Jestliže pro vás potřeba zastavit produkci GMO není dostatečná naléhavá, tento článek by vás měl dovést k zamyšlení. Nabízíme zde několik příkladů toho, jak se geneticky modifikované produkty trvale a bizarně šíří. Určité informace o jejich vývoji už (doufejme) máte, jiné pro vás budou překvapením. Nacházíme se nyní na křižovatce, na níž ještě můžeme zarazit tuto nebezpečnou a perverzní manipulaci se základním tkanivem života, posvátným kódem přírody. Pokud tak neučiníme, tato manipulace hluboce ovlivní životy každého z nás.
Chceme upozornit na to, že boj proti geneticky modifikovaným organismům a na záchranu organických produktů není jen bitvou pramenící z toho, co už víme a co je dostatečně hrozné.
Je to boj proti budoucímu vývoji genetického inženýrství a proti jeho hrůzostrašným a choromyslným projevům. Jen za dnešní den jsem se z různých zdrojů dočetl, že 35 druhů ryb (kromě lososa) má být různými způsoby geneticky upraveno. Třeba si po přečtení následujících řádků sami položíte otázku: „Co vymyslí příště?“
Doufejme, že k tomu už nedojde. Musíme to zastavit nyní, pokud my a příští generace nemáme být geneticky upraveni, abychom ustáli nápor příšerností, jež se dostávají do potravinového řetězce a našeho životního prostředí. Pokud jste na to dosud nebyli připraveni, po přečtení tohoto článku se možná odhodláte postavit proti vývoji GMO a pomůžete prosadit 11 jednoduchých kroků, jak zastavit GMO, případně se připojíte k Hnutí za zastavení GMO. Takže teď odložte tu mísu s geneticky modifikovanou kukuřicí, připoutejte se, nastražte uši a vyčistěte si brýle. Zde je seznam 20 geneticky modifikovaných produktů, které se již nacházejí nebo brzy dorazí na pulty vašich supermarketů.
Hodně štěstí ve snaze odlišit tyto frankensteinovské potraviny od skutečných, přirozených potravin, až zaplaví supermarkety.
Takzvané „frankesteinovské potraviny“, které jsou geneticky upravovány, aby odolaly těžkému náporu toxických chemikálií, odolávaly nákazám a obsahovaly více živin, se rychle objevují v supermarketech. Geneticky modifikovanou kukuřici a sóju už lze nalézt v mnoha zpracovaných potravinách a produkují se už i geneticky modifikované cukety, kukuřičný klas a papája. Kromě produktů, které již byly schváleny pro lidskou spotřebu, se však připravuje mnoho dalších – které patrně nebudou označovány jako GMO. Mezi následujícími 20 potravinami jsou některé, které jsou již k dispozici (ať se nám to líbí nebo ne) a další, jež jsou dosud ve vývoji, například krávy produkující lidské mateřské mléko.
Kukuřice
Jestliže pravidelně jíte zpracované potraviny typu tortillových čipsů, cereálií či granulových tyčinek, je možné, že konzumujete geneticky modifikovanou kukuřici. Centrum bezpečnosti potravin odhaduje, že více než 70 procent zpracovaných potravin v amerických obchodech obsahuje geneticky modifikovanou kukuřici nebo sóju. Kukuřice je modifikována, aby obsahovala proteiny zabíjející hmyz, který ji pojídá, takže hmyz si účinně vytváří vlastní pesticid.
Rýže
Rýže je často modifikována, aby byla odolná vůči herbicidům a škůdcům, aby se zvětšila velikost rýžového zrna a aby se rýži dodaly živiny, které normálně neobsahuje. Existují různé druhy geneticky modifikované rýže, například rýže „Liberty-Link“ společnosti Bayer odolná vůči herbicidům, „zlatá rýže“ doplněná vitamínem A a bizarní rýže „Express Tec“ společnosti Ventria Bioscience, která byla modifikována tak, aby obsahovala lidské proteiny nacházející se v mateřském mléku. Poslední jmenovaná se používá po celém světě jako kojenecká výživa.
Rajčata
Rajčata patří k prvním geneticky modifikovaným produktům. Byla upravena tak, aby obsahovala nepřirozeně mnoho antioxidantů, měla intenzivnější chuť a vydržela déle čerstvá. V současnosti nejsou geneticky modifikovaná rajčata v prodeji, vědci je však hojně používají při výzkumu genů přirozeně se v těchto rostlinách nacházejících.
Sojové boby
Sojové boby jsou nejběžnější geneticky modifikovanou potravinou. Od roku 1996 vytvořili vědci různé druhy sojových bobů, které jsou odolné vůči škůdcům i herbicidům. Najdete je tam, kde byste je vůbec nečekali, například v čokoládových tyčinkách. Nový druh sojových bobů s vysokým obsahem zdravých olejů byl schválen v roce 2010 americkým Ministerstvem zemědělství; chemické společnosti DuPont a Monsanto pracují na vlastních verzích těchto biotechnických bobů.
Bavlna
Bavlnu nepovažujeme za potravinu a technicky ani potravinou není – přesto ji konzumujeme. Bavlna není klasifikována jako potravinářská plodina, a proto mohou farmáři při jejím pěstování používat jakékoli chemikálie. To znamená, že olej z bavlníkových semen, který se nachází například v majonéze a salátových dresincích, může být plný pesticidů. Spolu se sójou, kukuřicí a canolou je bavlna, pěstovaná kvůli oleji, nejčastější geneticky modifikovanou plodinou.
