Kyjev neschopný vyřešit napětí s převážně pro-ruským autonomním regionem Krym Moskvu bombarduje obviněními a varováními. Někteří politici dokonce pohrozili znovuvyzbrojením Ukrajiny jaderným arsenálem. Ruští diplomaté a vojáci celý pátek vyvraceli mediální spekulace a vysvětlovali, že ozbrojení lidé na krymských letištích v Simferopolu a Sevastopolu nejsou ruští vojáci. „Vůbec žádní vojáci tam nejsou. Vůbec žádní přinejmenším ruští vojáci… Přes noc dorazili na letiště v Simferopolu určití civilisté tvrdící, že představují skupiny ‚sebeobrany Krymu‘, ti se pak ale stáhli a k ničemu nedošlo,“ řekl Euronews ruský velvyslanec u EU Vladimir Čižov.


Ruská Černomořská flotila sídlí v Sevastopolu už od 18. století. I po kolapsu Sovětského svazu tam zůstala v souladu s dohodou mezi Ruskem a Ukrajinou.

Všechny pohyby ruských vojsk uvnitř Krymu jsou v souladu s existujícími dohodami s Ukrajinou o nasazení vojenských aktiv v této bývalé sovětské republice, řekl ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin.

„Máme s Ukrajinou dohodu o umístění ruské Černomořské flotily do Sevastopolu a jednáme v jejím rámci,“ řekl Čurkin reportérům.

Ultranacionalistická strana „Svoboda“ tím ale zůstala nepřesvědčená s tím, že jeden z jejích zástupců v ukrajinském parlamentu varuje, že když Rusko nebude našlapovat opatrně, bude mít co dělat s jadernou silou.

„Obnovíme svůj status jako jaderná mocnost a to tu konverzaci změní. Ukrajina má všechny technologické prostředky potřebné k tvorbě jaderného arzenálu – což by nám zabralo asi tři až šest měsíců,“ řekl poslanec Michail Golovko ze strany Svoboda.

Tato rétorika, která odporuje mezinárodní dohodě o nešíření jaderných zbraní, kterou Ukrajina podepsala v roce 1994, není nikterak nová u strany Svoboda, jedné z hnacích sil za povstáním z Majdanu. Její vůdce Oleg Ťjahnibok už slíbil, že tato země se stane jadernou, ještě když v roce 2009 kandidoval na presidenta.

Jak je ale výhled na možnost, že by Ukrajina ‚obnovila jaderný status‘ průchodný?

Po kolapsu Sovětského svazu bývalé republiky Ukrajina, Bělorusko a Kazachstán souhlasily s tím, že jejich jaderné arzenály, které měly v držbě, dokud byly součástí SSSR, budou buď zničeny, nebo odeslány do Ruska.

V roce 1994 byla podepsána trojstranná dohoda presidenty Spojených států, Ruska a Ukrajiny stanovující proces jaderného odzbrojení Kyjeva. V roce 1996 ztratila Ukrajina oficiálně svůj jaderný status, když se zbavila všech svých skladů.

Avšak tato země pořád vyrábí skoro polovinu své energie z jádra a sídlí v ní největší evropská jaderná elektrárna.

Ač je uran, který Ukrajina z Ruska pro své reaktory dostává, obohacen jen málo, odpad z reaktorů docela stačí na výrobu tzv. špinavých bomb. Tato země vlastní lidskou sílu a know-how, aby to udělala, stejně jako nosiče jaderného nákladu, které ani nemusí být nijak zvlášť sofistikované.

Uprostřed současných turbulencí je rétorika tohoto ukrajinského poslance vysoce kontraproduktivní, řekl politický a ekonomický analytik Martin Seiff z webové stránky The Globalist news.

„Tyto hrozby jsou nejspíš extremistickým, neodpovědným blafováním, v první řadě je ale velice alarmující je vůbec slyšet,“ řekl RT. „Nová vláda, která se nyní v Kyjevě vynořila spolu s dalšími figurami, jako je tento opoziční poslanec, by potřebovala jednat odpovědným způsobem, aby tak získala zasloužený respekt, důvěru a spolupráci mezinárodní komunity. Tento komentář je katastrofálně kontraproduktivní, a jako na takový by se na něj mělo nahlížet.“

Ale americký geopolitický analytik Eric Dratser bere tento komentář daleko vážněji z hlediska finanční pomoci USA a EU, kterou slíbily nové ukrajinské vládě.

„Ty peníze, které nemůžeme použít k nakrmení chudých a hladových ve Spojených státech a v Evropě – ty peníze půjdou na podporu nacistů na Ukrajině s jadernými ambicemi, kteří usilují o destabilizaci regionu, a jejichž výhradním cílem je zničení Ruska,“ řekl RT Draitser.

Až dosud bývaly USA tvrdé na národy, které podezíraly budování jaderného arzenálu, jako Írán. Bylo by kuriózní vidět, jako reagují v případě, když u politiků v Kyjevě na popularitě nabývá myšlenka na obnovení jaderného arzenálu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: rt.com