Občanská válka na Ukrajině je v plném proudu. Ti mocní a vlivní také začali s těžkým mocenským bojem ve snaze upéct zajíce, kterého ještě nechytili. V sázce je Donbas a kontrola nad Ukrajinou. Petro Porošenko a jeho tým věří, že pozice presidenta mu vydláždí cestu k plné kontrole nad Ukrajinou. Ale Igor Kolomojskij, magnát, co má velké ambice a své hrabivosti neumí moc odolávat, to vidí jinak. Třetí nejbohatší muž Ukrajina (Porošenko patří k prvním deseti), guvernér Dněpropetrovského regionu financoval soukromé ozbrojené formace známé tvrdostí vedení boje proti silám sebeobrany – což jsou bataliony Dněpr, Azov, Aidar, Donbas. Náklady si kompenzuje tím, že poskytuje běžnou logistiku regulérní armádě.


S tím, kolik má hulvátů, co se dali k jeho formacím, Kolomojkij doufá, že se mu povede dostat Ukrajinu na povel. Jeho hlavní zájem je majetek. Chce vlastnit bohatství vedoucího magnáta Rinata Achmetova (co má $15 miliard v porovnání s pouhými $3,9 miliardami v případě Kolomojského). Způsob, jak to udělá, je konfiskace společností, které patří Achmetovovi, a jejich převod na někoho spolehlivého (čímž nejspíš myslí sebe). Na jedné schůzi Kolomojskij řekl, že stát musí tento majetek zkonfiskovat: tj. zabrat továrny a akcie těch, kdo se přidali na stranu separatistů, a kdo se zapojili do financování terorismu v této zemi. Podle Kolomojského tucty průmyslových zařízení byly přiděleny, aniž by v tom byla konkurence, a teď Janukovič a jeho tým těchto zisků zneužívají k zabíjení svých vlastních krajanů.

Kolomojskij, který bydlí převážně ve Švýcarsku, si našel způsoby, jak kontrolovat regiony Dněpropetrovsk, Oděsu a Charkov. V tomto okamžiku se jeho vliv rozlévá i do regionů Doněck, Záporoží a Nikolajev. Předložil nápad na rozdělení regionu Doněck oddělením regionu Priazov s Mariupolem jako jeho hlavním městem… Jeho ambice jdou až tak daleko, že se chce stát provinciálním guvernérem celého jihovýchodu Ukrajiny s jeho dvěma třetinami národního HDP. To by z presidenta Prošenka udělalo ‚chromou kachnu‘, co nebude mít k vládě nad zemí žádnou páku.

Kolomojského ale Ukrajina ve skutečnosti moc nezajímá, ale opravdu mu záleží na jeho židovských soukmenovcích žijících v Izraeli. Ukrajinské národní noviny – tisková agentura UNN vydala odhalení dobře známého experta, veterána izraelské organizace Shin Bet („Shabak“) odpovědné za vnitřní bezpečnost, Alexe Groissmana, který si myslí, že vzhledem k událostem na Středním východě v poslední době více Izraelců uvažuje o možnosti přestěhovat se na Ukrajinu. Ti vsadili své naděje do Kolomojského, že on je zachrání před islamistickými militanty. Věří, že už udělali svou práci; vyhnali ze Středního východu Sovětský svaz a Čínu a udrželi pod kontrolou vzdorovité arabské sousedy. A teď využije Washington tohoto kontrolovaného chaosu k vyčištění cesty pro to, aby se vynořil nový kvazi-stát pod jejich kontrolou, co cestou uchvátí nová ropná a plynová ložiska, takže Izrael s jeho speciální vizí Středního východu se tam bude moci rozšířit.

Alex Groissman věří, že Ukrajina je historickou domovinou mnoha Izraelitů a mohla by se stát další Zemí zaslíbenou, kde by Židé mohli spoléhat na podporu místních diaspor, a to především v regionu Dněpropetrovsk. Igor Kolomojskij je guvernérem a šéfem Evropské rady židovských komunit. S tím, že on vede i místní mocenské struktury, by se Židé mohli cítit v bezpečí a být dobře chráněni před útoky nacionalisticky laděných Ukrajinců.