Canola
Canola, kultivar semen řepky olejné, produkuje jeden z nejvíce konzumovaných potravinových olejů a je jednou z neprodávanějších plodin v Americe. Možná víte, že canola je zkratkou pro „kanadský olej s nízkým obsahem kyseliny“ a je odvozená od různých druhů semen řepky olejné, vyvinutých v 70. letech minulého století. 80 procent canoly produkované ve Spojených státech je geneticky modifikovaných a ze studie realizované v roce 2010 v Severní Dakotě vyplynulo, že modifikované geny této rostliny se rozšířily na 80 procent divoce rostoucí řepky olejné.
Cukrová řepa
Ačkoli posouzení vlivu na životní prostředí nebylo dosud dokončeno, americké Ministerstvo zemědělství oznámilo, že farmáři již mohou pěstovat cukrovou řepu, která byla modifikována tak, aby byla odolná vůči herbicidu Roundup Ready společnosti Monsanto. Toto rozhodnutí bylo vydáno navzdory soudnímu nařízení z roku 2010, které zakázalo pěstování této cukrové řepy, dokud nebude studie provedena. Z cukrové řepy se ve Spojených státech získává zhruba polovina cukru.
Losos
Losos se může stát prvním geneticky modifikovaným živočichem, který bude schválen pro lidskou spotřebu. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv rozhodl, že geneticky modifikovaný losos, který roste dvakrát rychleji než jeho nemodifikovaný protějšek, je neškodný jak pro konzumaci, tak pro životní prostředí.
„Existuje možnost, že tato ryba se dříve či později dostane do oceánů,“ řekl Discovery News Brian Ellis, rostlinný biotechnolog z Univerzity Britské Kolumbie ve Vancouveru. „Myslím, že budeme-li pokračovat tímto směrem, měli bychom být připraveni na dosud neznámé následky.“
Cukrová třtina
Cukrová třtina, z níž se získává druhá polovina amerického cukru, by se v geneticky modifikované podobě měla dostat na naše stoly již brzy. Brazilský státní zemědělský výzkumný ústav intenzivně pracuje na vývoji cukrové třtiny odolné vůči suchu, která skýtá vyšší výnosy. Je možné, že během pěti let bude schválena pro komerční využití. Austrálie rovněž pracuje na vývoji vlastní verze.
Papája
Poté, co virus Ringspot zničil téměř veškerou havajskou papáju, byl vyvinut nový druh, který je odolný vůči této chorobě. Dnes představuje většinu objemu papáji pěstované ve Spojených státech.
„Papája je unikátní v tom smyslu, že její pěstování na Havaji je závislé na biotechnologii,“ říká Kevin Richards, který má na starosti regulační opatření v Americkém zemědělském výboru. „Na Havaji existuje silně izolovaný agro-ekosystém, který je velmi náchylný vůči podobným chorobám.“
Brambory
První genetiky modifikovanou potravinou, schválenou pro kultivaci v Evropě, jsou brambory Amflora, které se již pěstují ve Švédsku. Tyto brambory s vysokým obsahem škrobu mají sloužit spíše při produkci papíru, lepidel a dalších produktů než potravin, to však neznamená, že nakonec nebudou součástí potravinového řetězce. Farmáři hospodařící v blízkém okolí se obávají o svoje králíky, vysokou zvěř a především o včely.
Med
Mohou geneticky modifikované plodiny nějak souviset se záhadnými onemocněními, která likvidují miliardy včel? Někteří výzkumníci se domnívají, že ano. Jeden německý zoolog zjistil, že geny, používané při modifikaci semen řepky olejné, se přenášejí do bakterií žijících ve včelách. Geneticky modifikované organismy jsou považovány za jednu z možných příčin syndromu zhroucení včelstev. A jestliže tyto geny způsobují změny ve včelách, je pravděpodobné, že mění i med, který včely produkují.
Banány
Poté, co byly banánovníky v Ugandě postiženy bakteriální nákazu, kvůli níž shnily, vědci vyvinuly geneticky modifikovanou variantu, jež má zmírnit škody ve výši 500 milionů dolarů ročně. Zákaz pěstování geneticky modifikovaných plodin byl zrušen, aby geneticky modifikovaná varianta ugandské základní potraviny dostala zelenou. Geny sladké papriky byly dodány do banánů, které se tak staly odolnými vůči bakteriím. Kultivované banány nejsou geneticky téměř nijak odlišné, obhájci tohoto postupu tudíž tvrdí, že zavádění geneticky modifikovaného ovoce prospěje banánům celkově.
Překlad: Tomáš Piňos
Zdroj: ecosalon.com
Komentáře
mám ti napsat jak tě to odrovná a co vlastně jíš? myslím žeto ani nechceš vědět...
sám to vydím na vlastní oči co sem vozej za sračky ....
lidi nekupujte to ! kupujte u skalních výrobců a od sousedů....a koukejte co kupujete (éčka)...
nedoporučuji obchodní řetezce tesco,kaufland,makro,
a hlavně to gmo poznám na první pohled a vůni...jsou to sračky tak to neobhajuj.sry žeti tykám)
časem ano ale ted určitě ne ..no time .sotva stíhám svoje věci,
a btw. rajčata z obchodu jsou vždycky hnus- chuťově.. takže si spíš myslím, že auto lže. Navíc zdroj není blíže určen...
Jmenované řetězce mají největší podíl prodeje potravin u nás!!!
