Přinejmenším pro ty, co se nechali ošálit, že Rusko tak nějak zapomnělo na ukrajinský puč, a že ho už nezajímá obilnice Evropy (ani jeho klíčový uzel potrubních systémů) a další základní strategické zdroje, tak před chviličkou ruské tiskové služby vyslaly následující diplomatické shrnutí ruské býčí elegance mezi porcelánem: PUTIN NAŘIZUJE NALÉHAVÉ DŮKLADNÉ PROVĚŘENÍ BOJOVÉ PŘIPRAVENOSTI VOJSK V ZÁPADNÍCH A STŘEDNÍCH VOJESKÝCH OKRUZÍCH A LETECKÝCH A VÝSADKOVÝCH VOJSK, SPOLU S VOJENSKÝM TRANSPORTNÍM LETECTVEM DALEKÉHO DOSAHU – ŠOJGU


Bloomberg dodává následující:

  • President Vladimir Putin vydal rozkazy provést okamžitou prověrku bojové připravenosti středních a západních vojenských okruhů, otestovat protileteckou obranu, výsadková vojska a leteckou přepravu, hlásí Interfax s odkazem na ruského ministra obrany Sergeje Šojgu.
  • Test začíná dnes ve 2 h odpoledne místního času: IFX
  • Cvičení proběhne 26. Února až 3. března ve 2 fázích.
  • Výkonný velitel nařídil otestovat vojenské schopnosti reagovat na „krizové situace představující nebezpečí pro vojenskou bezpečnost země,“ citovali prohlašovat Šojga.
  • Druhá fáze bude obsahovat taktické cvičení za účasti Severní a Baltické flotily.

Reuters dodává:

[quote align="center" color="#999999"]

President Vladimir Putin nařídil ve středu naléhavé cvičení k otestování bojové připravenosti ozbrojených sil po celém západním Rusku, ohlásily zpravodajské agentury, čímž Moskva předvádí vojenské svaly uprostřed napětí se Západem kvůli Ukrajině.

„Na základě rozkazu presidenta ruské federace síly Západního vojenského okruhu byly uvedeny do bojové pohotovosti dnes ve 14:00,“ citoval Interfax prohlašovat ministra obrany Sergeje Šojgu.

Putin od svého návratu k presidentování v roce 2012 nařídil několik takových překvapivých cvičení v různých částech Ruska a prohlašuje, že vojáci musí být udržováni nastražení, avšak geopolitický podtón by v tomto okamžiku mohlo být sotva jasnější.

Západní okruh hraničí s Ukrajinou, která leží mezi národy NATO a Ruskem. Šojgu řekl, že cvičení proběhne ve dvou fázích a skončí 3. března a zapojí se do něj i síly ve středním Rusku.

Putin nepronesl o Ukrajině žádný veřejný komentář od té doby, kdy byl president Viktor Janukovič během víkendu po měsících politických bouří zažehnutých jeho rozhodnutím zavrhnout dohodu s Evropskou unií a zlepšit vazby s Ruskem vyhnán od moci.

Spojené státy a evropské národy Rusko varovaly před vojenskou intervencí na Ukrajině, bývalé sovětské republice, kterou Putin nazval „bratrským národem“, a chce, aby byla součástí Eurasijské unie, kterou v tomto regionu buduje.

Ruští činitelé řekli, že Moskva se do Ukrajiny vměšovat nebude, přičemž obviňují Západ, že on to dělá, a Interfax citovala mluvčího horní parlamentní komory Valentina Matvijenka, jak ve středu říká, že nepoužijí sílu.

Avšak ruský ministr obrany Dmitrij Medveděv v pondělí řekl, že ruské zájmy a jeho občané na Ukrajině jsou v ohrožení, což je formulace připomínající prohlášení ospravedlňující ruskou invazi do Gruzie v roce 2008, když byl presidentem.[/quote]

Krátce, Ruský medvěd nejenže se probudil ze zimního spánku, ale je i dost nahněvaný. Shodou okolností ruské stále hlasitější válečné podupávání neušlo investorům, kteří poslali kurz dolaru k rublu USD/RUB do největších výšin od března 2009, prostě nahoru přes 36.

Co se týče ukrajinské hřivny, tak raději bez komentáře.

A teď zase zpátky ke sledování vašeho pravidelného nahlížení na S&P500, aby jste viděli jak spadne z největších výšin všech dob. Protože na tomhle přeci není nic, co by světu dělalo starosti.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com