Na YouTube se objevila videa tvrdící, že americká soukromá bezpečnostní služba dříve známá jako Blackwater operuje ve východukrajinském městě Doněck. Západní tisk zahájil protiúder s obviněním Ruska, že tyto zprávy fabrikuje, aby ospravedlnilo „agresi“. Autenticitu videí údajně zachycených 5. března uprostřed Doněcku lze těžko verifikovat. Na záznamu jsou neidentifikovaní ozbrojení muži s vojenskou výstrojí vybavení ruskými útočnými puškami AK a americkými karabinami M4A1, jak zabezpečují ochranu určitých pro-kyjevských aktivistů uprostřed lidových protivládních protestů.


Budova regionální administrativy v Doněcku padala z rukou do rukou mnohokrát s tím, že buď pro-ruští protestující, nebo pro-kyjevské síly vyhlašovaly získání této ústřední úřadovny. V logice této nahrávky se v určitém okamžiku podařilo tuto úřadovnu obsadit novým činitelům jmenovaným kyjevskými revolucionáři, pak se ale – jelikož tato budova byla obklíčena rozhněvanými protestujícími – dožadovali bezpečné a zajištěné evakuace.

A to je okamžik, kdy přichází ti ozbrojení profesionálové. Protestující po několika okamžicích šoku začnou křičet: „Blackwater!“ a „Žoldnéři!“ stejně jako „Buzíci!“ a „Koho jste přišli zastřelit?!“ Ale ti ozbrojenci během mžiku odjeli, aniž by řekli slovo.