Ale cesta by vedla, pokud tyto produkty jsou rozlišitelné od neupravovaných mohl by jste dát návod ostatním jakým způsobem to je možné zjistit?????
srovnávat s tím co bylo dříve a co bylo ted....
třeba dneska mě do práce dovezly okurky od místního farmáře
rozdíl je ten že když si kupíš okurku v krámu máš ji za pár dní shnilou...(třeb a 5dní i s plísní)
a okurky od pana farmáře se začnou scvrkávat po 10 dnesch..a plísen nikde(ejhle? jak jeto možné ? )
rajčata,okurky. ..atd ..atd ...
mohl bych tady napsat články o tom jak jeto s kvalitou všeho co jíte a konzumujete ... ale jen pár lidí pochopí a bude praktikovat....
o tom že ČR je kontejner odpadu Evropy se ani nezminuju.
podobně jsou natom třeba brambory...
budou z nás běhající mutanti ))) s GMO zelkou
Spousty a spousty nezpracovaných jablek do jakékoli formy. Vše shnilo pod stromy. My jsme už líny si to i posbírat a nedej Bože aby to děcko snědlo ze země. To raděj pudem koupit do Kaufu. A nechytej mě za slovo, jestli bydlíš v centru velkého města kde si děcka a možná i někteří dospělí myslí že jabka opravdu rostou v marketech.
Cituji jarda rosa:
Zaplať pánbůh za normální lidi!
Genetická modifikace je vlastně i šlechtění, čili bez GMO by jen pole žloutla brukví a po zelenině ani vidu ani slechu.
Šlechtění je naivní pokus člověka vylepšit přírodu. GMO už je bezostyšná prasárna, jejíž účinky se zkouší praxí na ovcích (rozuměj - blbých lidech).
Takže se vzdáte zelí, čínského zelí, řepy, brokolice, kapusty ,růžičkové kapusty, vodnice, hořčice, květáku, kedlubny?
Ano, díky konvenčním způsobům šlechtění dnes existuje mnoho živočichů a rostlin, které kdysi neexistovaly. Geny, které za to mohou, ale vždy pocházely ze stejného druhu, či z druhů blízce příbuzných. Moderní genetické inženýrství však přenáší geny mezi naprosto odlišnými organismy. Gen ryby nebo viru a umístí do DNA rajčete a podobně. Vznikají tak organismy, které by tradičním způsobem šlechtění nikdy vzniknout nemohly.
old.greenpeace.cz/.../...
a to je podle tebe dobře?
nejenom, ze to strikaj dal, ale jeste ta kytka sama o sobe ty sracky produkuje! clovek pri pojidani GMO pojida daleko vic jedu nez z pouze strikanejch kytek!
nezasahujeme do genetické stavby. pouze vybíráme z různých přirozeně vzniklých variant podle požadovaných kritérií odpovídající produkt, který následně množíme a dál kultivujeme. jedná se o přirozený proces. genová manipulace rozhodně přirozený proces není.
zásadní problém GMO spočívá v testech. jediné průkazné testy bezpečnosti gmo by trvaly 3. generace a musely by se provádět na lidech. doteď se pro tyto typy výzkumů používají myši. (3 generace myší = 3 měsíce a ne 60 let) to co pro myši může být naprosto neškodné se může u lidí projevit naprosto nečekaným spůsobem a následky můžou být fatální.
Nevidím problém v tom, když je to někdo ochoten koupit a riskovat ty podle vás fatální následky.
Jinak v obchodech máte regály plné jídel, které ještě neexistují tři generace, takže kupujete skoro vše co neprošlo takovým testováním, které sám požadujete.
Jinak moc nechápu proč tři generace. Asi jakmile slyšíte slovo genetické tak vám automaticky naskakuje podezření, že snad tohle jídlo bude dědičné. Což je blbost.
nez neco napisete, zhluboka se nadechnete a trikrat zamyslete.
RASTLINY: očkovacie látky pre veterinárne použitie- látky v tabakových listoch pre liečenie bovinného herpetického vírusu, alebo bovinného rotavírusu (2004), ďatelinové listy-Mannhemia haemolytica (2001), hrachové listy- vírus dobytčieho moru (2003); očkovacie látky pre humánnu medicínu- tabak- Staphylococcus aureus (1999), šalátové listy- vírus hepatitídy B (1999), semená tabaku- ludský cytomegalovírus (2003), zemiakové hľuzy obsahujúce látky pre liečbu ludského papillomavírusu (2003). V potravinárstve- sója so zvýšenou akumuláciou olejovej kyseliny (len gene silecing), žltý melón a paradajka s transgénmi pre redukciu syntézy etylénu, čo spôsobí len oneskorené dozrievanie! zlatá ryža, má modifikovaní metabolické dráhy pre produkciu a uchovanie betakaroténu v zrnách, čo v konečnom dôsledku znamená, že je obohatená o vitamín A. Ďalej sú to rastliny používané v polnohospodárst ve, s toleranciou voči herbicídom- kanola, kukurica ryža, bavlník, čakanka, pšenica, lan, tabak, klinček; tolerancia voči hmyzím škodcom- rajčiak, bavlník, kukurica, zemiak; rezistencia voči baktériám, hubám, vírusom- zemiak, jačmen, tekvica, papája. ŽIVOČÍCHY pokusne v medicíne, ovca s produktom CFTR s využitím pre liečbu cystickej fibrózy, krava-aktoferín - antibiotikum, ovca s faktorom zrážania- liečba hemofílie, prasa s produktom hemoglobínu, ktorý môže byť použitý pre krvné transfúzie. Zvieratá v poľnohospodárst ve, losos,sumec,kap or so zrýchleným rastom, odolnosťou voči chladu, prasa, s premenou tukov na linoleovú kyselinu, tzn. zdravšie mäso!!! ovce s genetickou modifikáciou pre zlepšenie kvality vlny. To k týmto veciam. Má niekto z tvojej rodiny diabetes? Pretože inzulín pochádza z biotechnológií, z genetických modifikácií.
