Je všeobecně známo, že Rusko má u Ukrajiny miliardové pohledávky za už dodaný plyn (jak jsme uvedli už dříve, což z Gazpromu činí jednoho z nejsilnějších hráčů této hry). Méně všeobecně je známo, že Rusko také drží $3 miliardy dluhopisů podle britského zákona, které, jak jsme podrobně vysvětlili tady, jsou volatelné za určitých podmínek, které by mohlo spustit jakékoliv vykupování z dluhů od MMF (nebo USA). Rusko skoro slíbilo, že tyto půjčky volat nebude. Tak tomu bylo až dosud a těžko kdo vůbec věděl (aspoň to tak vypadá), že i Čína má pohledávku $3 miliard, které si nárokuje za půjčky za budoucí dodávky obilovin do Číny. Na této akci by se mělo jasně ukázat, na které straně plotu ‚sankcí‘ Čína sedí.


Od RBC Ukraine (překlad pomocí Googlu),

[quote align="center" color="#999999"]

V roce 2012 se Státní korporace potravinářství a obilnářství a Exportně-importní banka Číny dohodly na poskytnutí půjčky $3 miliard Ukrajinské korporaci, na plánovaný nákup obilovin s budoucími dodávkami do Číny pomocí spotů a forwardů.

Ukrajinský ministr zemědělské politiky a potravinářství Igor Schweich potvrdil, že Čína podala proti Ukrajině v Londýně soudní žalobu na vrácení této $3 miliardové půjčky. [/quote]

Ukrajinský ministr nesouhlasí s čínským nárokem:

[quote align="center" color="#999999"]

„Vyplnili falešné informace, že ze strany Číny na nás nejsou žádné nároky. Co se týče kontraktů, máme tu odlišné intepretace, které vedli k postupu čínské strany u soudu v Gaftu, který má sídlo v Londýně. Byl otevřen registrovaný spor mezi těmito stranami,“ řekl ministr reportérům.

Podle něj se strany dohodly, že příští týden se se zástupci čínské korporace setkají kvůli možnosti smírného vyřešení sporu.

„My za svou stranu učiníme vůči nim kroky, aby se zajistil přenos na další stranu nebo stažení jejich nároku, nebo najdeme jiný způsob smírného vyřešení,“ řekl. Podle Schweicha proběhne schůzka 26. března. [/quote]

Ukrajina vypadá, že tvrdí, že tyto půjčky udělala předchozí administrativa.

[quote align="center" color="#999999"]

Ministr dodal, že hlavní problém spočívá ve faktu, že někteří z vůdců PJSC „Státní korporace potravinářství a obilnářství Ukrajiny“ poskytli nekorektní informace. „Tito lidé byli teď během protestů odstraněni,“ řekl Schweich s poznámkou, že Čína „by tomu měla rozumět.“

V únoru 2014, řekl současný ministerský předseda Ukrajiny Jacenjuk, že „není známo umístění $3 miliard.“ [/quote]

Ač se Čína držela relativně potichu v pozadí – i když se zdržela hlasování v OSN, tak to byl jasný signál relativní podpory pro Rusko – a tohle je smysluplný krok ve směru nátlaku na Západ, jelikož prozatím zase jakékoliv fondy výkupů z dluhů potečou buď přímo k Rusku (účet za plyn v call obligacích) nebo Číně (za zemědělské půjčky).

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com