Syrská vláda žádá, aby Spojené národy okamžitě vyšetřily tři údajné chemické útoky provedené minulý týden skupinami rebelů na okraji Damašku, řekl syrský vyslanec při OSN. Velvyslanec Bashar Jaafari řekl, že požádal generálního tajemníka OSN Ban Ki-moona, aby tým expertů, který je v současnosti v Damašku, k vyšetření údajného použití chemických zbraní z minulého týdne, rovněž vyšetřil i tyto další útoky. K těmto útokům došlo 22., 24., a 25. srpna, řekl žurnalistům ve středu Bashar Jaafari. „Militanti“ použili proti Syrské armádě toxického plynu, řekl syrský diplomat reportérům.


„Žádáme OSN, aby začlenila i 3 další lokality rovněž na předměstí Damašku, kde syrští vojáci vdechli tento nervový plyn. Spektrum vyšetřování se tedy oproti úvodní fázi rozšiřuje,“ řekl Jaafari.

Jaafari promluvil krátce po neformální schůzce Rady bezpečnosti OSN, na níž pět stálých členů diskutovalo o britském konceptu rezoluce. Tento text obviňuje Asadovu vládu z údajného chemického útoku z 21. srpna a požaduje rychlou reakci.

„V Radě neexistuje žádný konsensus o konceptu rezoluce, ať už je to ta britská či francouzská nebo americká…, protože členové Rady nevěří autenticitě obvinění, které ta či ona delegace poskytla,“ řekl syrský diplomat.

Jaafari rovněž obvinil USA, UK a Francii, že ony jsou spíše „součástí tohoto problému,“ než „řešením krize.“ Tyto Západní státy vybavují „ozbrojené teroristické skupiny v Sýrii zbraněmi“ a veškerými druhy logistické podpory, konstatoval.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: rt.com