No, toto je z odborných článkov. Prešla som ich desiatky a nenašla som žiadnu info o škodlivosti GMO, len o POTENCIÁLNOM ZNEUŽITÍ genetickej modifikácie, (čo sa zatial nestalo) a to je jediná vec, ktorej sa vedci boja. Prosím ťa, ak nájdeš nejaký ODBORNÝ ČLÁNOK (NIE VIDEO NA YT!!) o negatívnom vplyve GMO na organizmus, pošli mi ho, rada si ho prečítam.
A čo sa týka toho vášho strachu z GMO, ktorý pramení z rôznych bulvárnych zdrojov a televíznych novín, v ktorých nemajú o čom, tak si vymýšlajú témy, odporúčam prečítať Kartagenský protokol o biologickej bezpečnosti.
Tady jde přece o to, že ty Tvé blahodárné GMO, zničí ostatní normální plodiny, jak toho dosáhnout, jistě víš...
Firma se napakuje a za několik let, to tu bude samá GMO sračka a zjistí se, že je ne životu škodlivá, ale nebezpečná, to se totiž milá lobistko nedá zjistit za tak krátkou dobu, jak jsou GMO sračky na světě...
Gramatická stránka věci je jedna věc - obsahová vašeho článku druhá - hodnota NULOVÁ. Znovu ke knížkám prosím.
Glyfosát je specifickým inhibitorem enzymu 5-enolpyruvylši kimát-3-fosfát (EPSP) syntázy. Tento enzym je nezbytnou součástí biosyntézy aromatických aminokyselin a jeho zablokování vede k narušení tvorby bílkovin.
Nerozložitelná rezidua glyphosátu se akumulují ve spodních vodách, navzdory dřívějším tvrzením společnosti monsanto, která produkt na trh první uvedla, že po několika týdnech se produkt beze stop rozloží na biologicky neaktivní látky. Stopová množství této látky se tedy dostávají i do pitné vody a celého přírodního cyklu.
(rapaluruguay.org/.../...)
Proč?
Paradoxně cílovou plodinu zaléváme neselektivním herbicidem. Abychom mohli snadno používat neselektivní herbicid potřebujeme vyšlechtit odrůdu odolnou proti tomuto postřiku. Takovou, která nepotřebuje vytvářet bílkoviny pomocí syntézy aromatických aminokyselin.
Prostě mňamka :)
salmone.org/.../...
Tato studie pojednává o toxicitě reziduí glyfosátu a jejich vlivu na lidské zdraví, kterými by bylo možné částečně vysvětlit řadu zdravotních problémů sužující vyspělé země, kde se herbicid masivně používá. Rezidua zabíjí lidské embryonální a pupečníkové buňky včetně placenty a můžou ovlivňovat i genetický vývoj plodu. Masivní úmrtnost buněk nastává už při koncentraci o několik řádů nižší, než je koncentrace aplikovaná v zemědělství, a tedy i rezidua ve stopovém množství mohou mít v dlouhodobém horizontu signifikantní dopad na zdraví populace.
Ještě mě zaujala výše (nebo níže, nevím, kam se můj příspěvek zařadí) napsaná zmínka o vlivu na trávicí trakt, což zní jako dávná vzpomínka na nějaké informace o Bt toxinu, bakteriálnímu toxinu vkládaného do plodin rezistentních proti konkrétnímu hmyzímu škůdci. Ty způsobují perforaci střeva, ovšem právě jen v daném škůdci. Tyto toxiny jsou natolik vybíravé, že neohrožují nejen savce, ale ani naprostou většinu hmyzu a jsou skutečně specifické pro velmi úzkou skupinu hmyzu. Ty následně nenapadají plodiny, což opět vede k tomu, že není potřeba používat tolik insekticidů, nehledě na zvýšení výnosů.
Problematika GMO není tak jednoduchá, jak se jí někteří snaží prezentovat. Má klady i zápory, podle mého názoru klady poměrně výrazně převažují (jen sociální hledisko, tedy takřka monopolní postavení biotechnologick ých firem, je velmi problematické). Ideální by bylo rozumně vedené pěstování, například je výhodné pěstovat někde třeba poblíž pole klasickou plodinu, aby se škůdci měli kde množit. Tím se sníží selekční tlak na vývoj rezistence a bude trvat déle, než se adaptují a tak si budeme moci užívat výhod GMO déle.
I já přeji hezký den a zdravý rozum podložený relevantními informacemi.
Jelikož jste tak "dobře" informován, jistě víte, že v podstatě všechny studie, týkající se GMO a Roundupu, trvaly tři měsíce. Zde je francouzská, vědecká studie trvala dva roky a prokázala mimo jakoukoli pochybnost vliv a účinky GMO a Roundupu na savce: sciencedirect.com/.../...
Druhá dlouhodobá, vědecká studie, která nedávno proběhla v Austrálii a trvala 23 týdnů, prokázala mimo jakoukoli pochybnost vliv a účinek GMO a Roundupu na vepře (který, jak tvrdíte, patří do velice úzké skupiny hmyzu): (článek o studii) www.naturalnews.com/.../ (a studie samotná v PDF formátu): organic-systems.org/.../...
