Nový pětiletý program zahájený DARPA doufá, že jednoho dne pomůže léčit řadu psychiatrických stavů včetně post-traumatických stresových poruch (PTSD) pomocí technologie mozkových implantátů. Agentura pokročilých obranných výzkumných projektů čili DARPA oficiálně oznámila projekt za $70 milionů, který by mohl vytvořit technologii boje proti depresím, úzkosti a dalším běžným stavům zjišťovaným u US vojáků, kteří zažili boje v Iráku a v Afghánistánu. „Už jsme až příliš často viděli vojenský personál, co má neuropsychiatrické poruchy a pro ně existuje až příliš málo možností, jak jim pomoci,“ řekl NPR programový manažer u DARPA Justin Sanchez.


Výzkumníci na University of California San Francisco spolu s Massachusettskou General Hospital se snaží o získání zařízení implantovaných do mozku, které by mohly mozek jednak monitorovat, ale také elektricky stimulovat.

K cílům programu patří rozšíření iniciativy Bílého domu oznámené presidentem Obamou o prozkoumání lidského mozku. Tento projekt známá jako BRAIN (Mozkový výzkum pomocí pokroků inovativních technologií) oznámený loni Obamou, nasměroval Kongres, aby pro rok 2014 vyčlenil $100 milionů na „lepší pochopení toho, jak myslíme a jak se učíme i jak si pamatujeme.“

Mozkové implantáty schopné stimulace neuronů se využívají už teď u pacientů trpících Parkinsonovou chorobou při neurálních stavech, kdy je hlášena NPR. To, co ve svém novém pilotním programu navrhuje DARPA, však představuje významný pokrok v technologii implantátů.

Bude-li výzkum DARPA úspěšný, mohl by pomoci potýkat se s vážným problémem v US komunitě veteránů. Podle ministerstva pro záležitosti veteránů se v současnosti považuje 11-20 procent veteránů z válek v Iráku a Afghánistánu (Operace Irák a Trvalá svoboda) za postižených postraumatickou stresovou poruchou.

Pro porovnání ministerstvo veteránů říká, že u vietnamských veteránů je to úžas budících 30 procent veteránů, u nichž je podezření, že buď PTSD trpěli, nebo se z něj ještě pořád léčí.

Vědci svůj výzkum začnou monitorováním interakcí mozku s existujícími mozkovými implantáty v reálném čase. Jakmile pochopí, jak ta technologie interaguje s tělem, tak začnou s vytvářením malých elektronických implantátů, které mohou stimulovat neurony v tzv. vadných mozkových obvodech.

„My už víme, že jakmile začnete na mozek uplatňovat stimulace, mozek se v reakci na to změní,“ řekl Eddie Chang, neurochirurg z UCFS.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: rt.com