Byl tu někdy národ jenž byl více závislý na drogách potažmo lécích více než USA? A nemluvíme jen o ilegálních drogách, pravdou je, že počet Američanů závislých na legálních drogách je mnohem větší než počet závislých na ilegálních. Jak se dočtete níže, více než 30 milionů Američanů bere v současné době antidepresiva nemluvě o 250 milionech předpisech na léky proti bolestem předepsanými doktory v minulém roce. Bohužel, většina lidí se stala zavislími v důsledku příliš velké důvěry ve své lékaře. Věřili, že by jim nikdy nepředepsali cokoliv škodlivého a věřili, že by federální vláda nikdy neschválila něco co neni bezpečné.


Jakmile vás ale jednou farmaceutické společnosti dostanou, většinou je to na celý život. Realita je taková, že některé z těchto „legálních drog“ jsou ve skutečnosti jedny z nejvíce návykových látek na planetě. A pokud se začnou zvyšovat ceny za tyto produkty, spotřebitelé už nic moc nenadělají. Jedná se o brutálně efektivní obchodní model jenž si farmaceutický průmysl pečliv střeží. Velmi mocní lidé neváhají podniknout cokoliv, jakmile je v sázce několik stovek miliard dolarů.

 

Dále následuje 21 faktů o Americké noční můře, jenž by měl znát každý:

[quote align="center" color="#999999"]

#1 Podle New York Times, více než 30 milionů Američanů v současné době užívá antidepresiva.

#2 Jednou z nejnáchylnějších skupin k užívání antidepresiv patří ženy středního věku. Přibližně jedna ze čtyř žen ve věku 40 až 50 let užívá antidepresiva.

#3 Američané tvoří přibližně 5% světové populace nicméně zakoupí více než 50% všech léků.

#4 Američané také spotřebují neuvěřitelných 80% všech léků proti bolesti.

#5 Je těžké tomu uvěřit, ale lékaři ve Spojených státech každý rok předepíší více než 259 milionů předpisů na léky proti bolestem. Léky proti bolesti jsou jedny z nejvíce návykových drog a naši doktoři fungují jako velmi efektivní distributoři.

#6 Dnešní spotřeba léků je nejvyšší v historii. Podle studie od Mayo Clinic, téměř 70% všech Američanů má v současnosti předepsaný alespoň jeden lék a 20% minimálně pět.

#7 Podle CDC, přibližně 9 z 10 Američanů starších 60ti let, byl za poslední měsíc předepsán alespoň jeden předpis.

#8 V roce 2010, průměrný dospívající ve Spojených státech již užíval léky ovlivňující centrální nervovou soustavu. Jedná se o léky, které můžou způsobit ADHD či deprese.

#9 Velmi znepokojujícím je fakt, že podle GAO (Government Accountability Office ) přibližně jedna třetina všech dětí v pěstounské péči bere alespoň jeden psychiatrický lék.

#10 Ohromujících 95% experimentálních léků, které farmaceutický průmysl vyprodukuje jsou shledány nebezpečnými a nejsou nikdy schváleny. U zbývajících 5% jenž jsou schváleny, obvykle zjistíme, že jsou pro nás nebezpečné až o několik desítek let později.

#11 Podle jedné studie – u matek, které brali antidepresiva v době těhotenství hrozí čtyřikrát větší nebezpečí, že se dítě narodí s poruchou autitstického spektra.

#12 Odhaduje se, že léky na předpis zabijí každoročně přibližně 200 tisíc Američanů.

#13 Každých 19 minut zemře někdo na předávkování.

#14 Ve Spojených státech léky proti bolesti zabijí více lidí než heroin a kokain dohromady.

#15 Zhruba tři čtvrtě milionu lidí ročně navštíví pohotovost z důvodu nežádoucích účinků léků.

#16 Počet smrtí způsobených předávkováním je v USA 5x větší než v roce 1980.

#17 Z průzkumu Institute on Drug Abuse vyplynulo, že více než 15% studentů středních škol zneužilo léky na předpis.

#18 Více než 26 milionů žen starších 25 let přiznalo užívání léků ačkoliv je nadále nepotřebují.

#19 Jestliže všechna tato antidepresiva skutečně pomáhají, tak proč stále více Američanů páchá sebevraždu? Počet sebevražd u lidí mezi 35 a 64 lety se zvýšil téměř o 30% mezi lety 1999 a 2010. Počet Američanů jenž nyní umírají sebevraždou je vyšší než počet úmrtí v důsledku dopravních nehod.

#20 Použití antidepresiv často bývá spojováno v souvislosti se střelbou v USA avšak mainstreamová média o tom příznačně mlčí. Je to proto, že nechtějí přijít o jeden z jejich největších zdrojů příjmu z reklamy?

#21 Množství peněz kolující ve farmaceutickém průmyslu je astronomické. Bylo uveřejněno, že Američané v roce 2013 utratili za léky na předpis více než 280 miliard dolarů.[/quote]

Pokud by mnoho z léků nebylo tak návykových, zisky farmaceutických společností by klesly. Závislost je tudíž velmi dobrým zdrojem peněz. Ve skutečnosti, pokud by byl celý americký zdravotní systém zcela samostatný národ, disponoval by šestou největší ekonomikou na světě. Řeč je o takovém množství peněz, jenž si většina lidí ani nedovede představit.

A s tolika penězi, je pro farmaceutický průmysl velmi snadné zajistit si podporu politiků a médií.

Zkuste si někdy večer u televize všímat počtu reklam na na všelijaké léky. Dostali jsme se do bodu, kdy jme doslova zaplaveni těmito reklamami.

Jedná se o byznys v řádech stovek miliard dolarů avšak chtějí ještě více.

Budou vůbec někdy spokojeni?

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Aleš Caisek

    Zdroj: globalresearch.ca