Nemusíte mi odpovídat na můj příspěvek, ale můžete sám napsat těm týmům vědců, že nemají ahnung, o čem vůbec mluví (adresy na kontakty jsou k nalezení v těch studiích).
Rovněž vám přeji hezký den, ale s tím zbytkem - pokud si vy (a ten váš známý kluk) neuděláte včas jasno - ať si poradí Darwin.
zeptej se indickejch farmaru, ktery monsanto zadluzuje a nici. prodava jim drazsi GMO semena, pod zaminkou ohromne vynosnosti a chemicke nenarocnosti, ale vynosy jsou horsi a strikat je potreba vic. a tak farmare odstrani, coz se vlastne monsantu hodi.. hnusna spolecnost
Stejně jako kdysi bylo doporučováno a hojně používáno např. DDT, jehož účinky jsou v půdě patrné i po letech zákazu. Nebo dnes ještě stále hojně používaný aspartam, jehož účinky jsou zřejmé jen z pohledu na lidi na koupalištích. Je to na každém z nás, aby si vybral co chce do těla dostat. Jen se bojím, že nakonec zvítězí GMO lobby a nebude povinnost označování GMO potravin.
Jsou ty studie v angličtině, ale můžete si je přeložit v Google, nebo Bing překladateli. Nebo se můžete podívat v těch studiích jen na obrázkovou dokumentaci, která hovoří sama za sebe.
greenmedinfo.com/.../...
Pod článkem je seznam zdrojů
Pěstují akorát nejvíc gmo kukuřice, ale žádnou zeleninu ani ovoce
www.osel.cz/.../
Jistě mi mohlo něco uniknout, prolezl jsem povícero stránek a hledal pilně, leč nic, než kukuřice.
naturalrevolution.org/.../
www.monsanto.cz/
Dám přesto odkaz na materiál ke studiu i z tzv. "serioznějších míst", i když rovněž zaujatých vzhledem k lobbingu (i přesto se tam dají nalézt zajímavé věci): kfrserver.natur.cuni.cz/.../.. .
portal.gov.cz/.../...
Zároveň ale nepropadám panice. Celosvětový odpor proti GMO rychle roste, stále více zemí je odmítá v jakékoli podobě. Článek popisuje situaci v USA,a ta je od té naší,evropské, dosti odlišná. Řekl bych, že je lepší šířit informace, než paniku. Informovaný občan se gmo vyhne.
BTW to s tou leností jste vzal kde?
prikladam nekolik petic pro zvyseni podilu puvodnich potravin a proti GMO:
een speaking about:
secure.avaaz.org/.../...
www.avaaz.org/.../?tSKoPgb
secure.avaaz.org/.../?tSKoPgb
Zatím najdete veškeré informace na stránkám naší bývalé firmy amarante.cz, firmu ale skoupila konkurence a proto tam už nic nenakoupíte (pokračovat v amarantu asi nebudou..). U mne tedy najdete zrno, mouku, olej a vlákninové tablety. Kontakt na mne zatím stále visí v kontaktech na webu, email už asi fungovat nebude, ale mobil je můj:-) Díky za Váš zájem!
Treba sa zamysliet co je horsie, 4x postriekane ovocie alebo 0x postriekane GMO ovocie. Zatial niesu studie na to ci je GMO dobre ci nie, na to si budeme musiet este zo 20 rokov pockat, co by sa mohlo zmenit, je legislativa uvadzania GMO na trh hlavne v USA. Lebo o nich nevieme dokopy nic...
Bez biotechnologii a GMO by sme neboli tam kde sme teraz, ci chceme ci nie budocnost je v GMO slachteni, len ho treba dostatocne legislativne regulovat. V EU sme zatial velmi dobre chraneni az na to ze casto nasi farmari uprednostnia modifikovanu kukuricu alebo repku pred niecim co by sme mohli aj zjest...
www.responsibletechnology.org/
Je to bez namahy lebo su tam hned aj referencie na tie ktore vyskumy, ktore sa nasledne daju overit, vsetko aj s precitanim v priebehu 10 minut max.
DoBEEEkania
Stačí se zaměřit na základní plodiny, hojně pěstované, vymyslet nějaký virus ( stejně jak v IT ) a geneticky odolnou rostlinu ( jednoduché + a - ).
Teď ještě musí počkat, či dokonce podpořit krizi ve farmaření, přesvědčit a ovládnout zemědělství a ekonomiku.
Přišla krize, farmáři v bídě, nechají se přesvědčit řečmi, že bez GMO lidstvo nepřežije, á je to.
Za chvilku, budou mít celý svět ve svých rukou. Nebo spíše, jsem zaspal dění, už mají. Jen si to lidé, stále nepřipouští, že kdo má peníze, nemusí být zrovna hodným pánem.
No nic, jdu si koupit ovesné vločky z Čech.
Co jsem zjistil, naše Ministerstvo životního prostředí, zemědělství eviduje veškeré pole s GMO a seznam lokalit a velikosti ploch, jsou ke stažení na jejich stránkách v PDF seznamu.
Je to snad jen důkaz toho, že horlivost a snaha po moci, je silnější než opravdoví pohled na věc, pohled na to čím ničí svět ? Nebo jsou naopak na to pyšni ti, jenž ani nedohlédneme v jejich skryté moci a vůli.
