Bývalá ředitelka DARPA a nyní ředitelka u Googlu Regina Dugan protlačuje jedlé „autentifikační mikročipy“ spolu s elektronickým tetováním, které by vám mohlo číst myšlenky. Ne, tohle není scénář pro film o futuristické diktatuře, tohle letí, je to trendy a cool! Dugan, která šéfuje pokročilým technologiím v (Googlem vlastněné) Motorole, řekla posluchačům na konferenci All Things D11, že tato společnost pracuje na mikročipu uvnitř pilulky, kterou budou uživatelé denně polykat, aby získali tu „zázračnou“ moc, při níž bude celé jejich tělo fungovat jako biologický autentizační systém pro mobily, auta, dveře a další zařízení.


„Tahle pilulka má uvnitř maličký čip s přepínačem,“ říká Dugan. „Rovněž to má to, co uvnitř zafunguje jako bramborová baterie. Když to spolknete, kyseliny ve vašem žaludku poslouží jako elektrolyt a tím to budou pohánět. A ten přepínač bude zapínat a vypínat vytvářením 18 bitového ECG signálu ve vašem těle a v podstatě se celé vaše tělo stane autentifikační kartou.“

Dugan dodala, že tento čip byl schválen Úřadem pro potraviny a léčiva a mohl by se brát i 30 krát denně po celý život, aniž by to mělo dopad na zdraví, což je zjevně pochybné tvrzení.

Polykali byste každý den mikročip do Googlu, prostě jen abyste se dostali do svého mobilu?

Obhájci soukromí se začnou šklebit, jen při pomyšlení na tohle, zvláště když byla předchozí role Dugan jako šéfové DARPA, Pentagonské agentury, na kterou mnozí pohlíží jako na vrchol pyramidy technokracie Velkého bratra.

A opravdu, když se hostitel Walt Mossberg Dugan zeptal: „Ví Google už teď všechno, co dělám, a kam všude chodím, protože vy jste přeci jenom… vy jste z Googlu,“ tak odpověděla se smíchem a Mossbergovi řekla, že by prostě měl jen spolknout tu pilulku.

Kromě jedlého mikročipu Motorola rovněž pracuje na elektronickém tetování, které by mohlo rovněž číst uživatelovy myšlenky detekcí nevyslovených slov v jeho hrdle.

„Už desítky let je známo, že když si mluvíte pro sebe, svým vnitřním hlasem, tak váš mozek i tak vysílá salvy neurální vzruchů to vašeho hlasového aparátu podobným způsobem, jako když ve skutečnosti mluvíte nahlas,“ vysvětluje John Hewitt z Extrem Tech s poznámkou, že toto zařízení by mohlo umožnit přeložit ty hlasové aktivace stejně jako být využíváno k detekci stresu a emocí (protože Velký bratr má o vaše pocity starost).

Dugan během konference D11 předpověděla, že pokud to e-tetování bude provedeno tak, aby vypadalo, že letí s různými uměleckými provedeními, tak mladí lidé budou chtít, aby se jim vtavilo do kůže, „i kdyby to mělo být jen k rozčilení svých rodičů.“