněž práva na rozvoj polí břidličného plynu v Dněpro-doněcké pánvi na Východní Ukrajině. Ta samá Baurisma, kde byl přede dvěma měsíci R. Hunter Biden, syn Josefa, jmenován ředitelem.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com