Někteří se to snaží schovat za šlechtění, ale není to úplně přesné. Šlechtění je prastará záležitost, ovšem dnešní doba na všechno moc spěchá, poptávka lidí po co nejnižších cenách tomu také moc neprospívá.
Pokud by se vyráběly hybridy například pro zpracování biomasy v energetice, pak by to mohlo být jedno. Ale vzhledem k rozsáhlosti pokusů a jejich množství se také můžeme dočkat nemilého překvapení.
Je to tedy otázka času a nyní nelze říct, jestli se to vymklo z ruky, nebo to něčemu prospěje. Ale obecně, ze zásahů člověka do přírody tak nepřirozeným způsobem a to jen kvůli zisku, se mi moc nezamlouvá a nedůvěřuju tomu konání..
GMO - je změna DNA jiným způsobem než běžným rozmnožováním a kombinací vloh rodičovského páru. Jsou to např. techniky rekombinantní nukleové kyseliny vytvářející nové kombinace dědičného materiálu vložením úseku nukleové kyseliny připravené jakýmkoli způsobem mimo organismus do jakéhokoliv viru, bakteriálního plasmidu nebo jiného vektorového systému a jeho následným začleněním do organismu příjemce, ve kterém se normálně nevyskytuje, ale ve kterém je schopen dalšího množení, techniky zavádějící dědičný materiál připravený jakýmkoli způsobem mimo organismus přímo do organismu příjemce, zahrnující mikroinjekce, makroinjekce, biolistické metody, mikroenkapsulac e a umělé chromosomy nebo techniky buněčné fúze, včetně fúze protoplastů, nebo hybridizace buněk, při nichž jsou fúzí dvou nebo několika buněk vytvářeny životaschopné buňky s novou kombinací dědičného materiálu, a to metodami nebo prostředky, které se nevyskytují přirozeně.
Prosim ta, ukaz mi aspon jeden, aspon jeden jediny vyskum, ktori trval, nech nezerem aspon 10 mesiacov a vykazuje vysledky v prospech GMO.
Prosim najdi mi jeden nech mi otvoris oci... Dakujem
znova doBEEkania
dufam ze si na mne pochutnate aspon v tom ked uz vam dochadzaju rozumne argumenty
doBEEkania
CZ je na velikost osevné plochy percentuálně jedním z největších pěstitelů GMO v EU
ceskapozice.cz/.../...
Pod článkem je dopsáno "Myslím, že všichni víme, proč na mapě není Maďarsko" :)
k.rva to snad ne !!
Největší výrobce GMO osiv a chemických sr*ček pro zemědělce fa Monsanto má v ČR zastoupení -
MONSANTO ČR s.r.o.
Budova B Brno Business Park
Londýnské náměstí 856/2
639 00 Brno
A nabízí pro nejen české zemědělce:
www.monsanto.cz/osiva-dekalb/
www.monsanto.cz/.../
www.monsanto.cz/repka-dekalb/
Takže pokud máte zájem, můžete si osít zahrádku mňamkama made in USA stejně, jako to činí ve velkém čeští zemědělci.
Mimochodem maso ze zvířat krmených i v ČR GMO nijak označeno být nemusí a rovněž nejsou známy možné dopady. Takže jedno riziko s GMO je při požívání zeleniny a druhé (podle mne zákeřnější protože je téměř nedohledatelné) pochází z masa (včetně ryb chovaných v sádkách).
Rýže
Rajčata
Sojové boby
Bavlna
Canola
Cukrová řepa
Losos
Cukrová třtina
Papája
Brambory
Med
Banány
portal.gov.cz/.../...
kfrserver.natur.cuni.cz/.../.. .
Je to v dnešní době všeřešící vědy těžké, ale chce to si zachovat aspoň nějaký instinkt a hlavně selský rozum. Ten je dnes mnohem lepší než 10 vědeckých výzkumů :-D
Vy a vam podobni sa drzite hesla "co som nevidel to neexistuje" a velmi intenzivne uplatnujete kongitvnu dizonanciu. Aby ste sa niekam posunuli, by ste museli sledovat diskusiu kde aj ohladom tohto pre vam podobnych bol odkaz na clanok na NATIONAL GEOGRAPHIC :-) Aby ste diskutovali objektivne musite overovali vsetky linky ktore sa tu ponukaju a to evidentne nerobite - uz len video kde hovori Jeffrey M. Smith by vam nedovolilo mudrovat vasim chorym mozgom o nicom a patrali by ste dalej.Chcete dokazy? MATE ICH V DISKUSII ALE VY NEMIENITE PRE SEBA ROBIT NIIC, LEN MUDROVAT...
Chtěl bych se zeptat, zdali je to výrobek GMO, děkuji.
Náhrada za maso se totiž v ČR hledá těžko, ale GMO nesmysly jíst nehodlám.
I když je mi to celkem trapné, ale jak jsem psal výše, zkuste se podívat po amarantové mouce. Amarant obsahuje mnoho velmi kvalitních bílkovin (více než běžné obiloviny), neobsahuje lepek a je vhodný i pro vegetariány (právě kvůli těm bílkovinám, které jinak z běžné rostlinné stravy nezískají..). Kdybyste nenašel, poskytnu Vám rád více info..
děkuji za tip a omlouvám se, že odepisuji až teď.
Trochu jsem si o tom zjišťoval a vypadá to dobře, opravdu by to byla dobrá náhrada, ovšem je poněkud drahá, neznáte nějakou levnější variantu?
Porovnávejte přínosy komplexně - výživové a pro Vaše zdraví. Kvalita suroviny, její zpracování.
