Chtěl bych, abyste si na tento obrázek vzpomněli, až budete přemýšlet o tématu chemických zbraní, které izraelská vláda po každém papouškuje. Tento obrázek byl vyfocen v Gaze v Palestině a je to válečný zločin. Nebyl to žádný photoshop. Pokud tohle není válečný zločin, co jím pak je? Teď, když diskutujeme o izraelském použití chemických zbraní, tak jsem zaslechl mnohá ospravedlnění, výmluvy a zatemňování, aby se minimalizoval zločinný aspekt „Operace lité olovo“, která trvala něco přes 3 týdny od 28. prosince 2008 do 18. ledna 2009. Načasování operace Lité olovo je důležité, jelikož USA a svět se soustřeďovaly na horor sestupné ekonomické spirály a doufaly v novou cestu vpřed… od prezidenta Baracka Obamy, který v tomto okamžiku čekal na svou inauguraci.


Teď mnozí zastánci Izraele rádi tvrdí, že tohle není ilegální, a že Izraelské použití bílého fosforu (které je nevyvratitelné a i izraelská vláda to potvrdila) bylo pouze kouřovou clonou.

Bílý fosfor může být podle mezinárodního práva jako kouřová clona použit, nikoliv však proti civilnímu obyvatelstvo. Gaza je jednou z nejhustěji obývaných oblastí světa, a izraelské použití bílého fosforu bylo velice jasně použitím nad civilními oblastmi. Operace Lité olovo vedla ke smrti 1 166 až 1 417 Palestinců a 13 Izraelců; 4 čtyři z nichž připadli na přátelskou palbu. Spojené národy provedly vyšetřování a vydaly dnes slavnou Goldstonovu zprávu, která uznala, že použití bílého fosforu Izraelem bylo opravdu válečným zločinem. Bylo to pod značným tlakem a o pár let později – když autor zjištění ze své zprávy odvolal. Avšak Rada pro lidská práva Spojených národů pořád ještě Izrael shledává vinným z válečných zločinů a nařídili, aby Izrael odškodnil palestinské rodiny za škody způsobené izraelskou vládou. Napsali to ZDE:

[quote align="center" color="#999999"]

Schválení částky 85 milionů USD na projekty Spojených národů pořád ještě vázne. Izrael nedávno pro soukromý sektor Gazy uvolnil 20 000 tun stavebních materiálů. Avšak uzávěry hranic a restrikce na přechody hranic nadále mají vážné negativní dopady na obyvatelstvo Pásma Gaza. Přes 75 procent těch domácností, co potřebuje nahradit své domovy zničené při Operaci lité olovo, ještě postaveno nebylo. Nezaměstnanost v Gaze zůstává vysoká. Tohle v kombinaci s naléhavou poptávkou po stavebních materiálech na rekonstrukci domovů, škol a dalších infrastruktur vedlo tisíce lidí, aby nadále riskovali své životy prací v tunelech podél hranice s Egyptem.[/quote]

Kdyby k takovémuto druhu akce přistoupila jiná země – tak by do ní USA vpadly. USA nejenže do Izraele nevpadly, dali jsme jim i peníze, aby mohli pokračovat ve svém porušování lidských práv, a nadále vetujeme jakoukoliv rezoluci činící Izrael odpovědným před Radou bezpečnosti OSN. A pak jsme se divili, proč tolika jiných zemí USA nenávidí. Prostě a jednoduše – žijeme podle dvojích standardů. Podporujeme demokracii pouze, když její výsledky chceme, např. Gaza 2006, Írán 1953, Guatemala 1954, Kongo 1960, Dominikánská republika 1961, Jižní Vietnam 1963, Brazílie 1964 a Chile 1973 ( ZDE), abychom jmenovali jen pár vybraných, aniž bychom uvedli mnohé pokusy o puč, jako ve Venezuele v roce 2002.

Ty dvojí standardy pokračují u použití chemických zbraní. Prezident Obama hledá jak napadnout Sýrii po zjevném útoku chemickými zbraněmi, ač existují zprávy, že těchto chemických útoků se ve skutečnosti nedopustila syrská vláda ( ZDE). Prezident Obama tvrdí, že musíme stanovit červenou čáru pro ty země, co jsou ochotny používat chemických zbraní, avšak nezaujal to samé stanovisko u izraelské vlády i přes nesčetná porušení lidských práv. Jedním z nejironičtějších prvků celé této situace je to, že silou č. 1 tlačící na útok na Sýrii je Izrael a jejich lobbyistické chapadlo AIPAC ( ZDE).

Izraelské ozbrojené síly řekly, že nebudou bílého fosforu „prozatím“ používat kromě dvou výjimek, které státní prokurátor při veřejném slyšení před Izraelským Nejvyšším soudem nevyzradil a Izraelský Nejvyšší soud zamítl petici, aby bylo použití bílého fosforu postaveno mimo zákon ( ZDE). Izraelské zbrojené síly nemohou být brány k odpovědnosti ani zvnějšku, protože USA blokují jakoukoliv rezoluci Rady bezpečnosti OSN a nelze je brát k odpovědnosti ani interně, protože Izraelský Nejvyšší soud upřednostnil sliby vojsk před tím, co je „správné a co špatné“.

 

Dopad bílého fosforu:

Photo Fady Awan Gaza City January 8 2009

Palestinec Mohamed Ahmed ošetřovaný s popáleninami v Nasserově nemocnici v Khan Yunis na jihu Pásma Gaza 12. ledna 2009.

Ghada Abu Halima, 21, kterou IDF v Gaze srmtelně zranily bílým fosforem, Abu Halima později svým zraněním podlehla.

Vzpomeňte si na tyhle obrázky, až bude někdo zkoušet výmluvy pro izraelské používání chemických zbraní proti Palestinskému lidu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  apartheidexists.com