Ruský ministerský předseda Dmitrij Medveděv nařídil odpovídajícím agenturám, aby do 15. října uvážily možnost zákazu importu produktů obsahujících geneticky modifikované organismy (GMO) do Ruska. Příkaz je adresován pro Rospotrebnadzor, ministerstvo zdravotnictví, ministerstvo zemědělství a ministerstvo obchodu a ekonomického rozvoje. Mají nařízeno, aby „předložili návrhy na úpravy ruské legislativy zaměřené na upevnění kontroly nad obratem produktů obsahujících složky získané z GMO spolu s odpovídajícími federálními výkonnými orgány.“


Výše zmíněné agentury mají rovněž nařízeno, aby předložily návrhy „na možnost zákazu dovozu takovýchto produktů do Ruské federace.“

Seznam příkazů ministerského předsedy byl koncipován, aby naplnil prezidentovy příkazy vydané po schůzi o socio-ekonomickém rozvoji Rostovské oblasti, jež proběhla 18. září. Medvěděvovy příkazy byly vystaveny na vládní webové stránce, oznámila tisková agentura Interfax.

Rusko v současnosti zaujímá ke GMO tvrdou linii – v srpnu začal v Bělgorodské oblasti první nezávislý projekt na zjišťování, zda ruští farmáři nepěstují ilegální geneticky modifikované plodiny.

NAGS (Národní asociace pro genetickou bezpečnost) provedla první kontroly zemědělských plodin na přítomnost GMO. Na žádném z polí v Bělgorodě nebyly GMO rostliny nalezeny.

Připomínáme vám, že v současnosti je podle ruských zákonů v Rusku povolených 19 GM linií v potravinách, ale pěstování GMO povoleno není.

Po vstupu do Světové obchodní organizace (WTO) je Rusko povinno zjednodušit procedury k registraci geneticky modifikovaných produktů, semen a potravin, aby se zastavily jejich bezpečnostní kontroly a zastavily se kontroly jejich distribuce.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  sustainablepulse.com