Levnější varianty, z tohoto pohledu, neznám. Existují alternativní produkty z kukuřice, rýže, quinoi (s tou teprve experimentuji.. ) apod. Amarant ale sdružuje benefity všech :-) Zkuste se poptat v nejbližší zdravé výživě. Amarant se mimo jiné začal konečně využívat i v uzeninách, právě jako alternativa sóji, a pracuje se také na alternativě modifikovaných škrobů v jogurtech.. Pochopitelně se ale takové produkty nedají koupit levněji, než ty sojové..nebo ty, co se nyní šidí..
Momentálně se také snažím vyhnout tomuto problému:
ac24.cz/.../...
Přeji zdar a sílu v hledání! Naštěstí to není tak zlé a najít se dá:-)
Obecně ale doporučuji vyhledat alternativy sóji, protože ta je, mimo jiné, jeden z největších alergenů (hned po burácích..).
A neplést si to s BIO. Pokud je něco BIO, neznamená to ještě, že je to automaticky i NON-GMO.
Ale takové označení není časté, je to spíše marketing. Obecná povinnost je spíše opačná, a to, že se musí značit každá potravina, která obsahuje více než 1% GMO.
Ono je to ale v podstatě úplně jedno. Například kuře, chované v Polsku a krmené výhradně GMO kukuřicí (a taky antibiotiky, jak vyšlo nedávno najevo) se živé převeze k nám, zpracuje se a hle, hnedle je to český výrobek Vodňanské kuřátko. O GMO na obalu ani čárka.. tak asi tak..
Cavendish was first found in Southeast Asia and brought over to the Caribbean in the early 20th century, being put into commercial production soon after. ((1)) The average American eats 26.2 pounds of Cavendish bananas every year and 100 billion total Cavendish bananas are consumed every year. ((3)) Every one of these fruits is identical, at least genetically, to its brothers and sisters. The Cavendish banana plant does not reproduce by mixing genes, but rather through the method of removing suckers and replanting them. Essentially, every Cavendish banana in the world is a the same plant brought over to the Caribbean earlier this century. ((3)) The plant has no other means to reproduce; each fruit produced is 100% sterile.
According to current sources, a deadly form of Panama disease is infecting Cavendish. All plants are genetically identical, which prevents evolution of disease resistance. Researchers are examining hundreds of wild varieties for resistance.
misto toho radeji obdivujes to, ze muzes zrat kukurici, ktera si sama vyrabi jed, kterej se ti hromadi ve vajecnicich.. HNUS
Kolem GMO stačí vědět pouze pár věcí:
1. Do roku 1996 žádné GMO nebylo a stalo se něco? Asi ano, proto páni inženýři něco vymysleli
2. Přenášet geny z rostlin, lépe řečeno z organismů, které spolu navzájem nesouvisí (třeba z ryb do rostlin), je už z logického hlediska hloupost a je to proti přírodě. Na to nepotřebuji odborný článek.
Informace z více zdrojů, aby byly důvěryhodné, nikdy neseženete. Odpůrci budou označováni za konspirátory, příznivci za uplacené přisluhovače Monsata & spol.
Použijete-li zdraví rozum, nepotřebujete vědět více. GMO prostě není přirozené. Až budou do lidí píchat geny třeba ze sekvojů, aby lid žil déle, taky to nebude tak uplně OK. Ale jistě by se našlo dost přívrženců.
K bodu 1. Stalo se něco? Jo, lidé umírali hlady. Případně v případě zlaté rýže umírali na nedostatek vitamínu A z jednotvárné rýžové diety.
Bod 2. nic nevysvětluje. Neříkáte v něm jak vzniká to utrpení, nebo komu se tím děje křivda, nebo tak něco. Že je to proti přírodě, to neznamená, že je to zle. Každý vyléčený je naživu proti přírodě.
1. Odpovězte si na otázku, proč lidé umírali hlady. Na seznamu surovin, důležitých pro přežití lidstva, existuje přes 1.000 plodin, které je možné pěstovat v různých podmínkách. Dnes spoustu jídla vyhazujeme. A proč se někdo angažuje do potravinové pomoci, místo toho, aby tamní obyvatele naučil hospodařit.. GMO to nevyřeší a hladomor není relevantní alibi.
2. vysvětluje to mnohé.. šlechtění způsobem, které by samo o sobě nikdy nemohlo proběhnout, není OK. A pokud za tím stojí pouze ziskuchtivost, pak to nemá nic se záchranou lidí. (GMO je totiž hlavně kvůli větší výnosnosti. K ničemu dalšímu to není..).
To a to není ok, je tvrzení. Takové tvrzení potřebuje vysvětlení proč to není ok. Komu to ubližuje.
GMO je záležitost tak mladá, že se důsledky nedostaví hned. Pro negativní postoj (že to není OK) nepotřebuji mít mnoho podkladů (kromě vlastního rozumu). Není zatím mnoho pozitivních výsledků z lidského vměšování do chodu přírody. Jestli to někomu ubližuje se možná naše generace nedoví. Pro mne je důležité, že neexistuje žádný dokument, který prokazuje, že GMO potraviny neubližují. Dokud se nic neprokáže, jsou brány jako bezpečné - ale takových věcí už bylo a jak to nakonec dopadlo.
