Na začátku to byly bankéřské sebevraždy. Pak asi přede dvěma týdny sebevraždy nahradily otevřené vraždy po mordu ve stylu popravy, při níž zhrzený klient oddělal CEO banky v jinak ospalém (a daňově únikářském) Lichnštejnsku. Pak přišly v pátek zprávy o mordu v popravčím stylu ve zrovna tak ospalé, i když ne tak daňové únikářské, Belgii, kde byl ve městě Vise zavražděn 37-letý ředitel BNP Paribas Fortis spolu se svou manželkou a 9 letým synovcem během předpřipravené a zrežírované palby z projíždějícího vozidla.


L’venir hlásí:

[quote align="center" color="#999999"]

Podle Marcela Nevena, starosty Vise, zatím nic nevysvětluje, co způsobilo ozbrojené násilí, jehož střelba tento pátek pozdě v noci 18. dubna otřásla sportovní halou jeho města. Zastřelen byl 37 letý Benedict Philippens, bankovní ředitel Ans-Saint-Nicolas. Zabit byl i malý 9 letý chlapec žijící v Dolhainu. Rovněž paní, která byla manželkou tohoto muže a tetou a kmotrou toho chlapce, Carol Haid, 37, potom v sobotu ráno podlehla svým zraněním. Ta byla zasažena třemi kulkami do zad, říká justiční zdroj.

[/quote]

Podle informací ze sdělení a od určitých svědků před jejich domem na ulici Berneaus u sportovní haly Visé číhalo auto. Když se auto obětí vrátilo na sjezd, z dosud trpělivě vyčkávajícího vozu byla zahájena palba. Autor střelby o zásahy aktivně usiloval.

Prozatím nebyl ani střelec ani motiv této popravy nelezen: „Někteří naznačují, že přítomen byl jediný střelec s automatickou pistolí, jiní jsou překvapeni, že díra po kulce byla nalezena i v jednom z oken té sportovní haly. To by mohlo znamenat, že střelec byl už na výjezdu u toho domu a na oběti čekal po straně toho domu,“ říká zdroj blízký případu.

Stejně jako u Lichnsteinské vraždy, i zde je možnost, že vražda byla důsledkem předchozí hádky se zákazníkem:

[quote align="center" color="#999999"]

Teď v neděli vyšetřování pokračuje, ale vypadá to, že přednost se dává hledání stopy z dohadů. V Novinách 7Dimanche si Benedictův přítel vzpomíná, že ten měl před šesti měsíci velkou hádku se zákazníkem. Ten dokonce tomuto řediteli veřejně vyhrožoval. Musel si pak zajistit dveře. „Je to šest měsíců, co mi řekl, že měl s cizím klientem velkou hádku.“ [/quote]

Netřeba říkat, že místní z tichého městečka jsou touto zprávou ohromeni:

[quote align="center" color="#999999"]

Podle sousedů „tento pár tu žil ve svém malém domku 5 nebo 6 let.“ Oddáni byli jen něco přes rok. Okolí je také šokováno, že šlo o normální rodinu. „V této oblasti je obvykle střelba spojená s holandskými drogovými příběhy, protože to není daleko od jejich hranice.“

Starosta neřekl o možných příčinách této nešťastné zprávy o moc více. Uvedl však, že zaměstnání oběti, tedy bankéř, „by snad mohlo“ mít s tímto dramatem spojitost. Marcel Neven dodává, že tohle je poprvé, za dobu, co starostuje, kdy se potýkal s takovým násilným zločinem. „Policie na místo dorazila v pátek v noci a ta těla na výjezdu na ně udělala silný dojem.“[/quote]

Takže zrovna tak jako u Lichnsteinské vraždy, to byl nějaký vskutku strašlivý čin bankéřů, který dohnal klienty vzít spravedlnost do vlastních rukou, nebo se to stává normou, že při potýkání se s bankovní třídou, se obyvatelstvo – ustrčené právním systémem, který má finanční systém převážně v kapse – ve zvýšené míře uchyluje nejen ke spravedlnosti domobrany, nýbrž i ke zbavování bankéřů života bez ohledu na ty nevinné kolem nich?

Je-li tomu opravdu tak, potom by to mohlo znamenat dramatickou a smrtonosnou eskalaci ve způsobu, jakým širší veřejnost k bankéřům přistupuje, a to ne jen na místech, kde je zhnusení bankéři do očí bijící, nýbrž i na poklidných, ospalých periferiích, jako je malé belgické městečko.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com