Kolomojskij to tu má chladně propočítané. Chce tohle území vyčistit k jiným účelům. Groissman uznává, že s tím, jak se události na Ukrajině rozvinuly, nemá Kolomojskij jinou možnost než převzít odpovědnost za osud své země. V tomto případě bude potřebovat podporu milionů svých souvěrců, kteří vědí, jak bránit zemi se zbraní v ruce.

Groissman bezpochyby přehání ochotu Washingtonu nechat padnout svého strategického spojence – Izrael, ale má pravdu ohledně možnosti přivést sem loajálnější obyvatelstvo. Když mluvil o Kolomojského hrabivosti a o aktivitách kapitálové skupiny Privat, kterou vede, ukrajinský žurnalista, který tento případ dobře studoval, řekl, že když bude Kolomojskij potřebovat odstranit deset tisíc lidí, tak pro něj bude daleko úspornější, když se tito upálí sami. Snad by se i pachatelé měli odstranit stejným způsobem, aby to všechno bylo úplně optimalizované. Zůstává pak jediná otázka, kdo zaplatí tomu magnátovi, za to, že to na ten žár roztopil?

Média pod kontrolou Kolomojského dělají, co mohou, aby šířila slova Günthera Scholze z Der Tagesspiegel. Podle Scholze je zabrání takových symbolů separatismu jako Slavjansk a Kramatorsk bezpochyby zásluhou Igora Kolomojského guvernéra Dněpropetrovska. Podle Scholze bude muset president Ukrajiny předat svůj post Kolomojskému. To ve skutečnosti není nic jiného než rotace pozic na nejvyšší úrovni. Možná, že průchodným řešením budou předčasné volby. Nebo také může dojít ke kompromisu – Kolomojskij může dostat speciální pravomoci, např. se stát nejvyšším velitelem. Situace na Ukrajině se rychle zhoršuje a zdržuje nezbytná rozhodnutí (právě kvůli tomu, co Porošenko dělá), což pouze prohlubuje krizi. Tento proces by se mohl stát nezvratným. Jak píše Scholz, Evropané ovlivnění Kolomojským už to začali chápat a zahájili odpovídající konzultace. Jedinou věcí, která ještě zbývá, je přesvědčit Američany, kteří stojí za Porošenkem, aby k takové rotaci dali svolení.

Kolomojského lobby ve Spojených státech už své aktivity rozběhla.

Edward G. Gallagher, šéf Evropských, Ruských a Eurasijských studií na George Washington University uvedl, že díky Kolomojského vlivu se ukrajinský parlament rozhodl přenést kontrolu nad národními plynovody na investory ze Spojených států a Evropské unie. Podle Gallaghera by bylo odpovídající, kdyby muž s takovými finančními a politickými zdroji a konexemi ve Spojených státech, Izraeli a v Evropě měl více pravomocí, než aby byl jen guvernérem.

Porošenkovi útoky Kolomojskému dělají nesmírné starosti. Spěchá, aby provedl nová jmenování ve vrcholných mocenských pozicích s upřednostněním těch, kdo jsou osobně loajální. Vyhýbá se zahájení přímého dialogu s Kolomojskim a shromažďuje skupinu dalších magnátů znepokojených nadměrnými ambicemi Dněpropetrovského guvernéra. Televizní kanál Inter, který patří plynovému magnátovi Dmitriji Firtašovi natočil film o zločinné minulosti Kolomojského a jeho businessu stejně jako o jeho konexích s Janukovičem. Kolomojskij v tomto filmu dostal přezdívku Chameleon, a je obviněn z nekalých čachrů ve vztahu k věřitelům banky Privat, z umělých bankrotů podniků Donbasaero, Aerosvit, Dněproaero kvůli osobnímu profitování a tunelování soukromého vlastnictví kromě ještě jiných věcí.

Tahle vnitřní půtka mezi ukrajinskými oligarchy přechází do nové fáze. Ať bude výsledek války o Donbas jakýkoliv, země se bude muset potýkat s problémy hrabivých magnátů u moci. Hodně bude záviset na tom, kdy už konečně Ukrajinskému lidu dojde, kdo jsou jeho skuteční nepřátelé.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: strategic-culture.org