Zkrátka a dobře - je to kšeft, lítají v tom prachy. Pro dobrý pocit to nikdo nedělá. Existují plodiny, které jsou na pěstování nenáročné, jsou levné, mají kvalitní výnos i velmi dobré nutriční hodnoty. A zároveň je můžou lidé zpracovat kompletně. Jedna rostlina tak může zajistit pestrost stravy. A z pro mne neznámého důvodu se nepěstují. Proč se tedy podle vás pěstují GMO potraviny? Jaký to pro nás, strávníky, má mít přínos? Více jídla, levnější jídlo? Kvalitnější jídlo? Dostupnější jídlo? Nevidím jediný důvod pro pěstování GMO plodin, kromě zisku pěstitelů...
Antibiotika už také nepomáhají vždy (kvůli jejich nadužívání nebo nesprávném nasazování). Říká vám něco antibiotická resistence? Drobná paralela ke GMO - až se stanou škůdci rezistentní vůči Bt, půjdou do háje všechny NON-GMO plodiny.. kdo z toho asi bude mít užitek? Že by producenti GMO potravin? Zlatá rýže to nenapraví..
Zatímco tedy u antibiotik máme aspoň pár pozitiv (která nejsou také přirozená a důsledky se již také projevují), u GMO zatím anály mlčí. Budeme si muset počkat.
Ale opravdu doposud neznám jediný dobrý důvod, proč to dělají, když sami nemají ani páru, co se může stát (to zatím neví nikdo, je to on-line experiment). Že to dělají pro peníze je ale zjevné, nebo jsou neziskovou organizací?
P.S.: Také jsem se nevyjádřil k odívání - to s GMO příliš nesouvisí, oblékání beru jako přirozený vývoj (abychom neumrzli, když už nám slezla srst..)
Takže se musí používat ještě víc insekticidů? :D
S Bt kukuřicí je to takhle:
nejběžnější GM kukuřice s vloženým genem z půdní bakterie Bacillus thuringiensis (odtud Bt-kukuřice), který kukuřici propůjčuje odolnost proti škodlivému zavíječi kukuřičnému (Ostrinia nubilalis) nebo bázlivci kukuřičnému (Diabrotica virgifera). Produktem tohoto genu je protein, který je nejprve aktivován trávicími enzymy cílového hmyzu a poté se specificky váže na receptory v jeho střevech, kde vytváří póry. Stejný protein používají pro kontrolu hmyzu ekologičtí zemědělci od první poloviny 20. století. Tento protein je neškodný pro jiné druhy hmyzu, zvířata či ptáky a díky tomu, že se v trávicím ústrojí člověka velmi rychle rozkládá, nehrozí ani riziko alergenních reakcí. Takže je pro nás pro lidstvo strašně škodlivá.... Otázkou spíš zůstává jaké budou důsledky přesouvání genů z různých nepříbuzných organismů, to zatím asi nikdo vědět nemůže. Ale zatím se zdá na třeba na tomto příkladu, že genové inženýrství může pomoct. je tam prozatím problém spíš morální než jakýkoliv jiný......
Jak říkám, jsem laik, utvářím si názor čtením článků a shédnutím videí pro a proti. A co jsem se zatím dočetl a viděl, jsem v tomto skeptický spíše. Rád bych taky věděl váš názor na tyto 3 videa. Dvě jsou proti GMO, jedno pro.
www.youtube.com/.../
www.youtube.com/.../
( ve druhém videu je o GMO až po 1 hodině )
www.youtube.com/.../
Moderní genetické inženýrství však přenáší geny mezi naprosto odlišnými organismy. Gen ryby nebo viru a umístí do DNA rajčete a podobně. Vznikají tak organismy, které by tradičním způsobem šlechtění nikdy vzniknout nemohly.
Na rozdíl od chemické kontaminace, která se dá lokalizovat, je šíření GMO procesem nevratným, neboť se jedná o živé organismy, které rostou, množí se, mutují a migrují. Z tohoto důvodu může genetická kontaminace napáchat daleko větší škody. Mějme vždy též na paměti slova harvardského profesora genetiky Richarda Lewontina, který pro New York Times Magazine řekl: "Nikdo dnes nedokáže přesně říct, jaký dopad může mít GMO na životní prostředí. O tom, jak se organismy z DNA vyvíjejí, víme zatím tak strašně málo, že mě samotného by velmi překvapilo, kdybychom v budoucnosti nedostávali jeden tvrdý úder za druhým."
Při testování GMO kukuřice na myších se rapidně snižovala rozmnožovací schopnost a u třetí generace myší živených jenom tímhle svinstvem se projevila ABSOLUTNÍ STERILITA!
Takže se proberte, je to jako elektronické cigarety. Během roku se to rozjelo po celém světě, aniž by kdokoliv měl chuť zjišťovat, co to s člověkem udělá třeba po deseti letech. Hrát si s genama je sice super, pokud to dělají zodpovědní lidé, ale tohle co dělá "můj svatý / MONSTANTO" je jen další součást NWO a redukce populace.
However, these ultimately wear out pretty quickly, and will likely stop giving off a scent after a brief period of time.
This is a good thing to do when you have a lot
of empty properties.
My weblog - Home made Air
Freshener
not belong there. Article Source: discount Oust Air Freshener spray and wholesale Oust
Air Fresheners on sale today at Clean - It - Supply. Ahh, coffee ' even if
you don't like drinking the stuff, the homely smell is powerful enough to cover up bad odours over
a wide area and is used by many department stores to create a
pleasant, at-ease atmosphere in their shops.
Here is my blog - Best Air Purifier - Adele,
Často mi tyhle diskuze pod články připomínají rvačku kryplů.
RSS informační kanál komentářů k tomuto článku.